En intervju med Alex Aiono

Alex Aiono är en av många artister som började sin karriär på YouTube. Där laddade han upp videor när han framförde covers på aktuella låtar.
I dagsläget har Alex närmare fem miljoner följare på kanalen och är en av plattformens större stjärnor.
Efter att ha släppt en del singlar blev han signad till Interscope Records i början av 2017 för att nu på allvar ta över musikscenen. Än så länge har han släppt singlarna Work the Middle och Question via bolaget, men mer ska det bli.

Just nu är Alex i Sverige för att vara förband åt Zara Larsson när hon spelar på Gröna Lund, samt att han ska medverka på TubeCon och Guldtuben under helgen, så det blir fullt upp.
Han hade dock tid att ta ett litet snack med undertecknad.

Vilken musik inspireras du av?

Mina föräldrar spelade mycket musik när jag växte upp. Typ neo-soul som John Legend, Lauren Hill. Mamma älskade även klassiker som Michael Jackson och Stevie Wonder. Så jag lyssnade på mycket soulmusik när jag växte upp. Men när jag blev äldre breddade jag min egna musiksmak och fastnade för mer alternativ musik som Maroon 5 och The 1975, så jag gillar att lyssna på olika sorters musik. Nu är jag dock inne på låtar där sångaren verkligen berättar sin historia.

Hur var Phoenix att växa upp i som musikstad?

Musiken när jag växte upp var oftast mer inom familjen än inom staden faktiskt. Vi brukade sjunga och spela musik tillsammans hemma eller så gick vi på konserter. Phoenix är ju en ganska stor stad så många av de stora artisterna kom dit. Jag minns att jag fick se LL Cool J och Black Eyed Peas och John Legend, så det var kul.

När Alex var 14 flyttade familjen till Los Angeles, så att han skulle kunna satsa helhjärtat på musiken. Ett stort steg för en familj att göra för att låta ens barn följa sin dröm.

Mina föräldrar är helt otroliga.
Jag kommer inte på något sätt från en rik familj. Mina föräldrar kommer båda från Los Angeles och ingen var direkt emot idén att flytta dit. De förstod också att jag behövde komma närmare musikindustrin som finns där. Så alla hjälptes åt inom familjen för att vi skulle kunna flytta dit.

Varför började du med att just spela in covers?

Jag tittade på olika videor och hittade inspiration när folk vloggade eller stylade med basket eller gjorde olika flashmobs. Så i början var det kanske inte så mycket musiken utan mer visa upp mig som person och ha kul med de som tittar.
Sedan är jag även en musiker och kände att jag ville visa upp det också. Men målet från början var att i första hand att ladda upp saker som jag själv tyckte var roligt. Fortfarande idag har jag väldigt roligt när jag spelar in mina YouTube-videor.

Jag förstår att du är duktig på att spela olika instrument och skriver även eget material. När började du med det?

Jag har nog försökt att skapa saker sedan jag var riktigt liten. Jag skrev låtar om min lillasyster när jag var tre. Men det var när jag fyllt 12 som jag på riktigt förstod hur det var att skriva låtar och få fram en känsla via den. Så det har definitivt varit något jag gjort länge. Men jag fortsätter att växa och försöker hela tiden bli bättre. Att få jobba med fantastiska producenter och andra låtskrivare hjälper en verkligen att utvecklas.

De låtar Alex nu släppt via Interscope är dock inte skrivna av honom. Bland annat ligger den norska producenten Axident och Verse Simmonds bakom Work the Middle.

Jag har inga krav att jag måste vara delaktig i att skriva en låt. Om jag får en bra låt har jag inte något ego i vägen för att jag ska sjunga den.
Sedan ser jag verkligen fram emot att mina fans ska få höra de låtar som jag själv varit med och skrivit.

Om vi snackar lite om videon till Work the Middle. Utför du kampsport eller var det mer ett sätt att visualisera låten?

Idén till videon var att jag ville ha kul och dansa. Sedan ville vi även att det skulle vara en del av mig i videon. En av mina favoritsporter är just boxning. Så efter att ha boxat i över ett år så beslutade vi oss för att videon skulle ha ett boxartema.

Några skador som bruten näsa eller något sådant?

Jag har klarat näsan än så länge. Men fingrarna har fått smällar kan man säga. Men jag kan fortfarande spela på min gitarr. Haha.

Blir det även en video till Question?

Absolut! Vi har precis spelat in videon och just nu klipps den.
Denna gång är den mer arty. Work the Middle var ju mer rolig, med dans, boxning och söta flickor. Men Question har en mer tydligt storyline.

Du har nu redan släppt två låtar i år. Kommer du fortsätta i samma takt eller kommer du sakta ner nu?

Vi kommer nog släppa ännu mer nu känner jag. Jag är så glad över att få släppa originallåtar efter att ha spelat in covers i fyra år, så det ska bli roligt att få visa upp mer av min egna musik.

Alex är dubbelt aktuell just nu då han även är med och sjunger på låten Hot2Touch med den tyske producenten Felix Jaehns. Jag bad Alex berätta om bakgrunden till samarbetet.

Jag har varit ett stort fan av det Felix gjort sedan Cheerleader, Ain’t nobody och Bonfire. Hans team frågade om jag ville göra något tillsammans med honom. Jag lade sången på låten för ett år sedan faktiskt.
Vi kände väl att låten var bra, men att något saknades. Så vi testade med en ny text och en ny produktion men inget blev riktigt bra. Felix kontaktade då Hight som producerade om den och han var helt enkelt den saknade pusselbiten.
Nu ett år senare var det äntligen dags att släppa låten.

Jag såg att du även är värd för Radio Disney. Hur kom det till?

Det finns ju en hel del covers på min YouTube-kanal, men också en del videor där jag bara pratar till följarna. Folket på Radio Disney var nyfikna på mig och lät mig komma dit på en intervju.
Det har verkligen varit en rolig erfarenhet i och med att de låter mig göra saker som jag vill göra.
Just nu har jag ett program som heter That’s my jam där jag pratar med olika artister om vad de lyssnar på för musik. Sedan har jag ett program som handlar om ny musik som jag gillar. Så det är roligt att Radio Disney låter mig ha dessa program.

Vilken är din favoritlåt just nu föresten?

Just nu är det nog Francis and the Light som har gjort en låt med Chance the Rapper som heter May I have this dance som är sjukt bra. Sedan har jag lyssnat väldigt mycket till Chance the Rappers lillebror Taylor Bennett och han är riktigt bra.


Såg förresten att du släppte jul-EP:n Alexmas, vilket är en lysande titel. Blir det mer julmusik?

Julmusik är så roligt och jag verkligen älskar julen! Som sagt för två år sedan släppte jag Alexmas och i fjol gjorde jag en låt för filmen The Office Christmas Party, så det har ändå blivit en del jullåtar. Problemet med julmusik är att man måste spela in det i typ Juli. Just nu har jag dock inga planer på att spela in något inför julen, men man vet aldrig.

Slutligen: Vad skulle du säga till nya artister som vill nå ut till en bredare publik?

YouTube är verkligen en bra plattform att uttrycka sig och finnas på. De som är ute efter en snabb väg till framgång eller att få en miljon följare på kort tid är nog fel ute dock. Det finns ingen snabb väg dit om man vill göra det på rätt sätt. Så man måste låta det ta tid.
Jag hade min kanal i fyra år innan jag nådde en miljon följare. I början gjorde man videor för ingen. Sedan började det sakta hända saker, så man måste vara beredd på det. Men vill man göra den resan så är det en grym plattform att jobba på.


Alex Aiono
@Instagram

About Author

Grundare och chefredaktör för Popmuzik.
Älskar popmusik och husgudarna heter inte helt överraskande Pet Shop Boys.
Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång. Här kan du skicka e-post till mig.

Comments are closed.

Send this to a friend