Den amerikanske sångaren och låtskrivaren Brandyn Burnette har under året släppt några singlar som vi tidigare har skrivit om här på bloggen, bland annat låtarna I Wanna Be Free och Moments. Från att tidigare ha varit signad till ett av de stora bolagen så valde han själv att bryta sig loss för att utveckla sin musik genom att själv ta kontrollen.

Popmuzik Lover Patreon

Jag ringde upp Brandyn för en intervju för att få veta lite mer om denna artist som har en intressant historia bakom sig, det är alltid modigt att våga gå sin egna väg tycker jag. Läs intervjun här!

När jag ringer upp Brandyn berättar han direkt att han var i Sverige för första gången förra året när han var här för att träffa folk i jobbet.

”Jag älskar svensk pop! Det känns ofta som att musik slår i genom hos er och i exempelvis England först innan det kommer hit till oss.”

Berätta lite om din bakgrund och vad det var som fick dig att börja med musik.

Brandyn berättar att han skrev sin första låt när han var 13 år gammal och att hans syster har varit en stor inspiration för honom. När hon var färdig med college och skulle börja på NYU kunde han inte ge henne fina presenter som de andra eftersom han var fyra år yngre och inte hade några egna pengar. Istället skrev han en låt till henne som handlade om deras uppväxt tillsammans.

”Jag sjöng den för henne innan hon skulle åka och det var första gången som jag märkte att jag skrev om något för att bearbeta känslor. Det var en fin känsla att kunna bearbeta sina egna känslor samtidigt som man berör någon annan med sin musik.”

”Efter det började jag skiva låtar om sådant som jag gick igenom i livet. Från att träffa min första tjej till att få hjärtat krossat. När jag var 15 skrev jag en låt om att få mina första ansiktshår, haha!”

Han berättar att han i highschool var med i några musikaler och spelade teater och detta fick honom att bygga upp ett självförtroende för att våga fortsätta och utforska det vidare. Han testade olika idrotter men märkte snart att han var mer kreativ och konstnärlig.

”När jag var 18 hade jag skrivit en massa låtar som jag inte visste vad jag skulle göra med. Jag följde efter min syster och började på NYU. Jag läste musikal/teater och när jag en dag var på en ballettklass kände jag att jag inte var inne på rätt väg, jag kom alltid tillbaka till musiken.”

När bestämde du dig för att satsa på musiken fullt ut?

”Jag träffade en kille på skolan som pluggade musikproduktion och vi träffades på en fest och började prata. Han ville höra mina låtar och berättade om ett skolprojekt, de skulle hitta artister och producera deras låtar. Han gillade mina låtar och min röst och frågade om jag ville vara med i projektet. De hade en tävling i klassen och för varje av mina låtar han spelade in så vann han tävlingen. Hans lärare undrade sedan vem jag var och varför jag inte gick musikprogrammet.”

Samma lärare fick honom att byta till musikprogrammet istället och han skaffade också en manager, Rick, vilken han fortfarande arbetar tillsammans med.

”Det var han som fick mig att våga lämna mina studier på NYU vilket ledde till att jag senare fick skivkontrakt. Så jag fick välja om jag skulle fortsätta skolan eller om jag skulle satsa på musiken. Detta hände för ungefär fem år sedan och det har varit en helt galen resa sedan dess! Under 2-3 år efter att jag hoppade av skolan soffsurfade jag i New York och visste inte vart jag var på väg, men den tiden gjorde mig till den artist jag är idag. Jag hade inga pengar och var inte signad, allt handlade om kärleken till musiken.”

Du var signad till Warner Brothers tidigare, men är inte det längre vad jag förstår. Kan du berätta lite om det?

”Jag och Warner Brothers gick skilda vägar i slutet på oktober förra året. De pushade inte min musik så som jag hoppades. Jag skrev låtar till andra artister och det slutade med att de marknadsförde de låtarna mer än de som jag själv framförde. Men allt som hände var väldigt lärorikt och jag lärde mig mer om mig själv och vad jag vill och inte vill göra. Det är läskigt att inte vara signad men samtidigt så har jag nu kontroll över min musik och känner att den börjar utvecklas mer och stämmer bättre överens med vem jag är som artist. Det handlar inte om hur skivbolaget vill att jag ska vara.”

Din låt I Wanna Be Free, berätta lite om den.

”Det var den första låten som jag släppte, det var ett statement för att visa vilken artist jag vill vara. Jag släppte den också för mina fans som följt mig ett tag nu. Det är lite kul, efter fyra år med skivbolaget så var det bara en låt som låg ute och den heter Thanks For Nothing, haha! Jag hade en massa låtar som jag skrev under tiden då jag var signad men hade ingen låt ute som visade vem jag är nu. Jag experimenterade mycket med mitt sound och en kväll, när vi var mitt i en flytt och det var kartonger överallt, satt jag och började sjunga på refrängen. Refrängen handlar om att jag hade lämnat skivbolaget. När jag vaknade dagen efter kände jag att det var en bra låt men den hade inte så mycket text. Jag tog fram gitarren och gjorde en akustisk version av låten och funderade på vad som talade till någon annan som går igenom förändringar. Veckan efter släppte jag den och det har gått bra för låten, den har fått en del spelningar.”

Du skriver fortfarande till andra. Bland annat var du med och skrev låten Natural Disaster till din flickvän Molly Moore. Den är väldigt bra, berätta gärna lite om det.

”Det var en av de första låtarna som jag var med och skrev tillsammans med andra. Molly är en fantastisk artist och hon är faktiskt anledningen till att jag gör den musik jag gör just nu. Vi har varit tillsammans i två år och vi skriver mycket tillsammans och åt varandra. När jag blev min egna så är det hon och jag tillsammans som jobbat mycket med marknadsföring exempelvis. Hon var också den som sa att jag kunde producera själv istället för att gå till en producent och betala en massa pengar. Det är fantastiskt kul att det går bra för henne nu och det var kul att du tog upp den låten för jag tycker väldigt mycket om den själv.”

Vad inspirerar dig?

”Konversationer. Ofta sitter jag med musiker och låtskrivare och det leder till mycket. En dag för några veckor sedan satt Molly och jag i en session och en melodi poppade upp i huvudet på mig. Vi kom precis ut från toaletten och jag frågade om hon hade med sig sin telefon så att jag kunde spela in den. På väg tillbaka till de andra så såg jag ett piano och satte mig ner och började spela och träffade direkt precis de toner som jag hört några minuter tidigare i mitt huvud. Tidigare har jag tänkt att låtar alltid kommer till på andra sätt men jag har märkt att det är väldigt olika från gång till gång och jag tror att det är just det som gör mig till en spännande artist. Någon gång kan jag ha pratat med ett fan som förlorat en vän och så skriver jag en låt om det. Min flickvän kan säga ett ord som triggar igång något. Vissa låtar bär jag på länge innan de kommer ut.”

Kan du berätta om din senaste låt Moments?

”Jag var hemma efter att ha lämnat skivbolaget och mina föräldrar bestämde sig för att skiljas i samma veva. Det var regnigt, jag satt där och hade pratat med min styvpappa och mamma och de var ledsna och öppnade sig för mig. De pratade med mig som vuxen och jag blev väldigt tagen. När något berör mig starkt så skriver jag av mig. Jag skrev låten akustiskt utan sång. Den handlade bara om hur jag kände det genom musiken. Det tog två månader innan jag gav den text, jag behövde smälta allt som hänt. Först tänkte jag spara låten till EP:n men så pratade jag med mamma en dag och hon mådde bättre, det gjorde de båda och det var så skönt att höra. Istället för att vänta med att släppa den så tänkte jag att någon kanske behöver höra låten just nu. Jag hade fått några mail från fans som gick igenom liknande händelser och bestämde mig för att släppa den direkt. Nu är den ute, och även ifall inte den spelas så mycket så kan den betyda något för någon. Och det är därför jag gör musik. Inte för att de ska spelas en miljon gånger, inte för skivbolagen eller för pengarna. Just nu är jag pank och bor hos min flickväns mamma. Men jag är den artist jag vill vara.”

När kan vi förvänta oss en EP eller ett album?

”Min EP Made Of Dreams är färdig men jag skriver hela tiden nya låtar. Det kommer att vara fem låtar med och jag vill släppa den 23 augusti på min födelsedag. Jag vill släppa den själv på olika plattformar och jag hoppas att fler kommer få upp ögonen för min musik. Sedan vill jag släppa albumet via ett bolag, jag har haft flera möten med olika skivbolag men jag kommer inte att skriva på något förrän det känns rätt.”

Kommer du släppa något nytt innan EP:n?

”Jag håller på att göra en animerad video till låten Stand Down och spelar in en livevideo till låten Moments. Vi får se om jag släpper något innan, jag har inte bestämt mig ännu.”

Är det något du vill lägga till?

Brandyn berättar om sin gudstro. Att ur all kaos som det innebär att försöka slå som artist så försöker han lita på Gud. Han berättar om en artist som han delar sin tro med, Jon Bellion. Har var förband åt honom i San Fransisco och berättar att en av Jon Bellions bandmedlemmar precis hade förlorat sin mamma. Han hade då uppmanat alla i publiken att de skulle berätta för någon person som betyder mycket för dem att de älskar dem för man vet aldrig när det tar slut. Han säger att denna händelse berörde både publiken och honom mycket.

”Kärlek är viktigast. Det handlar om livet, inte om pengar, sex eller makt. Vi som gör musik ska använda den för att göra gott. Allt i mitt liv händer av en anledning. Jag får berätta min historia och inspirera andra, eller inte inspirera andra. Men jag får chansen. Jag behöver min musik, det är därför jag gör den.”

Brandyn Burnette @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Nordiska Favoriter
Share.

Susanna heter jag och är skribent på Popmuzik. Jag älskar att snöa in på en bra låt. Oftast lyssnar jag på indiepop/rock men en bra låt är en bra låt oavsett genre. Artister som spelas flitigt i mina lurar är exempelvis Hurula, Kitok, Rhodes, Arctic Monkeys och Brian Fallon.

Följ på Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011