Högaktuell med turné, kommande debutalbum och som en av låtskrivarna i SVTs Songland ligger 2023 framför Hildur Höglinds fötter. Idag släpper hon singeln Young and reckless en varm och ömsint ballad som talar om att vi ibland stirrar oss blinda på framgång och karriär. Något som därigenom gör att vi missar de viktiga och vackra relationerna vi har till andra. Med en drömlik ljudbild dras jag in i den eteriska ljudbild som målas upp i Young and reckless. Här hör vi artisten berätta mer om släppet.

Popmuzik Lover Patreon

Tillbaka med den tredje singeln Young and reckless från ett mer folk-doftande sound. Berätta, hur landade du i den här ljudbilden? 

Jag har skrivit musik i singer/songwriter och Folk-genren mycket längre än pop egentligen, men skriver olika saker i olika perioder. Nu var det dags att gå tillbaks till det softare igen! Min pappa Niclas Höglind som är gitarrist och kompositör är producent för detta projektet och är väldigt noggrann och bra i den här genren, så han är ansvarig för mycket av atmosfären och ljudbilden. 

På det aktuella släppet samarbetar du med jazz-legenden Jan Allan på trumpet och Johan Finnerman på gitarr och kör. Hur kom detta samarbetet till? 

Pappa har spelat med Jan Allan och även spelat in lite tillsammans med honom några år tillbaka, och när pappa fick höra låten så kom han ihåg att han kanske hade en bit inspelad, ovanvänd trumpet någonstans. Han hittade den och det råkade till och med vara rätt tonart för låten, så det var absolut ”meningen” om man tror på sånt! Superroligt att få ha med sig en sådan storhet. Johan Finnerman och jag träffades genom duon 7000apart för några månader sedan. Vi åkte iväg till Dalarna ett gäng och körde låtskrivarcamp i egen regi, och denna kom till sista kvällen i vardagsrummet tillsammans. Både jag, Johan, 7000apart (Jon Kresin och Amelie Eiding) och Carl-Johan Tornberg har varit med och skrivit. 

Vad handlar Young and reckless om? Vad symboliserar titeln och vart kom inspirationen ifrån? 

Jag hade refrängen nerskriven och ville egentligen skriva något att pitcha till Tennessee Tears, men sedan fick den växa i en riktning som passar mig mer. Man kan såklart tolka allt på lite olika sätt, men vår tanke var att bygga upp en bild av någon som är tillfälligt lämnad av sin partner och i ensamheten och saknaden inser hur starkt man känner. Det stora som man väntar på i livet är inte alltid framgång i karriär eller dylikt, utan i relationerna man kan ha turen att hitta. 

Du har även andra musikaliska projekt under annat artistnamn. Hur tycker du att det är att skriva till olika projekt när du själv står som artist i dem? 

Jag tycker det är befriande attityd behöva tänka på att allt måste pass under samma namn, jag har Hildur Höglind för singer/songwritergrejer och Hildur Ottilia för pop och dyl. Kanske skapar jag ännu fler projekt i framtiden, vem vet. Men jag gillar att organisera saker i olika projekt, färger osv. Jag tror det är för att jag annars är så oorganiserad 

Foto: Patrik Rising

I vår ser vi dig som en av de medverkande låtskrivarna i SVT:s “Songland”. Hur var upplevelsen och kändes det som att du fick presentera din låtskrivare-talang på ett rättmätigt sätt? 

Det var jätteroligt (såklart) att ha skrivit en av de 24 låtarna som togs med i programmet när över 800 skickades in. Jag tycker konceptet med låtskrivarfokus snarare än artist/sångfokys känns nytt och roligt, jag hoppas tittarna håller med. Jag känner att jag fick presentera mig och låten på ett bra sätt, sedan vet jag såklart inte hur de klippt avsnittet, men jag hoppas att jag kommer framstå som hyfsat kompetent och sympatisk, om än lite virrig. 

I vår landar ditt första fullängdsalbum, vad är känslan i magen och hur går förberedelserna? 

Känsla och förberedelser är helt uppåt väggarna just nu. Fram och tillbaka och hit och dit. Jag ser fram emot att släppa den, men vet att den i allmänhet är väldigt okommersiell och kanske kommer ha svårt att hitta sina publik. Vi får se. Men det känns ändå viktigt att släppa den och avrunda den känslan jag är i. 

Vad kan du berätta om plattan? 

Massor! Den heter Matters och kommer i sommar. Den kommer släpps både online och på vinyl (vill man förbeställa en får man gärna höra av sig till mig), men troligen även på CD för USA och Englands skull.  Omslaget är 10/10 och fotograferat av Patrik Rising, som tagit majoriteten av mina omslagsbilder senaste åren. Det blir 9 låtar (som det ser ut nu) varav vissa är helt nyskrivna och vissa har spelats live en del. Låtarna rör både liv/död, religion, kärlek, ensamhet och mycket annat. Men ganska stora teman generellt, svårt att skriva om, men viktigt att göra ändå tycker jag!

Du ska även ut på turné i USA och Storbritannien, hur känns det att komma ut i världen och låta folk höra din musik?  

Det stämmer! Bokandet är i full gång. Jag har gjort ett par små turnéer i England tidigare, och det var jätteroligt. Jag har saknat att spela där, så det ser jag fram emot! USA har jag aldrig spelat i, trots att jag är född där och är amerikansk medborgare (men uppvuxen i Sverige med svenska föräldrar), så det ska bli roligt att äntligen få utnyttja den lilla fördelen som jag faktiskt har när det kommer till att jobba utomlands!

Avslutande fråga såhär när våren står på glänt, vad är det viktigaste och tydligaste vårtecknet för dig och varför? 

Det viktigaste vårtecknet för mig är nog att jag plötsligt från ingenstans har lust att stiga upp ur sängen igen. Tror det är ljuset som gör det, och hoppet om sommar.

Hildur Höglind

Vad tyckte du?
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Popmuzik Podcast

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011