För den som inte är lika mycket inne i Eurovision-bubbland som just O!Dorian / Emil Löfström, så är OGAE den officiella fanorganisationen för Eurovision Song Contest och består av 44 nationella klubbar runt om i Europa och världen. Förkortningen OGAE står för: Organisation Générale des Amateurs de l’Eurovision, vilket i en snabb googling betyder: Den allmänna organisationen för Eurovisionamatörer. Härligt nördigt.
Den svenska förgreningen av OGAE heter Melodifestivalklubben och bildades 1985.

Nordiska Favoriter

Med singeln We are one (United by music), som då lånar Eurovisions tagline i titeln, släpps den första officiella fanclub-låten inför ett Eurovision någonsin. Att det är just inför Eurovision i Sverige är ju extra kul tycker jag.

Det är minsann en klassisk schlagerpoplåt som O!Dorian bjuder oss på. Tillsammans med vännerna i Melodifestivalklubben får vi lite av en schlager-greatest hits med ABBA-piano, tonartshöjning, körer och extra allt. Det är lycka och eufori, precis som det ska vara under Eurovision. Vid sin sida att sjunga har O!Dorian Sophia Ahlin, som även är ordförande i OGAE Sweden idag.

”Vi ville skapa en låt där fansen kan känna igen det typiska svenska schlagersoundet.”

O!Dorian

We are one (United by music) är skriven av Emil tillsammans med Anders Dannvik och Per Olsson. För produktionen står Michael Lövgren, eller Milo Blue som han kallar sig för när han just producerar.

Jag slängde iväg en knippe frågor till Emil och Sophia om själva låten och om OGAE, som du kan läsa här nedan. Om du vill uppleva fler intervjuer och härliga musiktips här i Popmuzik, så tycker jag du även ska bli Patreon och stötta arbetet med bloggen. Det gör det möjligt att driva bloggen vidare och lyfta fram ännu mer musik.

Hur föddes idén att göra en officiell låt för OGAE?

Sophia: Det var en ide som kom i somras. Vi ville göra något extra som aldrig gjorts innan nu när vi skulle vara värdland. Vi är väldigt glada att O!Dorian och hans skivbolag ville vara med på den resan.

Pressbild

För de som inte känner till OGAE och Melodifestivalsklubben. Vad är det och vad gör ni?

Sophia: OGAE är den officiella fan-organisationen med 44 klubbar runt om i världen. Vi gör allt som en fanklubb ska göra och i år när Eurovision går av stapeln i Sverige är det den svenska klubben som står värd.

Hur gick tankarna när det kom till själva låten. Var det självklart att det skulle låta just svensk schlager, eller hade ni funderat i andra banor först?

Sophia: För mig var det självklart. Det är det mest unika vi har där alla kan känna att det är en typisk svensk låt.

Emil: Kriteriet från klubben var att det skulle vara en upptempo schlager med en text om gemenskapen tävlingar ger oss alla fans. Jag presenterade först en annan låt men som inte hade den rätta texten för projektet. Det var en ny och lärorik utmaning att skriva en text där så många skulle bli nöjda. 

Är det någon kritik som jag hör från Eurovision-fans ute i Europa så är det att svenskarna tar över tävlingen som låtskrivare och att vi vinner för ofta. Nu tar vi stafettpinnen för en Eurovision-fanlåt också. Hur har idén tagits emot än så länge bland OGAE-medlemmarna?

Sophia: Bara positivt. De förväntar sig nästan att vi svenskar gör något nytt och extra.

United by music är ju även taglinen för Eurovision numera. Var det en självklarhet att det skulle med i titeln eller bollade ni med andra idéer där?

Emil: Det var målet från första början från min sida när jag skrev texten. Jag tycker det är en snygg titel men också precis vad Eurovision handlar om. Tyvärr har världspolitiken tagit sig in i eventet med tråkiga rubriker som inte alls handlar om det Eurovision gör: ”We Are One” (United By Music) Det är verkligen en vecka varje år där jag mött vänner från alla nationaliteter. Om man är riktigt påläst så hittar man även flera äldre taglines av Eurovision i texten.

Slutligen, vilken är personliga favoriten i årets Eurovision och vilket land vinner?

Sophia: Just nu är nog mitt svar Nederländerna men det kan ändras med tiden. Vi har ju en förmåga att lyssna sönder de där låtarna, haha.

Emil: Jag önskar, hoppas och tror att vi åker till Kroatien nästa år.

Vad tyckte du?
+1
2
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Skicka in din musik

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011