Det var tack vare att jag såg om den fantastiska filmen The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert som jag kom att tänka på låten I’ve never been to me med Charlene.
Det är nämligen låten Hugo Weavings karaktär Mitzi Del Bra, eller Anthony ”Tick” Belrose som han egentligen heter i filmen, framför till förtexten av filmen. Det blir ett så snyggt dragnummer som får sätta tonen till denna dramakomedi om tre drugor som på vägen genom halva Australien får uppleva allt från hat från inskränkta människor till kärlek från mer öppensinniga och framförallt villkorslös vänskap mellan de tre personerna på en buss (som de köpt av tre svenska turister som hette Lars, Lars och Lars). -Lysande.

Följ på Apple Music

Låten I’ve never been to me skrevs av Ron Miller och Kenneth Hirsch för den amerkanska sångerskan Charlene och släpptes första gången 1977. Då gjorde låten ingen större väsen av sig. När låten sedan blev en hit på en radiostation i Tampa 1982 började låten få ett nytt liv.

Charlene själv hade lämnat musiken bakom sig men blev övertalad av Motown – samma skivbolag som droppat henne några år tidigare – att köra ett varv till. Sagt och gjort, nu blev singeln en stor hit för sångerskan och den tog sig till en tredjeplats på Billboard Hot 100. Men den blev om möjligt ännu större i Australien, där den hamnade på förstaplatsen på singellistan i sex hela veckor. Även folket i Kanada, Irland och Storbritannien älskade låten där den också blev etta.

I slutänden blev det ändå inget större hallå kring Charlene. Hennes andra singlar kom inte upp i samma succé och karriären tog slut två år senare. Idag ser man henne som ett one hit wonder, men hon har allt släppt en del mixar och egna låtar även under 2000-talet. Så the show goes on, som det heter.

Det går dock inte att bortse från att I’ve never been to me är en fantastisk låt, med en minst lika fantastisk text. Om kvinnan som varit överallt och upplevt allt, men aldrig riktakt blicken inåt och hittat självförverkligande. Vackert och tragiskt på samma gång. För framgång och lycka är inte allt om man är död inombords. Det var väl också det som gjorde att låten också passade så bra i filmen Priscilla.

Upplev eller återupplev denna fantastiska hit här i bloggen. Om du vill höra fler nostalgilåtar i bloggen tycker jag du ska stötta arbetet med Popmuzik som Patreon. Det gör det möjligt att driva bloggen vidare och lyfta fram musik från då och nu.

Som bonus kan tilläggas att ingen mindre än Kikki Danielsson spelade in en svensk version av I’ve never been to me, som då hette Jag har sett himmelen och gavs ut 1983 på albumet Singles Bar.
Vad tycker du om Kikkis version av låten?

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Följ på Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011