För de flesta är Michael B. Tretow känd som ljudteknikern som jobbade tillsammans med ABBA. Han var med och skapade deras sound och framförallt dynamiken mellan Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstads röster. Under 80-talet fortsatte Tretow bland annat jobba tillsammans med Björn Ulvaeus och Benny Andersson när de spelade in studioversionen av deras musikal Chess, men även akter som Ted Gärdestad och Gemeni.

Popmuzik Podcast

Men han fick också en singeltvåa på egen hand 1986.
Då med Den makalösa manicken som blev lite av en landsplåga för många med sin plojiga och lekfulla produktion, om en man som ska presentera sin evighetsmaskin inspirerad av Rube Goldberg.

Låten fanns först med på albumet Tomteland från 1985, men blev sedan en hit när den släpptes som singel året därpå. Då tillsammans med albumet Makalösa Manickar som innehöll olika humorlåtar där galna karaktärer och hysteriska produktioner varvades om vartannat. Alla med lysande melodier och arrangemang. Har du inte hört albumet så är det faktiskt värt att klicka in, speciellt i hörlurar då ljuden är som ett flipperspel mellan höger och vänster, samt att ljudbilden är full av små detaljer som kommer fram allt efter hand. Om inget så visar albumet vilket ljudgeni Tretow ändå är. Hade ju varit spännande med detta album i Dolby Atmos…

Vad tyckte du?
+1
3
+1
2
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

DOLBY ATMOS

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011