Idag är det 50 år sedan Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Anni-Frid ”Frida” Lyngstad gick upp på scenen på The Dome i Brighton och rev loss sitt Eurovision-bidrag Waterloo. En händelse som verkligen förändrade musikhistorien och livet för dessa fyra svenskar för all framtid. Där och då slog ABBA igenom internationellt och blev Sveriges första stora musikexport. Det blev också den första riktigt stora hiten från Eurovision Song Contest som levde långt på utsidan av tävlingen och som fortfarande ses som den ultimata Eurovision-låten (tätt följd av Loreens Euphoria – vi svenskar kan det där med att tälja en Eurovision-hit).

Favoriter Apple Music

Själv var jag strax över två månader gammal när ABBA vann, så jag har ingen koppling till själva händelsen. Men jag minns att vi hade albumet Waterloo på LP hemma och jag tyckte alltid att ABBA var så häftigt udda i sina kläder och samtidigt förstod jag aldrig vad personen i fönstret bakom dem hade med något att göra. Det tog ju ett tag innan jag förstod vem Napoleon faktiskt var och vad låten egentligen handlade om. Men svängig var den redan då. Svårt att inte älska Waterloo varesig då som nu.

”Det är lite svindlade och rörande att tänka tillbaka på alla miljoner av er som såg oss för första gången i Eurovision-finalen 1974, och sedan fört vår musik vidare, inte bara till en generation utan till flera. Vi ser det varje gång någon av oss besöker ABBA Voyage i London och det är tack vare detta vi kan fira 50-årsjubileet av Waterloo i vetskap om att våra låtar fortfarande berör runt om i världen”

ABBA

Waterloo blev en omedelbar hit på topplistorna för ABBA. Etta i bland annat Storbritannien, Västtyskland, i våra nordiska grannländer, men bara tvåa här i Sverige i det som då kallades Kvällstoppen. Det var kanske det som blev ABBAs största utmaning. Att vinna kärleken i hemlandet. Resten av världen hade ju redan fattat grejen med bandet och musiken.

Inför 50-årsdagen släpps nu låten än en gång som singel, fast nu även mixad i Dolby Atmos för att göra låten tillgänglig i morgondagens ljudformat också.
Nu ser jag bara fram emot att Universal mixar om alla ABBAs album i Dolby Atmos. Kan tänka mig att The Visitors kommer låta helt magiskt i just rumsligt ljud. Känns som en given 50-årspresent från ABBA / Universal till oss som älskar gruppen.

Om du gillar denna typ av nostalgiinlägg i bloggen får du mer än gärna bli Patreon och stötta bloggen på det sättet. Det är bloggens patreons som gör det möjligt för mig att fortsätta skapa musiktips och nostalgiinlägg som en av de få svenska musikbloggar som finns kvar där ute. Med andra ord en bra investering för svensk musik.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Svensk Pop Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

POPMUZIK LOVER 2

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011