Tidigare, innan streaming blev en sak, köpte jag all musik på CD. När det kom till utgåvor, var jag extra svag för de i begränsad upplaga. Där man fick en specialförpackning, en bonus-CD eller något annat som gjorde den där begränsade specialutgåvan till något unikt.
Med iTunes och sedan Apple Music har mitt behov av att köpa fysiska CD försvunnit helt. Då är det för min del lättare att köpa en digital kopia via iTunes och lyssna på den i datorn eller min iPhone, än att köpa en CD som jag sedan behöver rippa ner i datorn för att kunna lyssna på. Lyssnar jag direkt i Apple Music får jag dessutom musiken i lossless samt oftast i Dolby Atmos, så intresset eller behovet att köpa en CD är som sagt borta.

Följ på Apple Music

Det gäller mer eller mindre all musik. Förutom Pet Shop Boys.
Genom åren har jag fortsatt att köpa deras album på CD samt även vinyl. Album som mest fraktas hem och blir liggande i en bokhylla eller i en vinylback nere i källaren. Just vinyl är om möjligt ännu mer onödigt inköp om jag ska vara ärlig. För jag äger inte ens en vinylspelare. Där är det mer samlande för samlandet skull, än att jag har något behov av ett album i LP-format.

Inför Pet Shop Boys kommande album Nonethless så beställde jag ett paket med olika ljudformat. Det var albumet som specialutgåva på dubbel-CD, vit dubbelvinyl, samt kassett. På toppen av det fick man även med CD-singeln av Loneliness. Allt en samlare behövde. Eller i mitt fall, inte behövde. Vid sidan av dessa släpps även en vanlig CD samt en vanlig vinyl.

När det gått några dagar kom en ny notis från Pet Shop Boys. De skulle även släppa en specialdesignad vinyl, där texten på vinylen bildade ord när man spelade skivan. Några dagar senare lanserades en Blu-ray med musiken i Dolby Atmos, som man även får ”gratis” i Apple Music. Till allt detta släpptes även olika paket med kläder och samlarkort med mera. Det fanns med andra ord många versioner och utgåvor av samma album att köpa och välja på.

Tillslut kände jag att det mer handlade om att kränga olika utgåvor av albumet, än att släppa ny musik. I en värld där Pet Shop Boys själva klagar på överkonsumtion och slår ner på kapitalism, hade de själva satt sig högst upp i näringskedjan, där otaliga limiterade upplagor av samma musik skulle pressas upp, säljas och fraktas över hela världen. Där det i flesta fall slutade med att de olika formaten bara hamnar i en hylla hos samlare. Samlare som mig som ändå bara kommer att lyssna på det nya albumet via Apple Music.
Jag avbokade mitt köp och bestämde mig för att jag inte skulle vara en del av den där överkonsumtionen och hetsen att köpa saker jag inte behöver. Jag kommer garanterat att köpa albumet i iTunes och på det viset stötta gruppen. Det får någonstans räcka. Då har jag ändå stöttat långt mycket mer än många andra som bara lyssnar på Spotify. Men för min del blev det en dålig eftersmak i munnen av att köpa saker bara för att, samt att stötta något så utstuderat som att släppa sju olika utgåvor av samma album bara för att maximera vinsten och enbart driva på konsumtion.

Samtidigt förstår jag att man som artist behöver hitta alternativa inkomstkällor till musiken. Speciellt idag när man inte tjänar lika mycket på streamingplattformarna, samt att kostnaderna för att turnera ibland överskrider intäkterna. Men jag tror inte att fem, tio, femton utgåvor av samma album i olika former och ljudbärare är en helt sund lösning det heller. Ser vi ur ett klimatperspektiv är det fan helt vansinnigt att trycka upp den mängden olika ljudbärare, speciellt om det som i mitt fall, aldrig kommer till användning.

Så det var med detta album jag bestämde mig för att inte köpa några fysiska utgåvor av någons album längre. Jag behöver det inte och jag använder det inte. Då är det bättre att spara på det utsläppet som frakten till Göteborg hade skapat, samt de resurser som behövs för att trycka upp en LP som aldrig kommer att bli spelad.
Vill jag stötta artister så är det definitivt bättre för min del att köpa albumet via iTunes samt kanske någon gång då och då köpa en t-shirt. Den kommer jag i alla fall att använda.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Lover Patreon

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011