Varje säsong av Melodifestivalen är det samma visa. Då snackar jag inte om visa som i en låt, utan det eviga gnället från de som inte gillar programmet på sociala medier, i fikarummet, på hemmafesten eller på andra offentliga eller icke offentliga platser.
Det är allt från personer som hatar programmet för att det är ett barnprogram. Det är de som inte tilltalas av musiken och som hatar programmet på grund av att det är just fel sorts musik. Det är musiker som förfäras över hur dålig musiken är och hur dålig sångarna är medan de själva knappt ens når upp till Spotifys nya krav om 1000 streams per år på en låt för att kunna få betalt. (Bittra, missuppfattade ”genier” finns det gott om).

Följ på Apple Music

Jag förstår inte detta självskadebeteende.
Att titta på något som man hatar så innerligt och att välja lyssna på musik man själv tycker är så dålig. Om jag själv ser en film eller serie som jag tycker är dålig, så brukar jag sluta se. Spelas det upp en låt i en spellista som jag själv inte gillar, så klickar jag fram till nästa låt. Jag som är totalt ointresserad av fotboll sätter mig inte ner varje vecka för att se allsvenska fotbollsmatcher och sedan klagar på hur tråkigt allt är och hur dåliga spelarna är. Jag väljer helt enkelt att inte se. Jupp, jag är uppenbarligen en av de få som faktiskt kan prioritera min tid från saker jag inte är intresserad av.

Samtidigt förstår jag att folk vill se Melodifestivalen, även om de tycker det är uselt. För det är en snackis och the FOMO is strong among us. Men då kan man ju ha på det i bakgrunden och spela något mobilspel under tiden om det är så hemskt för dig att ge 90 till 120 minuter av en lördagskväll som du ändå inte hade något annat planerat på. Blir det för jobbigt har SVT Play massa serier och andra program du kan kolla på. Det finns även Netflix, HBO Max och andra streamingtjänster som du kan använda. Vi har knappt linjär TV och två kanaler i Sverige längre. Du kan välja bort.

”Men jag tvingas titta för mina barn eller flick- / pojkvän”.
Tja, om det är så jobbigt att du måste spy gala över hela internet och i alla sociala sammanhang för att du behöver umgås med din familj två timmar under en kväll till ett underhållningsprogram, så har du kanske större problem. Hade jag personligen haft en pojkvän som konstant gnällde över hur dåligt allt var som vi såg på hade jag nog funderat på att skaffa en ny. För då är vi inte riktigt på samma nivå.

Med detta säger jag heller inte att du villkorslöst måste älska Melodifestivalen. Inte ens jag gör det. Det finns mycket med Melodifestivalen som jag tycker är både dåligt och dumt. Men lika mycket som en sportintresserad får vara kritisk till ens egna lag och dess val, så anser jag att som i grunden älskar och kan såpass mycket om Melodifestivalen får lov att vara kritisk till programmet när det behövs, lika mycket som jag får älska programmet för vad det är. Men jag skulle inte sitta och klaga igenom ett helt program år efter år och tycka allt var skit. Hade jag kommit dit hade jag definitivt valt något annat att göra de sex lördagskvällar som programmet sänds. Det kan du också göra. Om inte för din del, så för husfriden och alla andras.

Vad tyckte du?
+1
2
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011