Nu får Håkan Hellström konkurrens. Det är nämligen dags för den ständigt aktuella och produktiva artisten Tomas Rimeika att ge oss ett nytt anthem för våren.

POPMUZIK SUMMER

”Det finns för få sånger om valborg! Julsånger drunknar vi i, men valborg? Jag kommer bara på en annan sång om valborg.”

Tomas Rimeika

Om man bortser från alla studentkörer som sjunger in våren medan vintern rasar och vi har en oemotståndlig Längtan till landet, och just den där Hellströmslåten där Änglarna åkt på smisk, så är det absolut skralt på den fronten. Med nya singeln Valborgsnatten vill Tomas ge oss en låt som ska få euforin att bubbla och skapa glädjen över att det äntligen är vår.

Inte konstigt att Rimeika gör en låt om just valborg. Han bor i Uppsala och studentstaden håller just valborg som en viktig högtid för studenter och manskören Orphei Drängar.

Sången i sig handlar om två krossade hjärtan som helas när aprilkvällen blir till natt och det ställs till med stor festlighet. Det är verkligen så man känner den varma vårsolen och lyckan bubbla inom en när man hör den nya singeln. Det är pop och eufori på samma gång. Precis som känslan ska vara under just valborg.

”Det är största festen, över 100 000 människor från hela landet samlas i Uppsala. 
Jag blir alltid glad av valborg, oavsett, och jag ville skriva en sång som förevigade den känslan.”

Tomas Rimeika

Jag ställde några frågor till Tomas om valborg i allmänhet och låten Valborgsnatten i synnerhet, som du kan läsa här nedan.
Om du gillar att läsa intervjuer med artister i bloggen och känner att musikintervjuer är en sak som är viktig för musiksverige, får du gärna stötta bloggen som Patreon. Det gör det möjligt att driva bloggen vidare som en av de få musikbloggar vi har kvar i landet som ger artister en plattform att synas på och berätta om sig själva.

Pressbild

Vilken är din favoritlåt av Längtan till landet och Valborg och varför väljer du just den av låtarna?

Hmmm….lurigt. Men jag väljer Längtan till landet. För att den har en sådan episk pepp och stuns i sig.
1800-talsoptimism när den är som bäst: ”Himlen ler i vårens ljusa kvällar”. Men Valborg med Håkan är ju också en klassiker.

Hur föddes idén att skriva Valborgsnatten och hur utvecklades låten till det vi hör idag?

Den föddes i Uppsala. Plötsligt när jag satt vid pianot och spelade. Det här kanske låter överdrivet, men det kändes som ett mirakel när melodin kom, det var dagen innan valborg 2022, på en nation innan gig. Dagen efter skrev jag klart en demo med vers, brygga, refräng och den 2 maj, måndagsförmiddag på jobbet i studion, så skrev jag typ hela texten och strukturen för låten. Vissa låtar bara flödar ut ur en, och så var det med denna. Sångtexten handlade om…

Vårsol. Varm hud. Luft som smakar lycka. 80 000 människor eller fler ute på gatorna. Det är första valborg efter pandemin och yrvaken pepp. Jag och min barndomsvän Pär från Säffle, som dessutom är trummis och spelat med mig intensivt nu senaste åren i Tyskland och i Sverige från Malmö till Skellefteå med mera, han och jag går omkring i Slottsbacken efter en tid som slitit våra hjärtan isär. Men där under solen kom lyckan tillbaka. För det var valborg igen, vårens största fest. Den natten gjorde våren, festen, spelningen på Norrlands nation att vi blev hela igen. Det är vad den handlar om, och texten skrevs bara drygt ett dygn efter alla händelser den beskriver under den där magiska Valborgsnatten 2022 i Uppsala. En sång som skrevs för att ge ny kraft och hylla våren.

Sen drog det ut på tiden, på ett sunt sätt. Har lärt mig att låtar kan bli så mycket bättre om det får ta tid med inspelning, produktion och mixning. Flaggar för mycket detaljer här, men vet att det är musiknördar som jag som läser detta, så…pass på: Sånginsatserna spelades in i november 2022, sen arbetar producent Anna van Grimbergen låten till en mix, där hon dessutom spelar himmelska stråkar, jag hör första mixen i mars 2023 hemma i köket i Uppsala och fäller några tårar för jag får sån mersmak, jag ber gitarrist Johan Gunnarsson spela in elgitarr på låten då vi hör att det skulle lyfta allt ytterligare i juni, sen går låten vidare till allmän mixning i augusti där producent Christian Jonson förfinar, och sen gör producent Lucas Gullbing sin magi i september med lyriska syntar. Här någonstans förverkligas låtens löfte så den låter som evig eufori över Slottsbacken och den eviga ungdomens stad. Därefter mastrade Björn Engelmann så att färdig master finns i slutet av oktober 2023. Och nu i april är det släpp!

Majbrasa är ju väldigt mycket Uppsala. Men påskefyr, är det något som ni hade även i Värmland, eller var det mer majbrasa även där? Hemma i Bohuslän gick vi ju all in med enbart påskefyr.

Hmmm…kan ej minnas påskefyr, men hemma i Säffle – jag är både hemma i Säffle och i Uppsala – där dansar vi kring påskbjörken på Stortorget varje år. Påsksnurren kallas det och det är episkt roligt. Välkommen dit nästa år!

Vilket är ditt finaste minne från valborg?

Finaste minnet är nog från alla spelningar jag haft sammantaget och all lycka totalt som jag känner kring valborg. Det är som ett eget rum i själen där jag samlar alla de där minnena till ett enda fyllt av sol och fågelsång, och skira löv. Ja, du hör ju vilken vårromantiker jag är. Det blev ett aprilbarns bekännelser det här, haha.

Hur ska du fira valborg i år?

I år ska jag fira med att spela sången Valborgsnatten på hög volym, det är ju första Valborg som den finns släppt till världen. Jag ska också dansa på gräset och sjunga. Förmodligen uppleva någon slags festmiddag också. Har spelningar på nationer både 28 april och 29 april, så valborg blir lite mer spontan och det känns riktigt gött.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011