Det var ett tag sedan vi kunde höra Andreas Johansson och hans Stranger Mountain här i bloggen. Då hette singeln The Boy och släpptes 2019. Men det har ju inte betytt att Andreas inte släppt mer musik. Några singlar har det blivit sedan dess, bland annat For you som utkom 2021.

Svensk Pop Apple Music

Men nu är det 2024 och Stranger Mountain är aktuell med I used to dream. Här bjuds vi på en deömmande och mysig poplåt med ett skönt lunk som artisten beskriver ska ”kännas som en roadtrip på E4an söderut från Gränna mot Huskvarna”. Jag tyckte i alla fall det var väldans charmigt och framförallt mysigt.

Låten, som är producerad av Mathias Zachrisson, handlar om de där drömmarna man hade som med åren känns avlägsna och så långt borta. Men man utvecklas ju som person hela tiden och de där drömmarna man en gång hade när man var yngre har förvandlats till något annat när man vuxit upp.

Om singeln berättar artisten för bloggen:

”Det finns något bitterljuvt i den. Men melodin har något ”påväg” i sig där det blir som att en dröm behöver släppas för att en ny, vuxen, realistisk dröm ska kunna få plats”.

Jag bad Andreas berätta mer om bakgrunden till låten som du kan läsa i denna intervju.

Du sjunger om drömmar som får ge vika för att istället ge plats för den mer realistiska verkligheten. Men också om möjligheten att kanske skapa nya drömmar. Vilka drömmar känner du att du hade förr som du fått omvärdera och kanske skrota? 

Hade du frågat mig under vissa perioder sedan jag släppte min förra platta skulle absolut svaret varit artistdrömmen. En pandemi, förändringar i vad jag orkar med gjorde att jag var tvungen att omvärdera hur musiken ska se ut i livet framöver.  Och mitt emellan allt började jag plugga och någonstans där skickade det ut mig på en resa där som sakta ledde mig tillbaka till musiken. Men tanken hur det kommer se ut, och vad jag förväntar mig av det har förändrats, förhoppningsvis till det bättre. 

Pressbild

Det var ju ett tag sedan vi hörde från dig. Singeln For you kom 2021. Vad har du gjort sedan dess och har det kanske något med temat i den nya låten att göra? 

Jo men delvis! Som sagt började jag plugga en media och kommunikationslinje i Norrköping, vilket i sin tur väckte fler drömmar (och likande problem haha) som fick mig att börja fundera på dem. Hur ofta de kan vara tveeggade, man både älskar/lever för dem, men också gärna hade sluppit. Detta ledde till många låtar, och under 2023 spelade jag in lejonparten till nästa skiva, som förhoppningsvis kommer senare i år. 

Personligen gillade jag det sköna stämningen och känslan i I used to dream. Hur arbetade ni fram låten så som den är idag? 

I used to dream skapades under en ganska krokig väg innan den var redo att ta till studion. Den började ganska lugn och folkig men något klickade inte vilket var segt då hooken med ”i used to dream” har funnits med sen dag 1.  Vid typ version 3 kom jag på själva gitarr hooket vilket öppnade upp hela låtens värld. 

Sen när vi väl var i studion hade jag redan med mig flera hook melodier jag och producenten Mathias Zachrisson kunde inkoperera vilket gjorde att processen gick väldigt bra! Fortsätta på det något soul och 70-tals Singer songwriter soundet från For you och sedan utvecklade det därifrån.

Älskar omslaget med huvuden av hallon. Hur var tanken bakom omslaget och hela iden med de svartvita personerna och de färgglada bären? 

De svartvita bilderna representerar något från låten vilket i For you var de trumpetspelande barnen det lite naiva men hoppfulla i den. Medan i I used to dream är det en mer en bild för drömmen, att vilja spela lika bra som den äldre förebilden – i detta fall representerat av en bild på min pappa och hans farfar! 

Bären, och bakgrunderna, är en del av det färglada lite och känslan av magisk realismen som jag tycker finns i låtarna. 

I used to dream är första smakprovet från ditt kommande album, som då följer upp Terminal 5 från 2020. Hur långt har du kommit i skapandet av albumet och har du hittat en röd tråd i låtarna för vad vi kan förvänta oss? 

Ganska långt! De flesta låtarna är nästan färdiginspelad, nu handlar det mest om att samla ihop den sista finansieringen så är vi där! Tänk en fortsättning på de två senaste släppen jag gjort, melodisk och färgstarka!

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Följ på Apple Music

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog's Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011