När jag studerade på high school under ett år i USA blev låten Bohemian Rhapsody med Queen enormt stor tack vare filmen Wayne’s World. Det var faktiskt genom den filmen som jag för första gången upptäckte låten, och även fick upp ögonen för gruppen Queen.

Popmuzik Podcast

Då spelades Bohemian Rhapsody regelbundet på radio och det var svårt att missa hypen. Folk ringde in till stationerna och ville höra ”Bohemian rap city” och den nästan sex minuter långa låten fick mycket uppmärksamhet i det stora reklamradiolandet i väst.

För min del var det ju kärlek vid första lyssningen.
Det är svårt att tänka sig en mer camp-låt än just Bohemian Rhapsody. Den är ju så härligt teatralisk och over the top, att en (då) smygbög inte kunde bli annat än lycklig. Det var ju musikalpop av den bästa sorten som tar oss igenom olika faser i form av pianoballad, opera-parti och rock. Det är på papperet en helt orimlig låt om jag ska vara ärlig. Men jag kan än i dag lyssna på låten med ett stort leende på läpparna, för den är verkligen helt fantastisk.

Bohemian Rhapsody var första singeln från albumet A Night at the Opera. En titel som både är lånad av filmen med samma namn av Bröderna Marx och som verkligen passar just låten i sig.
När låten släpptes hösten 1975 blev den omedelbart en stor hit hos fansen. Etta på topplistan i Storbritannien, där den cementerade sig under nio hela veckor och blev det årets juletta.
När sångaren Freddy Mercury sedan gick bort i November 1991 blev Bohemian Rhapsody än en gång etta och stannade där i fem veckor. Det gjorde att låten är den enda som varit juletta i Storbritannien två gånger. Vilket i vår tid av jullåtar som blir ettor på topplistor under jul kanske snart kan slås av… Wham!? Men än så länge är Queen-låten ohotad etta.
Låten fick sedan ännu ett uppsving när filmen om Queen släpptes 2018. En film som hette just Bohemian Rhapsody där vi främst fick följa Freddy Mercury från bandets uppkomst till att de går ut på Live Aid-scenen på Wembley Stadium 1985 och sätter ribban för hela galan.

När vi nu har ett längre perspektiv på Bohemian Rhapsody så visade det sig att låten faktiskt är den mest streamade låten någonsin från 1900-talet. Videon till låten, med gruppens ansikten upplysta i närbild har plagierats hundratals gånger i olika sammanhang och alla vet med en gång vilken låt och grupp det är frågan om när man ser ansikten i just den formationen. Som grädde på moset kommer Bohemian Rhapsody alltid kommer högt på listor över världen bästa låtar.
Inte dåligt för en låt som på paperet inte borde ha funkat i radio, eller ens som singel. En låt som verkligen inte följer några av de skrivna (eller oskrivna) regler som finns för hur en modern låt ska byggas upp. Det är bara en genialisk komposition från en av den moderna tidens främsta musikgenier: Freddie Mercury.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Nordiska Favoriter

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011