Med samplingar av bland annat Eurythmics, Kate Bush och The Human Leauge slog Utah Saints in sig på den brittiska topplistan i början av 90-talet. Nyss hemkommen från just Utah som utbytesstudent, så tänkte jag att låtar som Believe in me, I want you och Something good var fyllda med kristna budskap som lyckades ”frälsa” folk även i Storbritannien. Så fel jag hade.

Följ på Apple Music

Utah Saints består av producenterna Jez Willis och Tim Garbutt. Deras stora grej var att sampla andra låtar och på det viset skapa nya. Som Something good, där de lånat från Cloudbusting av Bush, eller på What can you do for me där de använt There must be an angel (playing with my heart) av Eurythmics. På det tiden var detta något nytt och Utah Saints blåste nytt liv i låtarna, samtidigt som de klättrade på topplistorna.
Duons debutalbum som de släppte 1993 är fortfarande en av mina favoritalbum och jag återvänder till albumet ganska ofta faktiskt. Här mixar de pop och arenarock till något som skulle kunna likna rockig elektro. Visst, det låter 90-tal, men produktionen var samtidigt så ny och annorlunda när det kom att det på det viset funkar oväntat bra även idag.

Det är just idag som är grejen med detta inlägg. För bandet har nu släppt nya utgåvor av tre singlar: I still think of you, I want you och Believe in me. Det var den förstnämnda som fick mig att bli helt lycklig. För den hade inte funnits på något streamingtjänst tidigare.

Det var 1994 som Utah Saints följde upp debutalbumet med singeln I still think of you (too much to swallow pt. II), som då var med på soundtracket till filmen Shopping. Med sång av Jez Willis gör bandet lite av en The KLF och återanvänder en hel del ljud och slingor från sina tidigare låtar, samtidigt som de går all in med stadium elektro. Det är stort, dansat och galet bra.
På singeln får vi även Perfecto-remixen på låten som fanns med på original-CD:n. En mer funkig version som definitivt känns tidstypisk för Perfectos remixar.

Nu är det bara en singel kvar som jag längtar efter. Ohio heter den och innehåller samplingar av låten Somebody else’s guy av Jocelyn Brown, samt That’s the way i like it av KC & the Sunshine Band. Jag hoppas de lyckas få loss samplingen även för stremingtjänsterna, för det är en helt makalöst bra singel och låt. 100% party och en av de mest lysande samplingarna som använts.
Du hör Ohio via denna fuluppladdade video på YouTube.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Om du gillar att upptäcka ny musik i bloggen får du gärna bli Popmuzik Lover på Patreon. Då får du mer Popmuzik i form av exklusivt innehåll, samt att du gör det möjligt för fler artister att synas i bloggen. ❤️
Become a patron at Patreon!
Dolby Atmos
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop
Skicka musik till Popmuzik

Bloggen fokuserar i första hand på de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

Send music to Popmuzik

The blog focus on all music submissions and enquiries we are receiving from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you can submit new singles.
You can read more about the blog's Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.