Det har nästan gått ett helt år sedan du hörde Ida Schönbeck här i bloggen. Då hette singeln Ibland är allting så enkelt. I våras var hon med i tävlingen P4 Nästa Göteborg med låten Vemsomhelst, som gav henne en finalplats i tävlingen, men tyvärr räckte det inte hela vägen för att ta hem regionsfinalen denna gång.

Popmuzik Podcast

Nu är det dags för Ida att släppa singeln Camel Blå. En breakup-ballad som handlar om att vara i en relation som blivit som ett beroende, en dålig vana som känns omöjlig att sluta med.
Låten är vemodig och drömliknande. Det hela blir snyggt filmiskt och jag älskar hur det är något av en slow motion-känsla över takten.

Om singeln berättar Ida.

“Jag ville att den här låten skulle kännas som att vara mitt i ett bråk. Verserna är oregelbundna och stundtals osammanhängande, så där som det blir när man säger först och tänker sen. Det här är en riktig Ida Schönbeck-låt, komplett med personangrepp och oklara coca cola metaforer.”

Jag bad Ida berätta mer om låten, men också om studierna och P4 Nästa. Så kasta dig över intervjun omedelbums.

Hur var det att vara med i regionsfinalen av P4 Nästa och vilka erfarenheter tar du med dig från den tävlingen? 

Det var jättenervöst, asläskigt och skitroligt. Att köra live är jag van vid, men att veta att det man sjunger går rakt ut i radion på bästa sändningstid får nerverna att darra. Jag tar framförallt med mig alla möten med folket i produktionen, alla dom andra tävlande var så fina människor och grymma musiker och jag tycker det är så kul att följa vad dom hittar på nu.

Du studerar just nu på Songwriters Academy Of Sweden i Örnsköldsvik. Hur och på vilket sätt känner du att du utvecklats som låtskrivare och artist under den tid du varit där? 

Det har verkligen varit min dröm sedan studenten att få plugga här. Så många av mina idoler har gått här innan mig: Feicia Takman, Daniella Rathana och Thomas Stenström för att nämna några. Jag har lärt mig så mycket bara på dom två månaderna jag varit här. Vi har låtskrivarcamps nästan varje vecka och massor utav branchbesök. Jag har fått skriva musik jag aldrig gjort förut, allt från eurovisionpop till drum and bass. Jag lär mig också så mycket av alla andra elever på skolan och är så tacksam över att vara omringad av så många sjuka låtskrivare och producenter.

Foto: Ebba Schönbeck

Hur föddes idén till låten Camel Blå? 

Refrängen skrev jag när jag fick reda på att min dåvarande partner ljugit om att han slutat snusa. Jag brydde mig inte om han snusade eller inte, jag var bara så sårad över att han kunde ljuga för mig, och det blev början på slutet. Sen tog jag mig den konstnärliga friheten att byta snuset mot cigaretter för ”camel blå” låter snyggare att sjunga än ”du luktar velo ice cool”. Verserna skrev jag på 5 minuter nästan direkt efter vi hade gjort slut, vilket jag tror man hör. Det är mycket ilska, sorg och tvära kast i den här texten. Jag brukar oftast försöka bearbeta saker och låta det gå lite tid innan jag gör musik av dom. Men i Camel blå får ni alla känslorna på samma gång, helt råa och ofiltrerade.

Älskar den svävande känslan i låten. Hur jobbade ni fram låtens arrangemang? 

Oskar Samuelsson och Simon Nyberg har proddat, samma gäng som på mina tre senaste släpp. Dom är verkligen grymma! Markus Sundvall var med och skrev stämmor, vi ville ha ett stort atmosfäriskt sound. Man vill inte överproducera en sån här låt, men alla små gitarr- och synthslingor får verkligen skina. Grabbarna har också spelat in livetrummor som verkligen blev kronan på verket. Vill egentligen bara skryta om att det är livetrummor, känns fett kreddigt. 

Är den en dålig sak att personen fick dig att lyssna på Kanye, som i sig är en lysande textrad. 

Tack! Den raden handlar delvis om att en låt man älskar blir ”förstörd” för att den kopplas till minnet av en person. Men den handlar också delvis om den stora ”kan man separera konst och konstnär” diskussionen. Kanye West onekligen gjort en del problematiska uttalanden under dom senaste åren och det känns typ inte asfräsht att lyssna på honom 2023. 

Snart jul och nytt år. Hur ska du fira helgerna och vad ser du fram emot 2024?

Jag ser fram emot att spendera julen med min familj och mina vänner i Göteborg. Det är långt hem från Örnsköldsvik och jag saknar alla jättemycket. Under 2024 ser jag fram emot att leka mer med mitt sound, och att skriva dummare texter än någonsin. Nästa år kommer även mina första släpp som låtskrivare åt andra artister ut vilket har varit en dröm jag haft länge.

Ida Schönbeck

Vad tyckte du?
+1
2
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop Apple Music

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog's Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011