Det finns inget bloggen älskar så mycket som lokal talang! Idag släpper Wilmer Apelgren den lysande pop/soul singeln Kommer alltid hit igen där han hyllar sin hemstad Göteborg. Passande nog firar staden 400 år i sommar och låten landar därmed perfekt i tid för att bli ledmotivet till hela kalaset. Uppvuxen på 90-talet lekandes under radiobordet på SR och diverse stand-up scener har Wilmer varit del av showbiz sedan barnsben. Hans fallenhet för musik upptäcktes efter införskaffandet av sin första platta och artisten har sedan dess varit hooked på att skapa souliga melodier. Strax innan släpp hörde vi av oss till en minst sagt taggas Wilmer som precis premiärspelat Kommer alltid hit igen på en utescen mitt i hjärtat av Göteborg.

Följ på Apple Music

Aktuell med Kommer alltid hit igen lite av en hyllningslåt till Göteborg, varför bestämde du dig för att skriva en låt som tar lyssnaren på en kärleksresa genom Göteborg? 

Först och främst är jag en romantiker som verkligen gillar att dela en flaska vin på en filt med utsikt över stan. Men sedan är jag ett Håkan Hellström– och Oskar Linnros-fan. Båda är otroliga på att skriva om sina städer och stadsdelar så jag apar nog bara efter dessa genier, men gör det med min egna lilla twist.

Var det självklart vilka platser i staden du ville lyfta fram?

Jag är uppvuxen i Mölndal (shout out Toltorpsdalen) och i Vasa på just de gatorna jag skriver om i Kommer alltid hit igen. Jag gillar story-telling och det blev en för mig nära resa att ta sig från Heden till Slottskogen och stanna till på Skansen Kronan i refrängerna.

Vilken är din favoritplats i Göteborg och varför?

Skansen kronan får jag nog säga då, för utsikten och solnedgången. Eller att ta en färja ut på öarna och att hoppa från varma klippor ner i riktigt salt och gött vatten.

Berätta lite om processen att skriva låten, vart föddes idén och hur utvecklades den? 

Låten skrevs i etapper. Refrängen och melodin skrevs i replokalen av ren slump en ganska blöt och sen natt med bandet. Bandet är Joakim Buller (producent, min högra hand och multimusikern) och Linus Whiid Knudsen (gnistan, trummisen och lyrikern). Sen skrev jag nog färdigt texten hemma dagen efter. Hela produktionen och låten skapade vi sedan i studion nästkommande veckor och den blev faktiskt helt färdig redan förra sommaren. Men vi väntade på att rätt läge skulle dyka upp för release. Typ nu!

Häromdagen premiärspelade du Kommer alltid hit igen i Bältesspännarparken. Hur var det att få spela den live mitt i hjärtat av din hemstad? 

Ja men det var helt sjukt mäktigt! Jag har stått och stampat och väntat i år för att få spela ute, men efter första singeln som gick ganska bra, så kom pandemin. Sedan gick min älskade mamma bort i cancer och som någon form av bearbetning skrev och släppte jag låten Upp igen tillsammans med Bröstcancerförbundet och det var en kraftansamling i sig som nog krävde återhämtningstid efter. Sen blev det både bekvämt och givande i studion och att bara nöta och nörda musik och stämmor. Men nu är jag verkligen redo för scenerna, jag älskar att stå på scen. 

Hur ser din musiksommar ut, har du fler livespelningar inplanerade? 

Jag ska snacka med bandet först, men antagligen blir det två gigg till i Bältespännarparken tillsammans med min pappas gamle vapendragare från Rally-tiden Stefan Livh som ska styra show. Men dumt att gapa efter mycket jag är glad för det lilla just nu men det finns lite idéer kring fler gigg i sommar.

Som jag förstår är den aktuella singeln ett samarbete med Corite och Göteborg & Co har du lust att berätta hur det samarbetet ser ut? 

Corite hjälper till att distribuera ut musiken till rätt ställen och ger också våra lyssnare chansen att äga låten Kommer alltid hit igen tillsammans med oss. Göteborg&com kom med nu på slutet för att vi ämnade att släppa låten till Göteborg som en present till 400 årsjubiléet. Då slog vi våra kloka huvuden ihop med dem och det blev en spelning och förhoppningsvis mer samarbeten i sommar.

Kommer alltid hit igen presenterar ett organiskt sound, mest förtjust är jag i de galopperande pukorna som för tankarna till Oskar Linnros, berätta lite om processen att producera låten? (var det självklart hur den skulle låta, vilka olika skepnader har den gått igenom, vart har du hämtat inspiration osv)

Jag hämtar väldigt mycket inspiration från alla möjliga håll och har ett ganska brett register när det kommer till musik. Men Oskar Linnros är den musiker som jag fortfarande blir nervös av varje gång jag ser honom live. Tror jag är lite kär och att han är mitt frikort. Min flickvän vet om detta. Pukorna är absolut inspirerade av honom så snyggt jobbat där! Kort går processen till så att jag har idéer, hör melodier, rytmer men det riktiga geniet är min partner och producent Joakim. Allt jag hör i mitt huvud skapar han med sina händer och så blir det ganska gött det där som skapas emellan oss. 

Hur skulle du själv vilja beskriva den musik du gör?

Vår musik är inte enkelspårig utan ofta typ 50 spår i ett projektet fullt med stämmor, Joakim lär väll tröttna på mig en dag hehe. Det är en blandning mellan pop och soul tycker jag. Det är alltid svårt att svara på detta, för nästa låt kanske låter helt olikt den andra. Men det är vår musik, så mycket vet jag, min Joakim, Linus och lyssnarnas.

Skapar du din musik själv eller samarbetar du med andra, i så fall vilka och hur ser samarbetet ut?

Helt ärligt, jag ser nog ”Wilmer Apelgren” som någon form utav band. Jag behöver Joakim och Linus att bolla med och för att göra en låtidé till en färdig mixad låt. Alla tre har sin roll och jag har nog bara blivit ”projektledaren” och är killen framför micken. Det är verkligen ett 50/50 samarbete där vi har sjukt roligt tillsammans! Jag delar även mitt band med Buster Moe (Kemi kallar de sig). Ibland säger vi att vi är ett kollektiv, där vi alla backar varandra och hjälper varandra att skriva musik. Ibland kommer Buster ner till Göteborg och ibland rings vi på Discord och gör musik där över.

År 2019 släppte du din första singel Midnatt, om du blickar tillbaka hur har du utvecklats artistiskt sedan dess? 

Oj massor såklart! Man utvecklas ju hela tiden. Men kanske särskilt i låtskrivandet, sång och produktionen. Jag älskar fortfarande Midnatt väldigt mycket och önskar nästan att jag hade släppt den låten längre fram för att jag tycker den är så bra. Den betyder mycket för mig.

Din far är en kreativ magnat i Göteborg, tror du att det påverkat dig och din kreativitet att se honom under uppväxten, i så fall på vilket sätt?

Men gud, pappa är min största idol och förebild. Jag älskar humor, kultur och story-telling tack vare honom. Det är inte alltid lätt att som ny, ta sig in i middagssamtalen hos oss, på gott och ont. Nej men skämt åsido, jag har lärt mig väldigt mycket utav honom. I en bil i Norrland på väg mot något gigg som han skulle ha, köpte jag min första skiva. Jamie CullumTwenty something, jag lyssnade så mycket att jag kunde varenda melodi och textrad. Efter ett tag kom min pappa och bonusmorsa Anna in i rummet i Vasastan och sa ”Wilmer du sjunger så otroligt bra”, där tändes gnistan. Nästa dag köpte jag min första gitarr och på den vägen är det.

Du har ett förflutet i körsång, hur tar du med dig dina erfarenheter därifrån in i ditt eget musikskapande? 

Ja det stämmer bra, jag tar nog med mig klang och akustik där ifrån och en lekfullhet kring stämmor i vår produktion och våra låtar. Sen har det nog alltid varit så att stämmor gör något med mig, Bohemian Rhapsody, Dimonds on the soles of her shoes eller Untitled (How does it feel) det känns i varje cell i min kropp när jag hör partier i dessa låtar. Jag hämtar mycket inspiration från gospel, och souliga stämmor till nästa varje låt vi gör! 

Om du får drömma dig bort, vart ser du din karriär om fem år?

Oj 5 år… gärna på en scen framför en härlig publik som sjunger med i Kommer alltid hit igen! Det mumlas efter spelningen om att jag minns när jag såg Wilmer spela den för första gången med stjärnproducenten Joakim Buller på en liten scen i Bältespännarparken. Gärna att scenen är på Way Out West. Och kanske har vi precis släppt ett andra eller tredje Album? Tar jag i nu? 

Har du något dröm-samarbete med en viss artist som du skulle vilja kasta ut en krok för?

Har ni numret till Oskar Linnros? Hade offrat mitt fortsatta helt ok hårfäste för att göra musik tillsammans med honom. Just nu är jag inom svensk musik även ett stort fan till Broder John (hoopdiggas) och Dina Ögon. Det hade vart sjukt mäktigt att göra något med alla dessa genier. Oas kan btw vara den finaste låten som gjorts på år. Men får jag välja en så är det alltid Oskar Linnros.

Det ryktas om ett debutalbum inom kort, hur ligger du till i processen? 

Jag är än så länge osignad och därför så tar musiken sin egen lilla tid. Men vi har släppt 4 snart 5 låtar och har en helt okej bank av låtar på en disk tillsammans med Jocke. Men ska vi säga att vi kan få anledning till att göra en liknande intervju om ett år som senast? 

Det är såklart upp till varje lyssnare att känna sina känslor till Kommer Alltid Hit Igen, men om vi fokuserar på dig och din önskan. Vad vill du att lyssnarna ska känna när de hör ditt nya släpp?

Jag och bandet vill att de ska känna att, helvete vad gött det verkar i Göteborg! Det känns verkligen som jag är där och firar 400 årsjubiléet tillsammans med Wilmer och hans kompisar på festivaler i sommar och är i ett bubbligt, berusande och pirrigt tillstånd. Jag drömmer även om att låten ska komma ”top of mind” när man ser en solnedgång i sommar, det hade varit så fint! 

Avslutande fråga, vad ser du mest fram emot med sommaren 2023?

Just nu i skrivande stund Fredag den 2/6 och födelsedagen av Kommer alltid hit igen. Annars en lång sommar med ett värdigt slut med Håkan Hellström på Way out west, syns vi där? 

Wilmer Apelgren

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Följ på Apple Music
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Nordiska Favoriter

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011