Dags att upptäcka en debutant här i bloggen.
Det är ANfiShA som släpper debutsingeln Stearin, som då också är första smakprovet från sångerskans kommande EP.

Nordiska Favoriter

Stearin handlar om relationer som har nått sin brännpunkt. Båda personerna vet att det är över, men man brottas med tanken att det är inte är slut förrän någon av dem lämnat lägenheten. Det där vacuumet som kan uppstå när en relation är slut och ingen riktigt gått vidare.

Allt är paketerat i en ballad med snyggt arrangemang och melodi. Där musiken är både behagligt uppbyggt och ögonblicklig. Sedan blir det inte sämre av ANfiShAs uttrycksfulla och mjuka röst när hon levererar sin besättelse.

Vem är ANfiShA då?
Hon föddes i Moskva, men har vuxit upp i Stockholm. Hon kunde höras på singeln Vinnarna i vår stad 2021 som släpptes tillsammans med Sebastian Krantz. Nu jobbar hon tillsammans med Hessam, som även synts till i bloggen tidigare med sina egna låtar. Här är han istället med som låtskrivare och producent.

Foto: Ebba Alexandrie

Jag bad ANfiShA besätta mer om sig själv och låten med några intervjufrågor som du kan läsa här:

Om du skulle beskriva artisten ANfiShA och musiken med några få ord, vad skulle du säga då? 

Jag skulle säga att jag är en artist som gör lite vad jag känner för i stunden. Ibland blir det en ballad som Stearin och ibland blir det elektronisk dansmusik. Allt från känslokallt till känslokaos. Men i helhet skulle jag beskriva ANfiShA som en kombination av punkens bråkighet, hiphopens självgodhet och rockens brus. 

Vilka artister har inspirerat dig mycket genom åren och på vilket sätt? 

Melissa Horn är hela grunden till att jag började skriva musik på svenska. Hon var den första svenska artisten som fångade mig lyriskt och har verkligen influerat mitt textspråk. Jag gillar texter som säger något mellan raderna eller kan tolkas på flera sätt. Musikaliskt är jag influerad av bla Daniela Rathana, RAYE och Charli XCX, för att nämna några. Jag älskar kommersiell pop som har en twist och med mycket attityd och kaxighet. Men framförallt blir jag inspirerad av artister som känns autentiska med sig själva och sin musik. Och jag känner att jag har hittat ett fint samspel mellan det organiska och elektroniska. 

Du är född i Ryssland. Hur hamnade du i Sverige?

Min familj flyttade till Sverige 2006 på grund av pappas jobb. Vi bodde i Småland fram till jag var 10 år och därefter flyttade vi till Stockholm. 

Vilken del av det ryska arvet känner du att du har med i ditt liv idag? 

Den ryska kulturen är en stor del av mig. Jag pratar fortfarande flytande ryska och besöker gärna släkten så fort tillfället ges. Som person är jag väldigt framåtgående och rakt på sak i alla rum och det är väl något som jag har burit med mig. På senare år har jag även börjat dras till ryskt mode, framförallt street style. 

Du började skriva låtar i tidig tonårsålder. Vad fick dig att börja skriva just musik? 

Jag skrev generellt mycket texter och poesi i tonåren. När jag var femton deltog jag i ett låtskrivarcamp på Stage Academy där jag behövde skriva en svensk låt. Det hade aldrig fallit mig in att göra svensk musik innan dess. Det kändes så naturligt att sjunga på svenska och jag förstod där och då att min dröm att bli artist och min passion för att skriva kunde gå hand i hand. 

Hur träffade du din producent och låtskrivarpartner Hessam, och hur har han hjälpt dig utveckla ditt artisteri? 

Jag träffade Hessam på ett låtskrivarcamp våren 2018. Han jobbade som låtskrivarcoach och jag som funktionär. Jag visade honom lite texter jag hade skrivit och vi skrev vår första låt. Men det var inte förrän våren 2021 jag tog kontakt med honom igen och frågade om han ville börja jobba med mig på riktigt. Då hade jag en tydlig vision av vad jag ville göra och Hessam gick totalt igång på det. Han har alltid varit min största supporter och värsta kritiker. Han har också betytt väldigt mycket för min utveckling som låtskrivare och artist. 

Du berättar att ni skrev en hel EP ihop 2021, vad är det som gjort att det tagit två år innan du släppt första singeln? 

Jag är ganska preciös, men här kan jag med gott samvete skylla på Hessam eftersom han är en perfektionist utan dess like. Men jag är väldigt glad att han ville ge låtarna den produktion och mix de förtjänar. Jag är fett nöjd och stolt med slutresultatet. 

Foto: Ebba Alexandrie

Stearin är en snygg titel. Hur hittade ni fram till den?

Jag har alltid tyckt att Stearin är ett fint ord. Det är en av fördelarna med att vara flerspråkig, man noterar ord som fastnar lite extra. Jag skrev ner den i mobilen när jag jobbade på café ihop med några andra rader som kom till mig då. 

Hur var känslan när ni skrev Stearin

Det var sent på natten och vi hade jobbat hela kvällen. Vi var helt slut och väntade på sista bussen. För att fördriva tiden plingade Hessam på gitarren och jag visade honom titeln som jag hade kommit på. En timme senare, när vi redan hade missat bussen, satt vi med en ny låt som skulle komma att bli min första singel. 

Hade ni någon låt eller artist som var lite som en måttstock för hur Stearin skulle låta?

Stearin är en av dem låtarna vi skrev när det inte var tänkt att skriva en låt. Den har också varit svår att placera så vi har inte riktigt haft någon referens eller riktlinje vi följt mer än att det ska kännas bra.

Är låten en bra fingervisning om vad vi kan förvänta oss av EP:n?

Nja, Stearin är en ballad… och den enda balladen på EP:n. Jag skulle säga att den röda tråden i låtarna, förutom min egen röst, är mitt textspråk och storyline. 

Du upptäcker ANfiShA och låten Stearin här nedan.

ANfiShA

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Nordiska Favoriter
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Lover Patreon

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011