Efter att ha skrivit musik på hobbynivå i över tio år var det dags för Erik Eljest att helt enkelt löpa linan ut och ge musiken en ärlig chans. Sagt och gjort, tillsammans med producenten Morten Øby levererar han här singeln Ta min hand. En lekfull och härligt medryckande låt där Erik sjunger till sin käresta att denne är det bästa i hans liv och att han vill bli en bättre man. Väldigt charmigt måste jag säga, för vem blir inte glad av just dessa kärlekskranka poplåtar?

Nordiska Favoriter

Med Ta min hand släpper Erik första av två låtar från en kommande EP som släpps i början av Juni, så vi har med andra ord mer att se fram emot kommande månaderna.
Jag bad Erik berätta lite mer om sig själv och sin musik i denna intervju.

Du berättar att du gjort musik på hobbynivå i över 10 år. Vad för typ av låtar gjorde du då? 

Jag fick upp intresset första gången under gymnasiet 2009-2010, när jag hörde att några kompisar hade spelat in en låt, och blev inspirerad att försöka själv. På den tiden var det mest hiphop som gällde och efter några års försök på textskrivande spelade vi in ett gäng låtar ihop som vi släppte, men det blev aldrig mer än så.

Sen dess har jag gjort och spelat in några låtar av och till genom åren men fortfarande skrivit, mest som någon form av terapi och hjärnpussel. I 2020 fick jag en ny glöd kan man säga, och bytte riktning mot popmusik, började sjunga och kände att jag ville göra något mer seriöst. 

Minns du den första låten du skrev och hur resultatet blev? 

Jag skrev flera låtar på kort tid i den perioden, som alla kom ganska naturligt. Det var på något sätt befriande att försöka säga det jag ville säga med färre ord och med en melodi. Dessutom lite ärligare och mer genuint. 

Vad var det som fick dig att ta steget fullt ut och släppa musik?

Musik har varit ett stort intresse och legat nära hjärtat i många år, så rädslan av att ångra att jag inte gav det en riktig chans har nog varit största drivkraften. Också för att utmana mig själv som relativt nybliven 30 åring, så det känns bra!   

Vilka artister har inspirerat dig själv genom åren? 

Tidigare har det varit hiphop/rnb jag har lyssnat mest på och inspirerats av, då bland andra Organismen, Johan Alander, Ansiktet, Parham och Newkid. Nu på senare år är det mycket Oskar Linnros, Thomas Stenström, Markus Krunegård, Daniel Adams-Ray och Hästpojken i lurarna. 

Vad gör du vid sidan av musiken? Har du andra intressen du brinner för? 

Jag jobbar som instruktör och organiserar träningar inom lite olika typer akrobatik och arrangerar events kring det, något som jag brinner väldigt för men som kan bli hektiskt av och till. Musiken blir en motpol till det och en plats för att koppla bort allt annat.

Du arbetade med producenten Morten Øby. Hur hittade ni varandra och hur var Morten att samarbeta med i studion? 

Eftersom jag stort sett inte har något musikaliskt nätverk, googlade jag producenter/studios och skickade ut några mail för att se om någon var intresserad av att hjälpa mig. Morten tackade ja och vi bokade in en helg i hans studio, där vi gjorde grunden till Ta min hand och tre andra låtar. 

Det blev långt över förväntan och vad jag hoppades på kan man lugnt säga. Han har tagit alla idéer jag haft och både förverkligat, och utvecklat gånger 100. Nu har vi hunnit ca 50 studiotimmar tillsammans och har 10 inspelade, snart färdiga låtar.

Vi jobbar väldigt snabbt och effektivt, spelar in och testar idéer, går vidare, lyssnar i någon vecka har en tydlig plan nästa session. Det funkar väldigt bra med andra ord. 

Om du skulle beskriva låten Ta min hand, vad skulle du säga då? 

Jag skulle säga att det är en rejäl kärleksanthem!

Minns du känslan du hade när du skrev låten? 

Jag kan av och till känna att jag inte riktig får fram det jag vill säga i kärleksammanhang, och befann mig i just den känslan när jag skrev låten. Att jag både känner och vill säga så mycket men att orden inte hittar fram. Så det är skönt att kunna uttrycka sig med text och sång! 

Vad hoppas du din satsning på musiken ska göra för dig framöver? 

Till att starta med är jag väldigt glad och nöjd med att låtarna, som bara var idéer för något år sen får komma till liv, och att det låter bättre än jag hoppades på. Sen håller jag tummarna för att många vill lyssna på och gilla det jag gör, och att det förhoppningsvis kan leda till något större.

Redan om en månad släpper jag nästa singel och i juni en EP, så det känns spännande! 

Slutligen, hur ska du fira releasen av din debutsingel? 

Jag ska fira med mina närmaste i solen med Ta min hand på full volym och vårens första glass! 

Erik har nu även släppt en akustisk version av singeln som gör den mer avskalad och stillsam.
Du hör den versionen här nedan.

Erik Eljest

Vad tyckte du?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Nordiska Favoriter
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Skicka in din musik

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011