Pearl Francis är låtskrivaren, producenten och artisten som satsar på en dunderkarriär i popens värld. Med många års erfarenhet bakom kulisserna är det nu äntligen dags för henne att ta steget ut som artist och det gör Pearl med singeln OM DU GÅR. Soundmässigt fångar hon essensen av dagens pop och sätter sig mitt på kartan över lovande svenska talanger. Vi hör henen berätta mer om resan fram till debuten och framtiden här.

Popmuzik Podcast

Aktuell med din första singel OM DU GÅR, vad handlar låten om?

OM DU GÅR handlar om när någon är i en vägskäl i en relation. Låten speglar känslorna när båda vet att den ena personen har gjort något fel men vägrar berätta vad det är. Låten är då skriven utifrån den “undrandes” perspektiv där personen vill stötta den andra i att berätta vad som har hänt men känner även hur tålamodet börjar ta slut.

Mest förtjust är jag i den elektroniska prodden, hur har du kommit fram till ditt sound?

Tack så mycket! När någon försökte beskriva mitt sound så sa personen att min musik är lite som “Myra Granberg på LSD”. Sen vet jag inte om jag själv tycker att det är 100% sant men just de uttrycket beskriver lite hur jag vill att min musik ska låta. Jag har alltid gillat låtar där det är mycket elektroniska element och när det är något nytt som inte hörts förut. Det är exakt det jag känner att exempelvis Myra Granberg och Daniela Rathana har i deras låtar när det gäller allt från produktion till melodi. Men just för den här låten var det att jag först gjorde en skiss på hur jag ungefär ville att produktionen skulle se ut. Sedan skickade jag över allt till en producent som sedan producerade låten utifrån mina referenslåtar. Men tror att mycket av mitt sound har kommit av att göra många låtar och testa runt mycket.

Hur kommer det sig att du väljer att debutera på svenska?

Innan jag satsade på att skriva på svenska så skrev jag bara på engelska tills slutet av högstadiet. Sedan när det var en period där jag inte var i min bästa form mentalt så testade jag att skriva en låt på svenska. Då var det som att jag fick en helt annan känslomässig resa i mitt skrivande. Sen dess har det alltid varit självklart för mig att skriva min musik på svenska. Men sen när jag reflekterar kring det i nutid så tror jag även att mitt melodispråk kommer fram mycket mer när jag skriver på svenska än om jag inte gör det. Men tycker generellt att min musik känns mer på svenska. Så det är nog den största faktorn till att jag väljer att köra på det.

Varför blev det OM DU GÅR som blev din första singel, var det självklart från början?

Jag skulle säga att OM DU GÅR som första singel har egentligen alltid varit självklart, men det var inte tills vi gjorde OM DU GÅR som jag var säker på att jag ville satsa på mitt artistprojekt. De senaste två åren har jag gått Dreamhill som producent och låtskrivare där vi har fått skriva musik åt musikbranschen. Och då var en artistkarriär för mig väldigt långt borta då jag verkligen tycker om att skriva musik till andra. Men när vi fick i uppgift att skriva till klassens artistprojekt var jag osäker först på om jag ville att klassen skulle skriva till mitt projekt. Men väl när jag sa ja så kändes låten, men även hela processen av låtskrivandet väldigt självklar. Och det har jag de som jag skrev låten tillsammans med (Serina Edvinsson, Sara Korpi, Alexander Bicho & Angelina Larsson-Auna) att tacka för. Sedan när låten blev klar så fick jag ett nytt driv i att börja skriva låtar till mitt projekt och nu känns det som ett naturligt steg att komma ut som artist. Sen varför som jag väljer att släppa OM DU GÅR först är för att jag tycker att låten verkligen beskriver vem jag är som artist och vad jag vill åstadkomma. Och det är att det ska vara poppigt men ändå finnas något nytt och spännande vilket jag tror att allmänheten kommer tycka när de lyssnar på låten.

Ditt mål är att skapa nytänkande musik som förändrar den svenska popvärlden. Berätta…

Absolut! Jag har alltid sett svensk pop som en genre som har många bra artister med bra låtar men att det finns en box för hur det “ska” låta. Och det är inte något negativt egentligen då många inklusive mig själv gillar det. Men för mig som gör musik som kanske inte helt platsar med vad svensk pop förväntas vara, så har jag ibland undrat om min musik platsar som “pop” eller om det klassas som alternativ pop eller till och med EDM. Men jag har på senare år insett att popmusik kan egentligen vara vad som helst, därav mitt mål som är att jag vill inspirera andra, både aktuella/upcoming artister att våga gå utanför boxen för det som svensk pop förväntas vara. I min resa till den insikten så har jag lyssnat mycket på just Daniela Rathana då jag tycker att hon verkligen gör sin musik utifrån vad hon tycker om och inte utifrån vad det “ska” vara.
Så jag skulle säga att mitt mål i mitt artisteri är att skapa nytänkande musik som kan ge inspiration till andra att gå utanför boxen, både som artist men även för de som lyssnar.

Pressbild

Du har ett förflutet som producent och låtskrivare men väljer nu att ta steget ut som artist, berätta om resan fram till nu?

Mitt musikintresse började när jag i 5:an fick i uppgift att skriva en låt och tyckte att det var så kul att jag började skriva ännu mer. Sen kom producent delen inte förrän när jag gick gymnasiet där jag både fick lära mig mycket av mina lärare på skolan men även från olika studio sammanhang där alla stöttade varandra i varandras musikskapande.
Men skulle säga att det har varit under mina två år på Dreamhill nu som jag verkligen sett musiken som något som jag vill jobba med. Då vi har jobbat mycket åt musikbranschen i skolan så har det nästan blivit som att jag jobbat med musik samtidigt som man lär sig under varje uppdrag. Det har jag verkligen uppskattat då det känns som att jag nu efter utbildningen lärt känna mig själv bättre och vet vad jag vill satsa på, både som artist men även som producent och låtskrivare.

Vad skulle du säga är lättast, att skriva musik till dig själv eller till andra?

Den här frågan är lite svår, för jag tror att det varierar lite. Jag tror att som producent har jag lättare att producera till andra än till mig själv. Oftast när jag skriver låtar till mitt projekt så gillar jag att ha en till producent i rummet då jag annars kan bli för perfektionist i hur produktionen ska låta. Men som låtskrivare så har jag lättare för att skriva till mig själv då jag vet exakt hur jag vill att något ska förmedlas. Medan när man ska skriva en låt till en artist så måste man förmedla artistens känslor vilket kan vara svårare.

Hur ser sommaren ut för din del?

I Juli så kommer det släppas en låt av Ida Gratte som jag varit med och skrivit och co-producerat, vilket ska bli jättekul! Sedan är det mest att försöka färdigställa låtar som jag börjat på men samtidigt bara njuta av sommarvädret så länge det varar

Kan vi vänta oss ny musik från dig senare i år?

Som det ser ut nu så kommer jag definitivt släppa fler låtar senare i höst. Sen har jag inget exakt datum just nu men fler låtar ska definitivt ut

Pearl Francis

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Popmuzik Lover Patreon

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011