Duon KROM är tillbaka med ny musik! Denna gång har duon slagit sina påsar ihop med artisten Svanhvit för att ge oss en given sommarhit för beachpartyt och röjet på sommarklubben utmed västkusten. Takten och stämningen i Lever nu! andas verkligen karibisk hetta. Extra plus för att de använder oljefat för att ge oss just den där karibiska stämningen.

Popmuzik Lover Patreon

Jag skickade över en knippe frågor till KROM om låten och samarbetet som de svarar på här nedan.

Hur kom ert samarbete med Svanhvit till?

Vi har varit kompisar med honom sedan 30 år tillbaka. Vi har delat flera studiolokaler och har festat mycket ihop. Stundtals har vi även gjort låtar tillsammans, både för gemensamma projekt och för andra artister. Vi gillar verkligen allt den mannen gör, och vi anser att han utan tvekan är en av landets bästa låtskrivare, och definitivt Sveriges mest outnyttjade låtskrivarresurs. Rena Max Martin-kalibern på honom.

Hur arbetade ni fram Lever nu och hur utvecklades den från första utkast till det vi hör idag?

Det började med att Jörgen (Fredrikssen-Svanhvit) skickade över en väldigt enkel demo på refrängen. Det var lite pianokomp och så sjöng han rakt in i telefonen. De enda ord som fanns då var ”Vi lever nu” och ”festa ikväll”. Resten av melodin nynnade han. Vi skrev klart texten och hittade en kul loop som passade med refrängen.Tanken var först att göra den som en dancehall- eller latinogrej, men så testade vi med en helt rak trumprogrammering och tyckte det blev lite oväntat och kul. Efter det så gjorde vi en vers och en brygga där vi fortsatte på temat ”udda grepp” och lade in lite märkliga ljud i sammanhanget, till exempel en steel guitar.

Hade ni några låtar som var till inspiration när ni arbetade på Lever nu?

Från början var det ju tänkt att det skulle låta Sean Paul, typ. Men så blev det inte. Det blev något slags ohelig allians av pop och sommarreggae.

Älskar att ni har med oljefat. Vems idé var det och var det något som kändes givet från början?

Det kändes att det behövdes ett par takter att ”landa på” efter refrängen innan man gick på vers två, och det bara kändes som att oljefat kunde passa rätt bra i sammanhanget. Det ska ju vara lite sommar och party. Kanske klyschigt med oljefat, men just därför också rätt roligt. Hela låten är ju lite som ketchup på lax.

Om ni skulle göra ett DJ-set med denna och några fler somriga låtar, vilka skulle ni ha med då?

Med reservation för att bpm:en blir helt galna så får det bli Up med Inna och Sean Paul, Burrup med Nardo Ranks, New Dance med Papa San, Säg till mig med Antonio D och så vår egen En drink på balkongen. Kanske får det plats någon countrylåt i den mixen också, men oklart vilken det skulle vara. Vi skulle behöva göra en partyremix på Luke Bryans Drink a beer kanske.

KROM

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Följ på Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011