Äntligen släpper FABIAN uppföljaren till den lysande debutlåten The Distance. Här bjuder han in oss till en sprakande popeufori med extra allt. Den omåttligt populära 80-talsestetiken är närvarande, men skickligt avvägd för att kännas hypermodern. Helt klart en intressant och start på ett nytt kapitel för musikskaparen.

DOLBY ATMOS

Det har gått ett tag sedan du släppte musik, berätta vad som har hänt i din karriär? 

The Distance blev startskottet för mitt artistprojekt och det har varit väldigt roligt att se alla som upptäckt och uppskattat låten. Vid sidan av artistkarriären har jag vuxit mycket som låtskrivare och producent. Bland annat producerat ett släpp åt en polare och skrivit mot lite olika projekt. Det ska bli otroligt kul att komma tillbaka till mitt eget projekt och se vart det leder framåt!

Nu tillbaka med singeln Getaway, varför blev den här låten första singeln på två år?

Det har varit händelserika år, förlovade mig med tjejen från låten, flyttade ihop och nu väntar vi barn till hösten. Stack upp till Örnsköldsvik en snabbis och skrev en massa musik också. Har skrivit väldigt många låtar men det tog ändå ett tag att hitta rätt uppföljare till The Distance, och nu känns det väldigt roligt att dagen är kommen!

Hur såg processen ut från idé till färdig inspelning för låten?

Låten tog sina första små tassande steg en trött nyårsdag i form av en melodi som inte ville lämna huvudet. Med datorn i högsta hugg skissade jag upp en produktion och ritade in melodin, vilket senare blev refrängen. Det var egentligen den enda delen som kändes självklar, jag fortsatte skriva på låten under våren och skrev nog fyra-fem olika verser, flera olika versioner av sticket och många olika bryggor – sammanlagt kom jag nog upp i version 24 innan den kändes helt klar. Efter det jobbade jag vidare med den fantastiska Petter Lithwall och gjorde klart hela produktionen.

Produktionen andas bubblande radiopop med 80-tals inspiration. Hur kom du fram till ljudbilden?

Det kändes verkligen som att låten ville dit, har lyssnat rätt mycket 80-tal och det kändes som en kul värld att leka i. Dessutom kändes det som naturlig väg framåt efter förra låten.

Vad betyder Getaway för dig?

Gillar egentligen att hålla det lite öppet men i korthet kan man säga att Getaway handlar om mycket desperation och hopp. En önskan om att allt vore enkelt, men hur långt bort från sanningen det kan vara.

Hur skriver man en så hookig och punchy refräng?

Väldigt roligt att höra att du tycker det! Jag ser musik mycket som ett hantverk och har stor respekt för alla de duktiga  som kommit innan. Det tar ett tag att få kläm på och det tar lång tid att finslipa, många halvbra idéer och ännu fler riktigt kassa innan det kommer fram nåt bra.

Låten är inspelad på Stigbergstorget i Göteborg, men du själv kommer från Stockholm. Hur hamnade du i just den studion?

Blev ihopkopplad med Petter Litwall som har studion via Rexius Rexords och gillade direkt det jag hörde. Väldigt mysigt område och även roligt att besöka gamla Bengans skivbutik som ligger precis runt hörnet.

På vilket sätt skulle du säga att du utvecklats sedan releasen av din första singel The Distance?

Har utvecklats mycket på det personliga planet och hur töntigt det än låter har jag nog växt upp lite också. Jobbat mycket på mitt musikaliska språk och har nog blivit snäppet vassare på att sjunga också. Getaway känns faktiskt som lite av ett nytt kapitel och det ska bli spännande att visa allt mer roligt som kommer!

Om du skulle välja en låt som symboliserar dig eller det humör du är på idag, vilken skulle det vara och varför? 

Det skulle vara All Right med Christopher Cross, en riktigt lökig yacht-rock låt från 80-talet som bara handlar om allt ska bli bra. Inget komplicerat, men riktigt träffsäkra melodier som funkar lika bra att gråta till som att dansa till. Alla behöver vi lite hopp ibland?

För de som inte känner dig, vad kommer du från för musikalisk bakgrund?

En barndom med mycket MTV och många timmar lyssnandes på morsans gamla piratade acid-house kassetter skapade tidigt en hunger för att göra musik. Kom igång först med att spela i lite band och senare in på låtskrivning och produktion via det. Pluggade musik på gymnasiet och efter det hade jag några roliga år på folkhögskola. Ser mig nog främst som låtskrivare idag med utlopp för musiken som artist.

Vad är önskan att din karriär ska vara om fem år? 

Planen är att fortsätta göra det jag älskar och se vart det leder. Drömde länge om LA men tror inte luften passar mig, ska bli farsa i höst och har en massa annat roligt som händer så jag stannar nog i Stockholm ett tag till. Det ska bli spännande att hålla dem bollarna i luften samtidigt, kanske blir till och med en feature från en väldig liten artist snart!

Hur ska du fira releasen?

Ska till studion och jobba vidare, låter ju väldigt wannabe grind-mode men jag trivs bra där och nästa släpp är redan på gång. Den här gången kommer det inte ta två år tills nästa singel. Efter det poppar vi bubblet!

FABIAN

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Popmuzik Podcast

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011