Ida Johansson tar steget ut som Flora Summers och vilken debut hon bjuder på! Med en nostalgisk ljudbild skapar hon pop-magi som för tankarna till världsartister. Det välkända talesättet ”allt eller inget” är något som även artisten funnit sig själv falla föga för under sitt liv, så när hon nu iscensätter sitt eget artisteri är det med full kontroll över allt. Obsessions markerar det första släppet från en kommande EP där Flora skrivit, producerat och framför varje låt helt själv. Det är talang! Strax innan släpp hörde vi av oss till denna debutant för att för att suga ut varje detalj om första singeln.

Följ på Apple Music

Dags för solodebut, vad är det som gjort att tar steget ut som egen artist utanför duon Isle of You?

Jag vill testa mina egna vingar och Flora Summers blev projektet där allt föll på plats musikaliskt för mig. Hade jag inte känt mig 100% nöjd eller 100% säker på hela konceptet hade jag inte kunnat sjösätta det, men nu är jag så trygg i projektet att jag bara måste göra det, för min egen skull! 

Elina och jag kör på med Isle of You (vi släppte vår singeln Wildfire i söndags) men vi prioriterar vår vänskap just nu. Vi har varit bästa vänner i 15 år, men vi har alltid jobbat konstant sedan vi var 10 år gamla. Så nu vi vill testa att ta ett glas vin, gå på konsert och laga mat utan att kombinera det med att skicka iväg ett mail eller repa. Sen har vi också blivit trygga nog i vår relation för att inse att vi ibland vill olika saker, men att det inte förändrar att vi är och kommer förbli varandras favoritpersoner genom livet!

Vad innebär solo-artisteriet för dig och är det en önskan du burit med dig länge? 

Någonstans har jag nog alltid känt att det är något jag velat göra, men hittills inte haft tid eller mod för. Musik är en så stor del av mitt liv och jag vill uttrycka det på fler sätt, i fler genrer, former och konstellationer. Så jag ser fram emot att dela med mig av en annan sida av mig själv. 

Första släppet från Flora Summers heter Obsessions, vad handlar låten om och vad representerar den för dig? 

För mig handlar Obsessions om min tendens att gå alldeles för hårt in i situationer. Jag har insett att jag alltid blir superförälskad, kompiskär, lyssnar sönder låtar och blir helt uppslukad av karaktärer i böcker och filmer. Det är alltid allt eller inget för mig. Och det beteendet får lätt konsekvenser… Till exempel som att förlora sig själv totalt i en person och som följd bli livrädd för att bli lämnad. 

Varför blev det just den här låten som blev din första singel? 

Obsessions blev sista pusselbiten som föll på plats. När jag hade skrivit den kände jag att det var precis så jag ville låta!

Låten är skriven och producerad av dig, hur kom låten till och hur har skapandeprocessen sett ut? 

Obsessions är gjord i nån slags kreativ blackout, den liksom trillade ner från himlen. Jag vet att jag började med basgången i ett logic-piano och fick lite Lykke Li-vibbar av den. Sedan skrev jag låten i helt kronologisk ordning. Tror jag hade väntat länge på att skriva den men inte hittat rätt ingångsläge, men det är sån befrielse att kunna sätta ord på en känsla som gnagt länge. 

Hur upplever du att det är att sätta gränser och veta vad som är bra och inte när man gör allt själv? 

Åh det har verkligen varit anledningen till att jag började göra allt själv. Jag kände att jag hade noll koll. Jag visste inget om magkänsla, ville alltid få alla runt omkring mig att lyssna på musiken jag gjorde och få dem att berätta för mig om det var bra eller inte. Jag tog in andras åsikter så tidigt i processen att jag inte hann skaffa mig en egen uppfattning. 

Tillslut fick jag nog av mig själv och bestämde mig för att lita på mig själv. Sluta försöka få andra att tycka till. Det kommer ju alla andra göra ändå tillslut. Mitt enda fokus är nu att gå på magkänsla och skapa för att jag älskar att göra det. Det går ju inte att förklara varför en låt är bra, det bara känns. Och jag har väl börjat upptäcka att jag faktiskt har en magkänsla, men jag behövde sitta ensam i en ljudisolerad studio i tre år för att hitta den. Just nu tänker jag inte ens att det behöver bli bra, jag vill bara göra musik som är så ärligt som möjligt. 

Vad är fördelarna med att skapa och producera sin musik själv enligt dig? 

Först och främst är det ju väldigt kul! Jag har alltid fastnat för harmonier och ljudbilder i musik jag gillar, så det är kul att själv skapa just det. Sedan finns det mer tid att testa, göra fel och experimentera. Om man inte har en klar vision av vad man vill göra, så känns det lätt som att man slösar någon annans tid i sessions, och det blir kanske också svårt att hitta rätt sound. Men framförallt blir ju låtarna mer personliga när man proddar sin egen musik. Nu är det jag som bestämt och spelat varje ord, ton, instrument osv. 

Hur har du tänkt vad gäller sound och ljudbild, vad började du i för ände för att skapa Flora Summers raspiga vintage-skrud? 

Eftersom jag ägnat senaste fem åren till att göra elektronisk synthpop med Isle of You, så ville göra något helt annat, allt annat skulle bara bli konstigt. Så jag siktade nog mot att göra mer bandig musik men visste inte till en början hur jag skulle göra det personligt. 

Ju fler timmar jag satt i studion, desto mer märkte jag hur jag plockade in och blandade alla olika musikaliska influenser jag har fått med mig genom livet. Hemma har pappa alltid spelat mycket blues, jazz, gospel, country och psalmer. Hos farmor och farfar spelades Trio med Bumba och de gänget. Själv har jag varit helt tokig i Taylor Swift, Little Jinder och Tove Lo. 

Med Flora Summers ville jag lyckas skapa den där varma tidlösa känslan som finns i gammal musik. Vintage-soundet kom till för att jag tyckte studiomikrofonen lät för bra. Tänkte att ingenting som är perfekt polerat har väl någonsin känts riktigt äkta. Det blev så otroligt ointressant med min röst så jag spelade in allt i datormikrofonen istället. 

Foto: Martin William Landl

Artistnamnet är i mitt tycke otroligt snyggt, hur kom du fram till det och vad representerar namnet? 

Tack, vad glad jag blir! Jag är född i Juli, så jag är en sommartjej! Därav Summers. Ville ha ett sådant där Hollywood-namn som känns tidlöst och legendariskt på samma gång… och tyckte att Flora Summers lät som just det.

Det aktuella släppet kommer från en kommande debut-EP där du producerat allt själv. Vad kan du berätta om den? 

EPn är superpersonlig, väldigt ärlig, har förmodligen mycket nybörjarmisstag i sig men ännu mer nybörjarglädje. Den var ju till en början inte gjord för att någon skulle höra den. Jag kunde ingenting om musikproduktion heller när jag började göra den, så det har varit en resa. 

Som det ser ut nu så blir det fem låtar och själv anar jag ett sommartema igenom hela EPn. Jag ser jättemycket fram emot att släppa den och är så stolt över mig själv som färdigställde den.

Obsessions kompletteras med läckra teasers där vi ser dig ute i öknen, berätta lite om konceptet och tanken bakom det? 

Jag är superinspirerad av en fotograf som heter Kate Bellm, som lyckas fånga frihet, mod och styrka i vackra miljöer med ändå behålla en edge. Jag såg alltid en prärie framför mig när jag föreställde mig det visuella till Obsessions. Dels ville jag flörta lite med Vilda Västern-estetiken, tycker framför allt elgitarrerna i låten klingar med det. Men också kändes det som en perfekt metafor för låten. “When you leave, there’s nothing left of me”…. Kvar är bara ett stort tomrum där ingenting kan växa och där vandrar jag runt. 

Vad är din önskan med Flora Summers om du får drömma framåt sådär fem år? 

Då turnerar jag i USA och samarbetar med inspirerande artister och låtskrivare!

Vilket är ditt starkaste musikaliska minne från barndomen? 

Musik har alltid varit en stor del av min uppväxt men skulle kanske ändå säga stunden jag upptäckte Taylor Swift. Jag var 10 år, satt i en bil med mina några år äldre kompisar som jag såg så mycket upp till. De visade mig ”Our Song” och jag tyckte att det var det bästa jag hört i hela mitt liv. Kunde relatera så mycket till hennes sätt att sjunga, countryinfluenserna och så tyckte jag att hon var så cool. Blev såklart helt besatt av Taylor Swift efter det. Jag köpte skivorna, försökte lösa de hemliga meddelandena i låttexterna, läste breven, studerade musikvideos och såg alla intervjuer. Tror inte jag hade varken spelat gitarr eller skrivit musik om det inte vore för Taylor Swift. 

Vad representerar musik för dig i ditt liv? 

Kärlek, trygghet, lycka, glädje, tröst, drömmar, minnen, spänning, vänskap… Livet skulle vara väldigt blekt utan musik! 

Snart nalkas sommar, vad händer för dig på musikfronten under årets varmare månader? 

Det kommer snart en singel till! Så håll utkik! 

Flora Summers

Vad tyckte du?
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

DOLBY ATMOS

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011