Härligt drömliknande indiepop bjuds vi på när Lowheart släpper sin nya singel Runaway baby. Produktionen är här skönt medryckande med ett behagligt gitarrkomp och glittrande synthar som tillsammans bygger upp den snygga ljudbilden. Det är liksom svävande och dansant på samma gång. Så helt klart min påse detta.

Popmuzik Lover Patreon

Runaway baby är en låt om att se världen med nya ögon och våga drömma stort. Ett tema som jag skulle säga även hörs och känns i arrangemanget.

Bakom artistnamnet Lowheart hittar vi Agnès Wiklund Pöntinen från Stockholm. Hon debuterade i fjol med EP:n Tied up, som bland annat innehöll singeln Lovely weather. Runaway baby blir första smakprovet från kommande debutalbumet som släpps till hösten.

Jag bad Agnès berätta lite mer om sin musik och arbetat med nya singeln, som du kan läsa här i bloggen.

Jag älskar den drömliknande ljudbild du har i dina låtar. Hur arbetade du fram ditt sound? 

Jag är väldigt syntbaserad och skriver typ alla mina låtidéer vid ett keyboard så jag tror det har bidraget till att musiken har blivit lite drömsk. 

Hur kom musiken in i ditt liv och vad har du gjort innan Lowheart? 

Musiken har alltid funnits i mitt liv. Jag är uppvuxen i en musikfamilj med en pappa som är klassisk konsertpianist och som övat hemma så jag har exponerats för otroligt mycket musik hela tiden varje dag. Han var även den som visade mig i tidig ålder David Bowie, Blondie, Radiohead och Bob Dylan som verkligen har präglat mig. 

När jag var 10 år såg jag för första gången Sofia Coppola’s film Marie Antoinette som jag blev helt besatt av och som fortfarande än idag är en av mina favoritfilmer, och detta mycket på grund av det fantastiska soundtracket. Soundtracket består av musik från The Cure, The Radio Dept. , New Order och The Strokes som då ledde mig in i den indie-pop värld jag befinner mig i nu. 

Jag har gått musikskolor här i Stockholm och började skriva egen musik under gymnasiet. Då hade jag ett band som jag spelade live med och som jag fick prova mina första stapplande låtidéer på. Efter det letade jag mig vidare till nya musikaliska sammanhang och har sedan dess jobbat i olika konstellationer med musik. 

Om du skulle nämna några artister som inspirerat dig personligen genom åren, vad skulle du säga då? 

Robyn, The Strokes, David Bowie, The Cardigans, Alvvays, Radiohead och Beach House

Vad gör du vid sidan av musiken och har du några andra passioner? 

Jag går sista året på Musikproduktion på Musikhögskolan här i Stockholm så just nu är det slutspurt med plugg. Annars jobbar jag på Kungliga Operan som kostymtekniker och klär på baletten.
Mina andra passioner förutom musik är väl att dricka öl med mina kompisar och snacka skit. Gillar också kläder och foto/film. 

Nu är du aktuell med singeln Runaway baby – vad handlar om låten om enligt dig? 

Runaway baby handlar om den där längtan och viljan att bara packa en väska och dra iväg. Det är lite som en pånyttfödelse när man plötsligt inser att man själv kan ta makten över sitt liv och göra grejer. 

Hur arbetade ni fram låten för att skapa känslan och det slutliga resultatet vi nu får höra? 

Jag skapade grundidén som bestod av en ganska mekanisk loop med programmerade trummor och synthar. När jag sedan spelade in gitarr (Jimmie Nilsson) och riktiga trummor (Karl Hovis Hovmark) fick låten en ytterligare dimension och öppnade också upp en större värld. Min med-producent Kevin Hamring blandade sedan in en del psykedeliska influenser som bidrog till ett mer lekfullt och experimentellt sound. 

Minns du hur och när du fick idén till låten? 

Jag skrev Runaway baby i oktober 2022. Jag hade suttit hela dagen och jobbat på en annan idé som aldrig blev bra och tillslut gav jag upp och började istället leka runt helt förutsättninglöst. Jag gjorde snabbt en trumloop med en konstig ton i sig och la en synth som fick loopa och sen sjöng jag in sång över det utan någon direkt plan. Jag minns att jag bara ville ”sjunga av mig” och göra något som inte var likt mig eller som skulle hamna på skivan och det var så Runaway baby kom till. 

Först bestod låten ganska länge bara av en vers och en refräng som jag inte hade tänkt göra något mer av men när jag sedan spelade upp den för min med-producent Kevin Hamring blev han väldigt peppad och tyckte jag skulle skriva klart den. Så då skrev jag klart den.

Är Runaway baby en bra indikation för hur kommande debutalbumet kommer att låta? 

Ja. Man kan definitivt förvänta sig mer skimrande syntar och najs trummor. 

Vad kan vi förvänta oss mer under året från dig?

Jag kommer släppa fler singlar som tillslut leder upp till albumet Honeymoon Is Over som släpps den 13 oktober. Jag kommer även att spela live i sommar och framför allt i höst.

Lowheart

Vad tyckte du?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011