Birds on Clouds är ett sjumannaband som bildades i Malmö 2011. 2017 släppte de sedan debut-EP:n Nothing Changes If Nothing Changes. Nu, sex år senare, är det äntligen dags för bandet att följa upp debuten. Nya EP:n heter A Common Date och bjuder oss på fyra låtar som kommit till liv genom improvisationer. Bandet utvecklar:

Följ på Apple Music

“Den där känslan av att få ha en plats där man släpper ut allt. Där improvisationen, känslorna och lekfullheten får existera. Även om livet har förändrats på många sätt under åren så finns kärleken för musiken kvar. Och innehållet i texterna har förändrats. Den nya EP:n handlar om just livsval, att dansa med demonerna och jakten på kreativiteten.”

Resultatet är ett imponerande samspel mellan de olika musikerna. Dramatiskt arrangerat och framfört. Om du gillar alt-pop kommer detta definitivt att vara en spännande musikalisk resa att ta tillsammans med bandet.

Jag bad Birds on Clouds svara på en knippe frågor om arbetet med EP:n, som du kan läsa här nedan.

Ni har spelat ihop sedan 2011. Hur lyckas man hålla ihop sju personer och livspusslet så länge?

Vi har hållit ihop främst på grund av kärleken/glädjen till musiken. För att musiken för oss har varit en plats att vara i olika känslor musikaliskt. Det har blivit en viktig social grej att repa. 

Samtidigt har ni inte släppt jättemånga låtar tillsammans. Vad gör ni vid sidan om gruppen? 

Vi är vanliga människor med vanliga jobb och liv. Eftersom det är glädje som driver oss främst så känner vi ingen stress. Vi är måna om att alla i bandet är nöjda med allt från att vi skriver låtarna till slutproduktionen. Och det tar tid. Vi har skrivit många fler låtar, men det är inte alla som kommit in i studion än. Utöver detta har det fötts 8 bandbarn sedan vi startade samt pandemin som satte käppar i hjulet. Några bandmedlemmar har också bytts ut under tiden, vilket gjort att det dragit ut på tiden. 

Vilken låt var den första som skrevs för EP:n och var det från början givet att det skulle bli just en EP?

Att det skulle bli en EP var inte helt givet. Vi diskuterade mycket fram och tillbaka. Vi skriver låtar hela tiden och efter ett tag valde vi att spela in de låtar vi kände mest för. Då kändes det rimligt med en EP. Troligtvis är Stambanan den äldsta, men de andra låtarna skrevs vid ungefär samma tidpunkt.

Ni berättar att låtarna kom till genom improvisationer. Hur gick processen till och när känner ni att ni hittat rätt i det fria musikskapandet för att ta vidare låten in i studion? 

Det börjar oftast med att någon har en känsla eller en melodi och sedan improviserar vi oss fram. Det är svårt att sätta ord på, det är något som händer i stunden och oftast landar det i att när vi är överens så är låten klar. 

Hur skilde sig arbetet med A Common Date och er förra EP Nothing Changes If Nothing Changes? 

Det var inte så stor skillnad. Processen var densamma vid själva låtskrivandet. Till A Common Date var vi mer förberedda eftersom vi hade lärt oss mycket under första inspelningsprocessen.

Nya EP:n är döpt till A Common Date. Vad betyder titeln för er? 

Det är en lek med ord. I detta fall med låten Accommodate. Vi gillar att leka med ord.

Var det någon av låtarna på EP:n som var en större utmaning för er att få ihop?

Texten till Feel a little louder tog lite längre tid att få klar, men annars var inte någon låt svårare att få ihop än någon annan.

Vad inspirerar era texter?

Livet.

Skulle ni säga att det finns något tema eller röd tråd på nya EP:n?

Inte direkt, men texterna inspireras väl i stort av Linas och Karins liv.

Personligen gillade jag den instrumentala Stambanan. Väldigt filmisk. Berätta om känslan ni ville förmedla med just den låten och valet av titel. 

En känsla av händelser som orubbligt och monotont rör sig framåt, där det sker upp- och nedgångar under resans gång. Eftersom hela bandet bor utmed södra stambanan i Skåne så kändes det naturligt och lite kul att välja det namnet. Vi gillade tanken med att ha en svensk titel på den av låtarna som sticker ut från de andra. 

Hur ser hösten ut för Birds On Clouds? 

Nu ska vi skriva nya låtar så att vi kan släppa ny musik.

Birds on Clouds

Vad tyckte du?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Skicka in din musik

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011