Med en röst som river upp nackhåren vid rötterna har Annika Wickihalder potentialen att bli Sveriges svar på Adele. När nu andra singeln är ute råder det ingen tvekan om att hennes debut-EP kommer bli en fröjd för örat. Lägg därtill strålande karisma och närvaro så har vi ingredienserna för en full-blown superstar. Strax innan låtsläpp hörde vi av oss till artisten för att höra om vad som händer i hennes karriär just nu.

Popmuzik Podcast

År 2021 fick hela svenska folket höra din stämma när du medverkade i Idol. Hur har din musikaliska resa sett ut efter det? 

Efter idol så gigade jag väldigt mycket tills jag fick kontakt med artistbolaget Jubel, dom vägledde mig till studion. Sen dess har jag gigat lite grann, men mer suttit i studion och matat med att skriva musik tillsammans med fina Emil Gustafsson.

Som jag förstår samarbetar du med bland annat Emil Gustafsson, berätta lite om hur ni fann varandra? 

Jag och Emil introducerades via Jubel faktiskt!

Ditt sound är bombastiskt och maffigt, där jag som lyssnare får gåshud av din magiska stämma. Men hur har du kommit fram till att det här såhär du ska låta som artist?                                            

Oj, men tack snälla! Jag lyssnar mycket själv på maffiga röster och inspireras otroligt mycket av den kraften. Så jag tror det kan ha influerat mig lite.

Jag måste fråga, vad gör du för att underhålla och upprätthålla en så unik stämma som din?

Nämen åh! Helt ärligt så ”fulsjunger” jag mycket, haha. Springer runt hemma och försöker härma jättesvåra låtar och adlibs tills det sitter.

I år släppte du din debutsingel Speed of sound, hur känns det att äntligen få ge ut musik under eget artistnamn? 

Att få dela med sig av sina melodier och tankar har jag länge drömt om, så det känns otroligt bra! Nästan overkligt!

Nu är du aktuell med din andra singel Push you away från din kommande debut-EPn. Vad handlar låten om? 

För mig handlar den om ett farväl men också om modet som krävs för att lämna det destruktiva. I mitt fall så tänker jag både på en plats och en relation som jag varit tvungen att lämna. Modet av att inte dras tillbaka även fast kroppen skriker efter en till sista kram. 

Kommer du ihåg när den skrevs och vad känslan var i kroppen när den var klar? 

För mig har EP:n nästan blivit som terapi. Jag har fått skriva av mig mycket som jag länge hållit inne eller gömt. Så skrivandet har känts lite läskig men samtidigt frigörande. Push you away kändes väldigt speciell att bli klar med då den känns mest blottande, men när även den blev klar så kändes det helt rätt att dela med sig av den. 

Vilket är ditt första och starkaste musikaliska minne från barndomen? 

Ett av dom starkare minnen var när jag precis kommit till Sverige som 5 åring och fick sjunga i en barnkör. Jag minns att vi sjöng Stand on Jesus, och jag gick all in. Minns att föräldrarna ropade ”EN GÅNG TILL!” Och den känslan satt sig i mig.

Kommer du ihåg den första låten du någonsin skrev och vad den handlade om? 

Jag är väldigt ny i att skriva musik seriöst, så den gjordes bara för några år sedan. Såklart handlade den om olycklig kärlek. 

Vilka är dina musikaliska inspirationskällor? 

Dom som inspirerat mig mest är Yebba och Cynthia Erico, men sen har vi även stjärnor som Aretha Franklin och Jennifer Hudson.

Vad har du tagit med dig för erfarenheter från tiden i Idol?

Erfarenheterna jag tagit med mig är dels att få ta del av en sån produktion bakom kulisserna, vilket är super häftigt. Men även mycket personligt, att få lära känna sig själv i sånna miljöer jag aldrig varit i tidigare.

Sett till din barndom och livsresa hitintills, vad skulle du säga är dina främsta styrkor som individ och som du kan ta med dig in i ditt artisteri? 

Vilken fin fråga! Jag vill tro att en av mina styrkor är att jag är ödmjuk. Så ödmjukhet vill jag hålla hårt i och för alltid bära med mig oavsett om jag är i artist Annika eller privata Annika. 

Vad är önskan att lyssnarna ska känna när de hör din musik? 

En dröm är ju att beröra! Så oavsett om lyssnaren dansar eller gråter så känner personen en känsla kopplad till dens tolkning av låten, och det tycker jag känns väldigt fint.

Vad drömmer du om att ditt artisteri ska vara om fem år? 

Det vore helt fantastiskt om jag nått ut till fler och kanske hunnit gjort en collab eller haft turné!

Nu stundas vår och för din del även EP-släpp. Vad ser du mest fram emot med den kommande tiden?

Jag ser mest fram emot att dela med mig av musiken! Men även att komma ut på gigs, och spela EP:n live!

Annika Wickihalder

Vad tyckte du?
+1
0
+1
5
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Nordiska Favoriter
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

DOLBY ATMOS

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011