Artisten E L L A är 19 år gammal och skapar ärlig pop på svenska. Sångaren släppte i förra veckan singeln Tusen gånger om en låt som imponerade starkt på mig och levererade en skön sensommarvibb. Strax efter släppet ställde vi några frågor till denna lovande artist och svaren tar ni del av nedan.

Svensk Pop Apple Music

Hej E L L A, hur är läget?

Allt är superbra med mig!

Härligt! I fredags släpptes singeln Tusen gånger om hur har responsen varit?

Responsen har varit väldigt fin från alla håll, det känns som att det var efter det här släppet som jag kände mig mest nöjd och fullföljd av hur det blev, och jag kunde inte vara mer glad än vad jag är för alla fina kommentarer. Den har även spelats i P4 och jag har varit där och spelat live, både den här och min förra låt! Så det känns superkul med all respons.

Hur brukar dina känslor vara innan ett singelsläpp?

Mina känslor kring de singelsläpp jag haft har varit väldigt nervösa och förväntansfulla. Jag är nervös för vad folk kommer tycka men känner också en stor glädje av att faktiskt få möjligheten att nå ut med min musik. Jag försöker också alltid tänka att så länge jag är nöjd med låten så kan ingen ta ifrån mig mina positiva känslor, oavsett.

Berätta lite mer om Tusen gånger om, vad handlar låten om?

Tusen gånger om handlar om hur man som ungdom kan känna sig helt odödlig och fri i ena sekunden, medan man nästa är rädd och orolig för framtiden. Den visar hur man kan vingla sig fram genom livet utan att veta någonting om framtiden eller vart man hamnar, och samtidigt försöka leva i nuet och skapa minnen som man föralltid vill ha kvar. Framförallt så vill jag få fram att oavsett hur lite koll man har, eller hur lite pengar eller hur lite balans man har på livet så behöver det inte alltid spela nån roll. Man kan inte glömma bort att leva i nuet och ta till vara på de stunder man har med de människor man älskar. Jag vill få fram att man borde göra minnen och hålla i dom hårt, samtidigt som man inspireras av dom och vill göra nya.

Känslan är svävande och atmosfärisk. Hur har du kommit fram till ljudbilden?

Tack så mycket, vad roligt att höra! Jag tror att det var den känslan jag kände när jag skrev låten som kom fram när jag jobbade tillsammans med min producent Simon Hvitt, den kan inte kännas för tung eller för svår för att budskapet ska få vara det den är. Du ska upp i himlen liksom! Inte ner på marken.

Minns du dagen när låten skrevs?

Jag minns vart jag var när jag skrev låten och jag minns vilket piano jag skrev den på. Det var på min förra skola i Stockholm, då jag kände lite panik över att min tid där snart var över. Den är skriven på en Yamaha-flygel vilket på en gång gav mig en väldigt speciell känsla kring låten, och den är även inspelad med just en Yamaha-flygel vilket känns lite som en ”full circle”. Platsen där jag skrev låten betyder fortfarande mycket. 

Vilka är dina preferenser när det kommer till sound och hur din egen musik ska låta?

Mina preferenser till sound skiftar väldigt mycket. Jag har nog inte ett så rakt svar på den frågan. Jag tror all musik jag gillat genom åren har bildat vad mitt sound är, så jag kan inte komma på nåt konkret faktiskt. Jag tror att jag fortfarande är i processen av att lära känna mitt sound och hur mina låtar ska låta, vilket känns väldigt kul och spännande. Det visar sig nog så småningom!

Vilka är dina musikaliska inspirationskällor?

Det är lite samma här, då jag känner att jag inte riktigt har ett konkret svar. Jag har många favoriter som jag tar lite ”småbitar” av inspiration ifrån, samt från allt jag hör runt omkring mig som jag kände att jag kunde relatera till och tyckte var bra där och då. Det är så blandat av allt jag hör runt om mig. Jag gillar att skriva lite utifrån dagen och vad jag känner just då, så då kan inspirationskällor helt skifta beroende på vad jag vill skriva, hur jag mår och vilka jag lyssnat lite extra på den senaste tiden. 

Vad hittar vi för låtar på dina spellistor?

Det är väldigt blandat! Jag älskar Harry Styles, han är lite av en husgud hemma hos mig och hans album pryder mina spellistor. Billie Eilish är en stor favorit också. Lyssnar även väldigt mycket på Queen och Stevie Wonder! Funk och soul är två favoritgenrer så lyssnar mycket på Cory Wong och Cody Fry, (Cody Fry gör även en del symfoni-pop som jag också älskar!) och en del Wulfpeck och Ole Börud. En och en annan Van Halen-låt finns det med i spellistorna också, och jag får inte glömma Fall Out Boy eller Sting för den delen! Det är spridda skurar helt enkelt! 

Vad kommer du från för musikalisk bakgrund?

Jag har vuxit upp med musik under hela min uppväxt. Min pappa är väldigt musikalisk och har spelat mycket för mig och min bror när vi var små, så både jag och brorsan har tagit efter och skriver och spelar nu båda två. Jag började spela piano när jag var 11 ungefär, och gitarr strax efter. Sen började jag ta trumlektioner i mitten av gymnasiet och har precis köpt min första elbas. Sjungit har jag gjort så länge jag kan minnas, och jag tror jag skrev min första låt när jag var typ 9. Jag gick även på Rytmus i gymnasiet och där fick jag ta vidare min musik med massa hjälp från skolan, vilket var jättekul och givande. Jag har alltid haft stöttning från familjen så det har verkligen varit till stor hjälp.

Tidigare gav du ut musik på engelska, vad var det som gjorde att du började utforska texter på svenska?

Jag har vuxit upp med engelsk musik, så för mig blev det naturligt att börja skriva på engelska. Men sen när jag testade att skriva en låt på svenska så fastnade jag för det. Det kändes helt plötsligt som en självklarhet, Det blir en sån nakenhet och skörhet i att skriva på sitt modersmål tycker jag, och det är något som jag själv uppskattar väldigt mycket i musik. 

Vad är den största skillnaden på att skriva musik på engelska kontra svenska?

Att ens modersmål alltid kommer vara ens modersmål, och när det gäller svenskan så är det ju ofta människor som har samma modersmål som lyssnar. Det gör det mer personligt och man kan nå fram till människor på ett annat sätt, tror jag. 

Första singeln hette Piedestal, vad betyder den låten för dig?

Piedestal kommer alltid vara väldigt speciell för mig då det dels är den första låten jag skrev på svenska, men också för att budskapet är så otroligt viktigt, speciellt för unga tjejer. Den är sorglig, och jag vill att de som gått igenom samma sak ska få höra att det inte bara händer dom. 

Foto: Wilma Nilsson

Producerar du din egen musik eller arbetar du ihop med andra?

Jag jobbar med en producent som heter Simon Hvitt och vi har tillsammans jobbat på ”piedestal” och ”tusen gånger om”. Hittills så har jag skrivit låtarna och han har proddat, sen har vi gemensamt kommit fram till hur det ska låta och vad som ska vara med osv. 

Vad betyder det för dig att du kan uttrycka dig genom text och musik?

När jag är glad, skriver jag. När jag är ledsen, skriver jag. När jag är arg, skriver jag. Det är så coolt att jag faktiskt har möjligheten att få uttrycka allt sånt via musik. Jag hade nog inte fungerat om jag inte hade kunnat få göra det.

Om du skulle uppskatta grovt, hur många låtar har du skrivit i ditt liv?

Om jag uppskattar grovt hur många låtar jag skrivit i mitt liv så skulle jag tippa på runt 70 kanske? Svårt att säga, många påbörjade men inte avslutade har jag inte räknat med heller.

Om du därefter igen skulle uppskatta hur många av dessa har du skrotat och hur många har du fullföljt, vad blir svaret?

Jag har nog skrotat kanske en tredjedel av dom, medan typ resten av de som blir kvar ligger på is och förhoppningsvis blir något av så småningom!

För mig är låten som sagt tyngdlös och svävande. Vilket passar perfekt med omslaget. Hur kom du fram till att du skulle ha en luftballong?

Jag är en sucker för solnedgångar och allt som har med det och göra, så jag letade runt lite i mina bilder efter sådana som jag skulle kunna tänka mig ha som omslag då jag kände att en solnedgångsbild skulle passa bra, och stötte på den här. Jag tyckte luftballongen passade perfekt i och med budskapet med låten så det fick helt enkelt bli den.

Är det du själv som har tagit bilden?

Jag tog den bilden i Stockholm förra året innan jag flyttade dit, vilket också känns lite symboliskt eftersom låten till stor del är inspirerat av just mitt år i Stockholm.

Vad kan vi förvänta oss av dig härnäst? Mer musik?

Det kommer absolut komma mer musik framöver. Jag skriver hela tiden nya låtar och har nya idéer, och jag och Simon min producent jobbar hårt för nästa låtar som ska släppas. Jag ser fram emot hösten och hoppas att ni kommer gilla det som kommer då! 

Om du får drömma, vart ser du din karriär om fem år?

Egen turné med egen musik, omringad av härlig musik och härliga musiker.

Kan vi se dig spela någonstans i närtid?

Just nu är ingenting klart, men jag vill ut och spela så snart som möjligt. Det har gått lite snabbt och jag återkommer med datum och ställe när det är klart. Jag jobbar på att sätta ihop ett band med bra musiker!

Sommaren börjar gå mot sitt slut, men vad är ditt bästa sommarminne?

Jag hade en liten releasefest i sommar för just den här låten, och jag måste nog säga att det är ett nytt favoritminne hos mig. Det var sjukt roligt att få glömma allt annat ett tag och bara ha kul med vänner och glädjas av musik. Det hoppas jag få uppleva fler gånger!

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Nordiska Favoriter

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011