Efter det kommersiella fiasko som albumet Introducing Sparks från 1977 blev, fick de frågan vad de skulle göra nu.
”Vi ska jobba med Giorgio Moroder”, svarade Ron Mael efter att ha blivit helt såld på Moroders arbete med Donna Sumer och singeln I feel love. Sagt och gjort. De letade upp den italienska producenten och började arbeta på det som skulle bli bandets åttonde studioalbum: No. 1 in Heaven. Albumet tog Sparks från deras mer teatraliska pop-rock till den mer elektroniska disco-eran.

Favoriter Apple Music

Låten som än idag är ikonisk för albumet är titelspåret The number one song in heaven. Härligt lekfull och väldigt Sparks:ig. Med sina två delar, eller akter om man så vill, inleds albumversionen (tillika long version) låten pumpande och bygger filmiskt upp sig i tre och en halv minut innan den övergår till hi-nrg pop med ett rasande tempo. Det är galet, egentligen helt vansinnigt fel men ändå så rätt.
Singeln kör den snabba versionen rakt igenom och blev en hit på dansgolven. Inte etta kanske som titeln antyder, ganska långt ifrån om vi ska vara ärliga. The number one song in heaven hamnade på en 14:e plats i Storbritannien och femma på Irland.

När bandet sedan spelade in det enligt mig lysande albumet Plagiarism 1997 var det Jimmy Somerville som sjöng låten tillsammans med bröderna. Här var den stompande discoproduktionen omvandlad till stråkar och körer. Singeln släpptes också med en remix av Tin Tin Out som jag tyvärr missade att skaffa och grämer mig än idag över det.

Författare

Grundare och chefredaktör för Popmuzik.
Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Apple Music Svensk Pop
Share.
Nordiska Favoriter

KOMMANDE EVENEMANG I GÖTEBORG

Skicka musik till Popmuzik

Vi fokuserar på de musikinskick och förfrågningar som kommer från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du också kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här.

Det är bloggens Patreons som gör det möjligt för oss att fortsätta lyfta fram bra musik av spännande artister.

Tack för att du är Patreon.

Send music to Popmuzik

We focus on all the music submissions and enquiries from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you also can submit new songs and artists to discover.
You can read more about the blog's Patreon here.

It is the blog's Patrons that makes it possible for the blog to continue to write about great songs and exciting artists.

Thank you for being a Patron.