Det är äntligen dags för Venus Kiani att följa upp debutsingeln Astray från i våras. Nya singeln heter Evening Star och är inspirerad av en dikt av ingen mindre än Edgar Alan Poe.
Resultatet är en behaglig och soulig poplåt med skön melodi som inleds mjukt innan den blommar ut i en medryckande poplåt som doftar av 90-tal i produktionen vilket jag uppskattade. Något som borde passa fans av bland annat Gabrielle eller Emeli Sandé men också svenska akter som Molly Sandén och Seinabo Sey.

DOLBY ATMOS

Jag bad Venus berätta mer om sig själv och låten som du kan läsa här nedan.

Hej Venus. Hur känns det att släppa ny låt idag?

Heeej Johan! Det känns roligt. Och pirrigt. Lika delar.

Du debuterade i våras med Astray. Hur har reaktionerna varit på den låten?

Jag har fått så himla fin respons på Astray, kan nästan inte ta in. Det är fantastiskt att få ta del av andras tankar och upplevelser kring något som man har skapat. Jag vill helst inte påverka lyssnaren utan hellre låta musiken tala för mig och då tycker jag att feedbacken ger mig massa perspektiv och insikter.

Innan vi pratar om nya singeln, låt oss prata om dig. Lite kortfattat; vem är Venus Kiani?

Ja du, om jag visste det haha. Är det ok om jag listar? Känns enklare.

  1. 33 år fyller snart 34.
  2. Född i Iran men finns i Göteborg sedan nästan alltid.
  3. Bor med min sambo och mina gulliga bonusungar.
  4. Läser andra året på ett konstnärligt kandidatprogram i musik med inriktning Individuell studiegång, på Högskolan för scen och musik här i stan. Kallas också ”Individuella programmet”.
  5. Jag är ganska sen till musiken, insåg för typ 5 år sedan att det är musik som jag vill syssla med och sedan dess har det bara rullat på. Innan dess jobbade jag med administration på advokatbyrå, så gillar ordning och att ha koll.
  6. Tycker det är viktigt med intersektionell feminism och antirasism.
  7. Skytt med skorpionmåne och kommer vilja gissa ditt stjärntecken om vi hänger.
  8. Kärleksspråk – gåvor och tjänster. Och fysisk!

Vilka artister har inspirerat dig genom åren?

Oj så många! Men Etta James, Nina Simone och Amy Whinehouse för att nämna några exempel. På senare år även Hozier och Charlotte Day Wilson. Men mest inspiration får jag från alla fantastiska vänner jag har som sysslar med musik. Att folk håller på och håller i är fett inspirerande.

Nämn en låt som fick dig att bli helt golvad och varför.

Sist jag blev golvad av en låt var när jag hörde If I could av Charlotte Day Wilson. Det är som att den sammanfattar ALLT som jag tycker om i en och samma låt, magisk i all sin komplexa enkelhet.

Minns du den första låt du skrev och hur resultatet blev?

Ja det minns jag, det var nämligen inte så länge sen – Arytmi! Jag och min bästis Florence Razaghi skrev den ihop 2018. Finns att lyssna på om man vill, vårt projekt (vår bebis) heter Gudmor.

Har du någon låt som är lite av en guilty pleasure för dig?

Åååh Opa Opa är mitt jam! Men asså skäms inte ens, så det kanske inte räknas som ett guilty pleasure?

Vad gör du vid sidan av musiken? Har du till exempel några andra passioner eller intressen?

Jag är lite av en one-trick-pony, jag har verkligen bara musik som intresse. Och nu när jag jobbar med/studerar musik har jag lämnats helt fritidsintresselös. När jag inte musicerar hänger jag med familj/vänner eller tränar. Tar tacksamt emot tips på passioner!

Du bor här i Göteborg. Vilka är dina smultronställen i staden?

Jag bor i Biskopsgården sedan två månader tillbaka, precis intill Svarte Mosse. Det är så himla mysigt att promenera i skogen däromkring, tips! Innan dess bodde jag i Linné och där måste man äta på restaurangen Lilla Tavernan. Jag har ätit där sedan jag var 10 och det är alltid lika najs. Alla stora livshändelser firas där!

Tillbaka till låten. Evening star är inspirerad av en dikt av självaste Edgar Alan Poe. Vad var det med den dikten som fångade dig?

Planeten Venus kallas ju ofta för Aftonstjärnan eller Evening Star på engelska. Och eftersom jag heter Venus har jag förstås alltid hört det där och haft koll på att den lyser starkast bland himlakropparna när den väl syns på himlen. Så den dikten har liksom funnits i periferin, men det var först när jag skulle skriva den här texten som den flyttades till förgrunden. Den är rätt fantastisk och förvånansvärt jordad med tanke på temat, vilket känns motsägelsefullt men är ändå inte det?

Är förresten Poe en favoritpoet eller vilka författare och poeter brukar du läsa?

Jag har läst en del av hans dikter, gillar generellt mörker och mystik. Men skräcknoveller är inte riktigt min grej. Annars tycker jag bäst om Jane Austen, Erland Loe och J. M. Coetzee. Försöker bli bättre på att uppskatta poesi, men jag tycker väldigt mycket om Bodil Malmstens och Florence (Gudmor-bästis) dikter.

Hur var processen att skriva låten?

Det var en ganska snabb process vilket är ovanligt för mig, jag brukar annars tendera att älta och tänka länge, men här var det snabba puckar som gällde.

Har du något parti i låten, antingen i melodin eller i texten som du är extra nöjd med?

Jag är så himla självkritisk så det bästa med låten är de strofer som den fantastiska musikern Lindis Ekström och min sambo Linus Gabrielsson har bidragit med. Och de souliga melodispelen från elgitarren som Petter Lithvall spelar.

Vad betyder texten i låten för dig?

Man kan säga att texten i är lite som en vidareutveckling av Astray. I Astray var jag den som bad om stöd och i Evening Star har jag kommit så långt att jag kan vara den som erbjuder en utsträckt hand. Full cirkel. :)

Vad kan vi se fram emot från dig under hösten? Blir det till exempel någon spelning?

Jag pluggar för fullt just nu och är rätt fokuserad på det, men om man vill se mig spela får man gärna hålla utkik efter våra spelningar på HSM. Då får man också få smyglyssna på en del nytt material.

Hur ska du fira släppet av låten nu?

Jag och Linus åker till Köpenhamn, vi är så taggade!

Tack och lycka till med musiken.

Tack själv!

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Skicka in din musik

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011