Alexander och Mattias Nätterlund i Lake Omne är än en gång tillbaka i bloggen när de här släpper singeln Free. Här bjuder duon oss på vacker och luftig pop med den där filmiska känslan över sig som jag alltid älskar. Det är en låt som får en att känna sig precis som titeln skulle jag säga.

POPMUZIK LOVER 2

Jag bad herrarna svara på en knippe frågor om sig själv och låten, som du kan läsa här nedan.

Hej på er! Hur har sommaren varit så här långt? 

Sommaren har varit till belåtenhet helt klart. Vi har båda varit uppe vid Omne (höga kusten) en sväng och Alex hann också med en resa ner till Krakow. Fantastisk stad som fler borde åka till. God mat och dryck till ett bra pris. Utöver det har vi setts en del och jobbat vidare med både nytt och gammalt material.

Med tre singlar i år så känns det som ni lagt in en högre växel i utgivandet av låtar. Är ni inne i en kreativ fas som blir till något större, som ett album, eller hur ser det ut? 

Vi är absolut inne i en mer aktiv och kreativ fas än tidigare. Vi har båda ett stort driv att få ut mer låtar och med större frekvens. Ibland kommer livet emellan men vi har hela tiden strävat efter att släppa mer än bara ett par låtar per år. Det finns alldeles för många idéer för att låta det stanna där. Vi vet inte ännu om det blir ett album eller om vi kommer fortsätta med enskilda släpp även framöver. Det finns absolut tillräckligt med låtar för ett album men vi har ännu inte bestämt oss för hur vi ska lägga upp det. Oavsett hur vi gör så kommer det komma mer från oss, det kan vi garantera. 

När ni skapar era låtar, vem gör vad av er?

Det är lite olika från låt till låt när vi skapar vår musik. Alex är gammal trummis och Mattias spelar piano så vi kommer från olika bakgrund. Vi kommer med idéer och influenser från varsitt håll. Mattias skriver det mesta av musiken och texterna medan Alex sköter mer av produktionen, trummorna och idéer kring soundet. Vi kompletterar varandra bra kan man säga. 

Vad är fördelarna kontra nackdelarna med att skapa musik ihop som syskon? 

Skulle vilja säga att det bara är fördelar att jobba ihop som syskon med musiken. Vi har samma tänk kring sound och melodier. Vi lyssnar på samma musik i stort sett så det är aldrig några konstigheter kring hur vi vill att det ska låta. 

Vad gör ni vid sidan av musiken? Har ni andra passioner och intressen också? 

Vid sidan av musiken så är vi båda sportintresserade och stöttar både Örebro Hockey & ÖSK. Vi gillar att träna för att hålla kroppen och psyket i schack. Det är ett bra tillfälle att reflektera och att gå in i sig själv ordentligt. Ofta kan man komma tillbaka med en låtidé eller någon bra textrad. 

Hur jobbar ni för att nå ut med er musik? 

Vi har vårt skivbolag A West Side Fabrication bakom oss som sköter pressrelease till radio och media etc. Utöver det så gör vi allt vi kan för att nå ut till en bredare publik, både nationellt men även internationellt. Det är tufft men man får göra det man kan. Vi är aktiva på sociala medier och sakta men säkert hoppas vi locka till oss fler lyssnare. Men vi känner ingen stress. 

Ni har varit aktiva sedan 2019. Hur känner ni att ni personligen utvecklats som band och med er musik under dessa år?

Vi har betydligt större koll nu jämfört med 2019 när det kommer till att spela in musik och hur vi vill att det ska låta. De första låtarna tog väldigt lång tid att få klart då vi fortfarande letade efter vårt sound. Mycket tid gick åt till att hitta de rätta ljuden men nu har vi passerat den fasen och det är mycket smidigare att spela in en låt idag. Vi känner också att vi försöker att bredda oss i våra texter och i vårt budskap med musiken. De första låtarna kom från en ganska mörk plats där vi båda gått igenom separationer. Så det var helt naturligt där och då att skriva om de uppbrott vi båda gått igenom. Det fanns mycket att säga om det då. Men vi vill även kunna nå ut med texter som rör andra frågor i livet. Politik, frihet, orättvisor och polarisering i samhället. Vi vill nå ut med mer av det i fortsättningen. Vi känner att det är viktigare än någonsin. 

Nu är ni aktuella med singeln Free. Berätta lite om låten. 

Nya låten Free skiljer sig lite från de övriga vi släppt. De handlar mer om relationer och olika vinklar på det. Vår nya singel är mer universell och har ett större budskap. Den handlar om att ingen annan äger rätten till ditt liv. Om att välja sin egen framtid och inte låta rädslan styra våra val. I en tid där vi ständigt matas med saker att vara rädda för får vi inte glömma bort att leva och att vi faktiskt föddes som fria individer. Det är tyvärr alldeles för vanligt att människor låter sig styras av rädsla och det är ofta något många ångrar senare i livet. Vi hoppas den ska kunna inbringa hopp och bidra till mer värme, medmänsklighet och samhörighet runtom i världen. Det är sannerligen något som behövs i dessa tider. Något vi aldrig får glömma bort är att vi alla förtjänar att vara fria människor i en fri värld. 

Hur arbetade ni fram Free

Vi skrev den ganska snabbt. Refrängen kom först, den skrev vi ihop en sen kväll. Sen låg den och vilade ett tag innan vi plockade fram den igen. Alex hittade en melodi på versen och Mattias skrev sen text till den. Det är inte alltid det sker så naturligt men ibland så händer det. 

Tyckte ju låten hade en behaglig och lite filmisk känsla över sig. Om man skulle ha låten i en film eller serie. I vilken typ av scen borde den finnas med? 

Kul att höra det där med filmisk känsla, det är nog ofta så vi försöker få till vårt sound. Mycket rymd och stora känslor. Kanske att den kan passa i någon slags road movie. Alternativt i en film med ett politiskt budskap där huvudpersonen tröttnat på att anpassa sig efter samhällets alla normer och vill bryta sig loss. Vi vill nog alla bara få vara oss själva även om det inte alltid är så välkommet. Någon film i den stilen tänker vi oss i såna fall. Vore inte helt fel att få vara en del av ett sådant soundtrack. 

Vad är det för röst som kommer in i runt 2:30 i låten? 

Det är Mattias som läser några rader från en poster från filmen Trainspotting. Choose your future, choose life… sen är det desto mer oklart. Det blev en lång kväll när vi spelade in. Eventuellt ett och annat glas också. Det är lätt hänt. 

Tack och lycka till med releasen.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog's Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011