Ditte Lindbom är en person med många järn i elden skulle man kunna säga. Hon har skrivit för och coachat en hel del artister som du troligen upptäckt här i bloggen. Hon driver ett musikbolag och håller artistutbildningar. Vid sidan av det har hon även ett stort hästintresse och varit tävlingsryttare. Men något hon inte varit är artist. Något som inte funnits på kartan, förrän nu.

Nordiska Favoriter

Under artistnamnet FRIID släpper Ditte så sin debutsingel När jag blir stor. En härligt medryckande och funkig poplåt om att tänka tillbaka på vad man ville bli när man var liten.
Här berättar Ditte om sig själv och arbetet med FRIID i denna intervju.

Tävlingsryttare minsann. Hur har hästintresset utvecklats genom åren?

Jag blev totalt hästfrälst som 2-åring har mamma berättat. Från 9 års ålder och fram tills idag har jag haft egna hästar. Tävlandet i hoppning pågick intensivt i 35 år där det blivit både starter i SM (Svenska Mästerskapen) och fokus utbildning av unga hästar upp till 1.40 hoppning. Idag är hästlivet lite lugnare, men 4 prinsessor står fortfarande i stallet och förgyller min själ.

Du har jobbat med olika artister och skrivit låtar åt andra under många år. När blev musiken mer än en hobby och istället ett jobb för dig?

Som obotlig perfektionist tog det tid för mig att som musikproducent anse mig bra nog för att ”komma ut” ur studion. Efter att antal års högskolestudier i just musikproduktion spenderade jag ytterligare sisådär 10 år envist producerandes i min ensamhet. Jag jobbade redan då som om det vore ett heltidsjobb och visst hade jag uppdrag också. Men det va nog först 2015 när jag startade min första label Young Music Sweden, numera Artistia Music Company som det blev mer på riktigt.

Foto: Fredric Österlund

Du håller även utbildningar för artister och musikentrepenörer. Kortfattat, på vilket sätt arbetar du för att bygga upp en artist?

Väldigt grundläggande och noggrant! Det här med vikten av att bygga varumärke som artist är fortfarande luddigt för många vad det faktiskt är och hur man gör. Men det gäller att verkligen lägga ner jobb kring det här, att ta fram vem man är, vad man vill uppnå med sitt artistskap och hitta sitt varför. Förstås i kombination med rätt paketering kring musik och image. Just mitt koncept handlar om att hjälpa till att utveckla helheten hos en artist – varumärke, musik och promotion. Men framförallt att lära independent artister hur de på egen hand behöver jobba kring sitt entreprenörskap.

Du har jobbat mycket med yngre förmågor igenom åren. Vad är det du vill se i en artist för att jobba med den?

Att det finns någon form av eget driv! En vilja att komma framåt är viktigare än allting annat. Då finns alla möjligheter till utveckling och framgång. Visst är det både tråkigt och svårt att kanske utveckla sin sångteknik eller driva sin grej till och från. Men det gäller att kunna resa sig, borsta av sig det som inte gick bra och fortsätta framåt!

När du skriver låtar – främst till andra då, vad brukar oftast inspirera dig i sitt låtskrivande?

Det är helt och hållet personen i sig som inspirerar mig! Alltifrån soundet röstmässigt till artistens life story. Jag är nog 100% fokuserad på vad som passar artisten musik och textmässigt snarare än vad jag själv skulle gjort för låt om du förstår vad jag menar. Just det här med att skriva nischat till en specifik situation eller person, det är lite av en morot för mig faktiskt. Men det är klart, ett låtskrivare-id har man ju, vare sig man vill det eller inte ha ha…

Foto: Fredric Österlund

Vad fick dig att ta steget fram till mikrofonen och bli artist själv?

Oj, det är en lång historia. Men kortfattat… ja, alltså jag är ju en sån som jobbar rätt intensivt med höga ambitioner och stortrivs med det. Men jag fick till slut för mycket att göra och behövde en paus. Å den blev lång! Faktum är att jag tappade bort både mig själv och den vilja och lust jag normalt sett har – till allt! Jag ifrågasatte mina livsval, jobb, relationer och hela min existens typ. Efter tusentals analyser började jag hitta livet igen och vem jag ville vara. Å då ville hjärtat liksom ut ur komfortzonen och göra något nytt. Men att det skulle bli ett eget artistskap va absolut inte ens på kartan då. Det va något som växte fram sen på något konstigt vis. Jag har inte vant mig än.

Hur föddes artistnamnet FRIID?

Det va just det här med min resa ”tillbaka till livet” där jag insåg att det enda jag ville, och som jag tror de flesta vill, är att hitta sin inre frid. Vara nöjd med tillvaron, sig själv och sitt liv liksom. Så efter ett antal alternativ blev det FRIID som mitt artistprojekt fick heta. Texterna i både debutsingeln och kommande singlar är just tagna ur verkligheten och man kan ana ett sökande i

de berättelser ni kommer få höra framöver. Även om musiken är melodiös och svängig finns en känsla där ett visst vemod skiner igenom blandat med hopp och massa nostalgiska tillbakablickar förstås!

Vad vill du främst förmedla med dina egna låtar?

Gemenskap tror jag. Att genom att berätta mina stories nå ut och connecta med andra människor som känner lite likadant. Jag lyssnar jättemycket på musik själv och det har sen jag var liten gett mig både styrka tröst, glädje och energi att lyssna på vissa låtar och texter. Så min vilja och förhoppning är att liksom ge tillbaka till andra vad musik gett mig.

Först ut är singeln När jag blir stor. Berätta, vad handlar låten om?

Tänk dig tillbaka i tiden. Vad ville du bli när du blev stor? Ens unga jag tror sig vet allt om sig själv och framtiden, eller hur? Men saker händer och livet förändras. Så den här första singeln handlar just om det här med att vakna upp mitt i livet och liksom ha tappat bort vem man är och vad man ville bli. Det känns ju lite jobbigt också, så man vill liksom ”ta det sen” och minns hellre nostalgiska tillbakablickar på hur bra det va förr.

Du har även gjort en podd där man kan följa din artistresa. Vad kan vi förvänta oss höra i podden FRIID – En debutartists bekännelser?

Jag har alltid älskat att skriva och berätta i olika former. Så när bloggandet om projektet FRIID inte räckte längre bestämde jag mig för en behind the scenes ”plogg”! Här får man följa precis alltifrån hur FRIID föddes till mina tankar om livsbalans, mental träning, prestationsångest och ögonblick av lycka vartefter projektet fortskrider. Det är både högt och lågt och en smula humoristiskt ibland. Jag är ju mångkreatör själv och vet att andra kreatörer gillar den här podden så det känns jättekul. Jag får helt klart blodad tand till att göra massa fler avsnitt!!

Detta är ju första singeln med ditt artistprojekt. Vad är framtidsplanen för FRIID?

Jag har så många ”FRIID-låtar” alltså! Puh! Det bara dyker upp en ny hela tiden ha ha.. Så planen är faktiskt att släppa en hel del musik ett tag, sen får jag se. Stilen kommer vara det här svängiga stuket jag hittat fram till, med influenser från både nutid till the 80s, men lite variationer kanske åt det ambienta hållet kommer nog dyka upp längs med vägen!

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Om du gillar att upptäcka ny musik hos Popmuzik får du gärna bli Patreon. Då får du mer Popmuzik i form av exklusivt innehåll, samt att du gör det möjligt för fler artister att synas i bloggen. ❤️
Become a patron at Patreon!
Författare

Grundare och chefredaktör för Popmuzik.
Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music
Share.
Apple Music

KOMMANDE EVENEMANG I GÖTEBORG

Skicka musik till Popmuzik

Vi fokuserar på de musikinskick och förfrågningar som kommer från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du också kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här.

Det är bloggens Patreons som gör det möjligt för oss att fortsätta lyfta fram bra musik av spännande artister.

Tack för att du är Patreon.

Send music to Popmuzik

We focus on all the music submissions and enquiries from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you also can submit new songs and artists to discover.
You can read more about the blog's Patreon here.

It is the blog's Patrons that makes it possible for the blog to continue to write about great songs and exciting artists.

Thank you for being a Patron.