SofiaSofia är en duo som består av Sofia Kistner och Sofia Gunnarsson. Två 22-åriga sångerskor som hittade varandra på skolan AP Academy i Stockholm.
Först ut med duon är singeln Rooting for you, som också är första smakprovet från duons kommande debut-EP.

Popmuzik Lover Patreon

Med feta trummor och snygg stämsång skapar de två Sofiorna en upplyftande känsla, som landar någonstans i indie-folk-genren. Jag blev i alla fall upprymd av låten och den härliga känsla som de båda skapat, som snyggt balanserar mellan vemod och eufori.
Rooting for you handlar om vad de själva har upplevt om relationer och hur man läker sig själv efter att ha gått igenom något svårt. Ett ämne som borde tilltala många, samtidigt som denna singel borde uppskattas av ännu fler.

Jag bad Sofia och Sofia svara på en knippe frågor om sig själva och singeln, som du kan läsa här nedan.

Ni träffades på AP Academy i Stockholm. Hur var den skolan och vad tar ni mer er från er tid där? 

Skolan var otroligt bra. Sofia (Gunnarsson) gick i tvåan och Sofia (Kistner) gick i ettan när vi började göra musik tillsammans. AP Academy är väldigt givande eftersom vi får sitta i en massa sessions,och träffa flera olika människor som var drivna och inspirerande. 
Det kom olika skivbolag och föreläsare till skolan vilket gjorde att man kände att det fanns en bra koppling till det verkliga arbetslivet. Lärarna är också bra på att se alla elever, och finnas där när man behöver råd eller hjälp med någonting. 

Det vi tar med oss är att det är viktigt att ha kul och må bra för att kunna göra bra musik. Det går inte att tvinga fram något om man vill skapa något genuint som man tycker om.
Vi blev också uppmuntrande att få utveckla vårt eget sound och inte ändra oss till någon mall om hur musik  “ska” låta.

Vad var det som fick det att klicka mellan er så ni började skapa musik ihop?

Det första var att vi upptäckte hur snabbt det gick för oss att skriva texter ihop. Det flöt bara på och det var som att vi nästan avslutade varandras meningar. Vi har även liknande upplevelser om relationer och kärlek, och vi ville skriva om samma saker. Det var på nåt sätt läkande att göra musik ihop för att vi skrev om upplevelser som varit jobbiga. Vi båda ville fokusera mer på att må bättre och ha kul igen, så låtarna handlar mycket om att stärka sig själv och att samtidigt låta sig själv få känna de jobbiga känslorna också.

Vem gör vad när ni skapar era låtar, och vad skulle ni säga är den andre personens styrka? 

Vi sitter alltid tillsammans när vi producerar och skriver, så vi gör i princip lika mycket. Vi brukar producera på Sofia Kistners dator och sen sitter vi båda och slänger in idéer. Jag (Sofia Gunnarsson) tycker att Sofia har otroligt många starka sidor. Jag är så fascinerad av hennes sätt att komma på och skapa unika och vackra sound och melodier, både med instrument och med rösten. Jag älskar också hennes sätt att skapa intressanta trummor och stråk. Och att hon alltid har ett positivt och peppande mindset!

Jag (Sofia Kistner) tycker att Sofias starkaste sida är melodierna som man själv inte hade kommit på, men som är fantastiska. Även textskrivandet. Det kan vara bokstavliga saker som gör bilden av handlingen mycket tydligare, vilket jag har svårt med annars.

Hur landade ni i det sound ni har idag? 

Vi skulle säga att vi landade i en blandning av bådas sound. Sofia (Kistner) gör låtar med glada melodier och ett drömmigt och glittrande sound, och Sofia (Gunnarsson) har ett mer melankoliskt och avskalat sound. Tillsammans blir det som en perfekt blandning av hoppfullhet och melankoli. Vi inspireras av artister som Lana Del Rey och Florence and the Machine.

Finns det några gemensamma nämnare bland andra artister som ni båda uppskattar? 

Vi lyssnade inte riktigt på samma artister innan vi träffades, men sedan vi började umgås har vi båda tagit del av varandras favoritlåtar och artister. Vi båda tycker om Shy Martin, AURORA och Anglèle.

Hur hoppas ni att SofiaSofia ska utvecklas med tiden? 

Vår plan är att fortsätta göra musik som vi tycker om och helt enkelt se vart vårt sound leder oss. Vi skriver mycket från personliga erfarenheter och därmed sätter det lite vilken känsla låtarna får. Vi hoppas kunna spela mycket live och att lägga mycket tid på att skapa nya låtar. Vi tycker också det vore roligt att få chansen att göra musik som kan vara med i film eller tv-serier.

Hur inleddes arbetet med Rooting for you och hur har låten utvecklats med tiden? 

Vi började med ackorden i låten. Vi satt faktiskt vid ett piano och skrev den, då kom vi på första versen, och soundmässigt var låten nästan lite som en ballad från början. Vi spelade in massor på röstmemon och sen satte vi oss i studion. Då hade Sofia (Gunnarsson) idén med beatet i början av låten. Det gjorde att låten fick fart och därifrån kom tusen idéer. Vi jobbade del för del med låten och försökte pussla ihop idéerna till en helhet. Det var som ett kreativt kaos i studion, där vi växlade mellan att spela in idéer, skriva text, fika och producera. Det var så kul!

Låten är första smakprovet från er kommande EP. Vad kan vi förvänta oss av den? 

Av vår EP kan man förvänta sig ett eget och experimenterande sound, med coola och drivande trummor och texter som kretsar kring olika känslofaser. Precis som i Rooting for you byggs flera av låtarna upp mot slutet. Vi hoppas att EP:n  kan ge en betryggande känsla och att man kan känna sig upplyft.

SofiaSofia

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Svensk Pop Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

POPMUZIK SUMMER

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011