Efter att nyligen släppt tolkningen av The Band Perrys låt If I die young tillsammans med Joakim Lundell, är Nova Myhrman nu aktuell med sin egna låt Plan A. En låt sångerskan skrivit tillsammans med Gabriel Pettersson och Beatrice Jaksch och som helst enkelt handlar om att följa ens drömmar. Att gå efter plan a.

Favoriter Apple Music

Jag bad Nova berätta mer om sig själv och sin musik, som du kan läsa i denna intervju.

Du släppte nyligen covern på The Band Perrys låt If I die young tillsammans med Joakim Lundell. Hur arbetade ni fram den låten?

Det har verkligen varit en helt fantastisk upplevelse. Allt började med att jag gjorde en svensk översättning av låten som gick viralt på TikTok. Joakim såg videon och hörde av sig till sitt skivbolag om att de skulle ta kontakt med mig. Det var under sommaren 2021, i juli. Jag hade precis vaknat och som vanligt kollade min Instagram. Där fanns ett DM från en A&R från skivbolaget (Ninetone) med info om att Jocke fått upp ögonen för mig via TikTok. Jag blev uppringd och fick veta att han gärna ville släppa min översättning tillsammans med mig. Med tanke på att jag följt Jocke & Jonna sen jag var runt 10 år så var svaret självklart ”ja!”.
Jag blev tillsagd att skriva klart min översättning så snabbt som möjligt då jag vid det tillfället bara hade några meningar. Inspirationen bara flöda och resten av låten blev klar på tio minuter. Trots så kort tid så känner jag ändå att den texten är den vackraste jag skrivit hittills.
I december någon gång åkte jag och min mamma upp till Sundsvall för inspelning. Tyvärr fick vi inte rättigheterna till att ändra texten till svenska så det fick bli en cover. Jag var ändå väldigt taggad på att bara få släppa något med Joakim Lundell. Låten tog några månader att bli klar men nu är den äntligen ute! Vi har fått sån fin respons och det betyder verkligen allt. Jag är så tacksam till alla inblandade och känner mig så hedrad att Jocke valde mig. 
Roligaste upplevelsen i min karriär hittills!

Du har släppt många olika covers det senaste året. Vad får dig att välja en låt att just göra en cover på och på vilket sätt försöker du göra låtarna mer till din egna?

Det är väldigt olika. Jag försöker oftast basera besluten på låtar som jag vet att mina lyssnare kommer vilja lyssna på. Sen underlättas beslutet väldigt mycket om jag släppt något på TikTok som fått mycket uppmärksamhet. Det blir som ett kvitto på att detta är vad de vill ha. Dock så släpper jag inte bara för att få in så mycket lyssnare som möjligt. Jag själv måste känna en viss koppling till låten, kunna stå för vad den står för.
Majoriteten av låtarna jag gör covers på blir ”mer mina egna” för att jag oftast gör covers på poplåtar som jag sen gör om till ballader. Poplåtar som innehåller en text som har potentialen att både skriksjunga och dansas till men också att sitta ensam i sitt rum och gråta till klockan ett på morgonen.
Sen är jag fortfarande ganska ny i branschen. Så just nu försöker jag experimentera lite, se vad som får bra respons och vad som inte får. 

Du var ju osignad tills ganska nyligen och har byggt upp en imponerande platform både på Spotify och på TikTok. Hur jobbade du för att nå ut med din musik som osignad?

Jag insåg väldigt tidigt att musik var något jag ville göra och att om jag ville lyckas så var jag tvungen att börja ju tidigare desto bättre. Innan jag började med TikTok så testade jag på både Youtube och Instagram men det gick inte riktigt framåt som jag ville. Jag startade mitt TikTok konto i slutet av 2019. Tanken från början var bara att få min röst och mitt sound hörd i hopp om att bli upptäckt. Jag växte väldigt snabbt och insåg tillsammans med det att jag inte behövde bli upptäckt av någon specifik person egentligen. Det viktigaste var bara att lyssna på vad mina följare ville ha. 
Det är svårt att bygga upp en publik och nå ut med sin musik utan ett team bakom sig, men det går. Tänk utanför boxen. Kom på ett koncept som inte är så vanligt. Stick ut. 
Allra viktigaste: ha tålamod och va kontinuerlig!

Minns du den första låt du skrev och hur den blev?

Jag har lekt med idén att skriva låtar sen jag var åtta år gammal. Den första seriösa låten jag skrev heter Minnesvärda stunder och skrevs i början av 2020, när jag var sexton år gammal. Tanken var inte att det skulle bli en låt från början. Jag hade bara haft de två orden i mitt huvud under en dag. Satte mig vid ett piano på min gymnasieskola och började bygga en vers runt de två orden. För skojs skull la jag ut den versen på min Tik Tok och det var där allt började typ. Videon fick några hundra tusen visningar och kommentarer om att de ville höra resten. Jag skrev väldigt snabbt klart låten och la ut fler delar, även de fick mycket uppmärksamhet. 
Det gav mig självförtroendet att börja skicka runt till olika skivbolag. Många var intresserade och gillade låten men ingen som hade tid och jag var inte villig att vänta flera månader. Jag ville bara få ut den så snabbt som möjligt. 
Jag blev hänvisad till Spinnup, en distributionstjänst som ägs av Universal Music. En enkel tjänst att använda sig av när man är en självständig artist. Det var via där jag släppte Minnesvärda stunder och alla andra låtar som släpptes innan jag blev signad. 
Releasen blev väldigt lyckad för att vara den första. Efter det bara fortsatte jag släppa eget.

Vilka artister har inspirerat dig mest under åren och på vilket sätt?

Jag brukar för det mesta fokusera på mig själv, hitta mitt eget. Istället för att inspireras av någon annans sound. Jag ser väldigt mycket upp till Miriam Bryant och Ted Gärdestad.
En person vars musik ligger lite extra nära hjärtat är Benjamin Ingrossos. Jag vill att min musik ska tilltala människor på samma sätt som hans tilltalar mig. Något speciellt som inte är lika vanligt att man hör nu för tiden.

Nu är du aktuell med singeln Plan A. Berätta, vad handlar låten om?

Jag är född och uppvuxen i Malmö. Vid 14 års ålder flyttade jag upp till Stockholm för att börja på gymnasiet.
Det var vid en väldigt tidig ålder jag insåg att musik och att sjunga var något jag ville göra resten av mitt liv. I högstadiet började jag ta musiken mer på allvar och la all min tid och energi på att komma en liten bit längre på vägen till min dröm.
Många stöttade mig men många tvivlade också. Fick ofta höra ”det är bra att ha en plan b”. Vilket absolut stämmer, men jag kände att om jag har en plan b så kommer jag inte lägga 110% på min plan a.
Medans mina klasskompisar pluggade så satt jag i studion och spelade in covers till min youtube kanal. Det var där jag började, började bygga min publik.
Även om det skedde hyfsat subtilt så märkte jag väldigt snabbt att människor i min närhet hånade och skrattade åt mig. De gjorde det på ett sätt som att de dolde hånet i en komplimang tillexempel. Något som sitter kvar idag och gör det svårt för mig att ta emot komplimanger kring min musik. 
Plan A handlar om att alltid följa sina drömmar oavsett vad någon säger och oavsett hur ”omöjligt” det än må vara.
Sätt dig och dina drömmar först.

Hur jobbade ni fram låten?

Låten skrevs i juli 2021. Det var min första session som jag blev satt i via en A&R från Universal Music. 
Den skrevs ihop med Beatrice Jaksch och Gabriel Pettersson i deras studio i centrala Stockholm.
Vi snackade ihop oss lite. Jag gillar att skriva utifrån erfarenheter, så jag drog kort sagt hela min livs historia för dem. Delen kring all tvivel jag fått höra angående min dröm fastnade och vi alla kände att det var ett viktigt ämne att ta upp.
Vi började producera och skriva. Ca ett år senare finns den nu ute! Den ligger väldigt nära mig då det var den första låten jag verkligen kunde höra min röst via en professionell inspelning. 

Vad är ditt råd till de som vill satsa på musiken?

Ha i åtanke att du behöver inte ha ett skivbolag bakom dig för att lyckas. Själv så var jag självständig i två år innan jag blev signad.
Det krävs mycket tid och energi men så länge du är kontinuerlig så blir det lättare med tiden. Lite klyschigt att säga kanske men ge aldrig upp! 
Om du behöver lite motivation, lyssna på Plan A. ;)

Vad händer under sommaren för dig?

Lite osäker för tillfället. Många låtar som planeras att släppas!
Hoppas på såklart att få komma ut lite och spela live. Hade varit så kul att få träffa lite människor. 
Vi har några projekt planerade som jag inte riktigt får berätta än, men om allt går som jag hoppas så kommer lite roliga nyheter under året!

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Skicka in din musik

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011