Tiger Suit är ett nytt indiepopband under ledning av Victor Bergström från Göteborg. Jag tror även att du som Popmuzik-läsare känner igen Simon Damoah som är en av medlemmarna. Honom har jag ju skrivit om ett antal gånger när han släppt musik, samt intervjuat i min podd.

DOLBY ATMOS

Bandet debuterar här med singeln I won’t. En indieballad med snyggt gitarrkomp och sköna harmonier tillsammans med stark melodi. Känns som att herrarna i Tiger Suit har något spännande på gång här, måste jag säga.

Jag bad Victor svara på några frågor om Tiger Suit, så att du kan lära dig lite mer om ditt nya favoritband.

Kul med nytt band från Göteborg! Hur träffades ni och hur växte idén fram att starta ett band ihop?

Jag startade bandet efter att jag fått ihop tillräckligt med eget material för att det skulle bli meningsfullt att repa som ett band. Har sedan gymnasial ålder nästan alltid spelat i någon form av band men började skriva egna låtar i samband med att mitt dåvarande hårdrocks-coverband Let’s Dö splittrades pga misslyckade förberedelser inför en bröllopsspelning. Jag tog med trummisen från Let’s Dö och samlade ihop de andra musikaliska vänner jag hade och med tiden blev vi en kvartett men som förra veckan blev en kvintett. 

Simon på lead gitarr har jag känt sedan grundskolan. Johan på trummor bodde jag granne med i Italien när jag var utbytesstudent och Kristoffer på bas är Johans vän från universitetet.
Alfred är f.d. bassist (det är han som spelar bas på skivan) som hoppade av när han flyttade till Norrköping men som nu är med igen i en fri roll då han flyttat tillbaka. 
Han och Simon delade studio när Simon körde solokarriär (var major lable-signad) och Alfred startade skivbolag.

Om ni skulle ge oss den där hiss-pitchen om vad Tiger Suit är och står för, vad skulle ni säga då?

Plågas ni av mentalt krävande funderingar kring hur det låter om man blandar typ all indie, lite alternative rock och en hel del pop från 00- och 10-talets början men endast framför det med hjälp av gitarr, bas och trummor? Tiger Suit är i sådana fall ert kognitiva tigerbalsam med bonus att ni även får höra en tämligen ansträngt låtande sångare. Tiger Suit anser vidare att alla måste lyssna, alla skall med och att rivig stil bör premieras. 

Vem gör vad i Tiger Suit?

Victor (jag) sjunger och spelar kompgitarr men kör lead-slingor i vissa låtar. Det är även jag som skriver text och musik samt med förvirring agerar social media manager, promoter, manager etc.

Simon Damoah lirar lead-gitarr och körar, man kan ganska lätt höra på melodispråket vem som spelar vilka leadslingor. Han har varit med sedan bandet startades och är långt mycket bättre än jag på gitarr men faktiskt även på sång om sanningen skall fram.

Kristoffer Frang spelar bas. Han rekryterades efter att skivan var färdiginspelad men fyller med bravur väldigt stora skor i rytmsektionen.

Johan Risenfors lirar trummor och har också varit med sedan bandet startade. Johan brukar agera projektledare när han känner att saker och ting behöver styras upp… vilket händer ganska ofta. 

Alfred Wennerberg är med igen i en fri roll som jag skrivit tidigare. På skivan hör man honom spela elbas och sjunga körsång. Alfred har varit studioingenjör under inspelning och det är även han som har mixat hela skivan. Utan honom hade det aldrig blivit någon skiva av detta.

Pressbild

När ni skapar era låtar, hur brukar ni gå tillväga?

I princip samtliga låtar på vårt kommande debutalbum kom till genom att jag fått en melodi i huvudet medan jag står i duschen. Om jag lyckas hålla melodin i huvudet från det att jag lyckats ta mig från badrummet till min akustiska gitarr så brukar en låt se dagens ljus. Melodierna som dyker upp kan antingen vara en vers- eller refrängmelodi för sång eller en schysst gitarrslinga alternativt basgång. Det är för mig oklart hur melodierna dyker upp i mitt huvud och varför duschen är en inkubator för musik. Jag har på senare tid expanderat mitt ”hantverk” till att även börja tänka på melodier medan jag ligger i sängen och skall sova. Det är besvärligt för att om jag inte skyndar till min akustiska gitarr och tar ut en ackordföljd eller dylikt till melodin så försvinner alstret för alltid och det är många fina bitar som jag tyvärr har glömt bort innan jag hunnit tonsätta dem.

Vanligtvis brukar jag skriva klart hela arrangemanget innan jag tar med det till replokalen men om jag sitter fast kan jag ta med en halvfärdig låt för att få inspiration. När jag skrivit färdigt ett första utkast brukar vi tillsammans i bandet utveckla låten tills den är redo för demoinspelning.

Vad skulle ni säga att I won’t handlar om och ger låten i sig en bra fingervisning av vad vi kan förvänta oss mer av er som band och kommande låtar?

I won’t handlar om att man i stunder av hjärtesorg tenderar att nedvärdera sig själv. Känslan av att ”underprestera i livet” rent generellt tycks för mig vara väldigt stark när en relation går åt skogen eller när man känner sig ensam. Det är väl inte speciellt djupt egentligen, det är ju inte så konstigt att man mår skit när man inte känner sig älskad och att det går ut över andra aspekter av livet också. Låten är en bra representant för kommande låtar då den är gitarrbaserad med fokus på en hook samt melodiskt sångspår och stämsång. Den är en av tre låtar med balladkaraktär på skivan medan resterande spår har högre tempo. Vi är i bandet alla förtjusta i stämsång och fräsiga gitarrmelodier så soundet kommer även i framtida verk garanterat inte avvika allt för mycket från det i I won’t.

Ni släpper album i Oktober, finns det även möjlighet att se er live snart?

Möjlighet finnes! Vi har releasefest med konsert den 7:e Oktober på Ringön i Göteborg. Information går att hitta på vår Instagram. Hela debutskivan kommer spelas upp och eventuellt också några hemliga bonuslåtar om feelingen är den rätta. Min morsa kommer även agera bartender så det är helt klart ett evenemang man inte bör missa.

Finns det något låt på albumet som ni känner ska bli extra spännande att få höra folkets reaktion på?

Jag är förväntansfull inför spår nummer 4 som heter Cancel. Den har ett riktigt mysigt gitarrplock och en väldigt fin sångmelodi i refrängen. När de kompetenta stämsångarna Alfred och Simon fyller i som mest under en viss del av låten är gåshudspotentialen stor och musiken är helt enkelt otroligt vacker. Jag är så klart partisk så ni får uppleva det själva i Oktober. 

Bandet ligger inte på latsidan, det kan man inte säga. Lagom tills att denna intervju publicerades släppte de indierocksingeln Friends. Mer energi och rock än debuten. (Visst är det lite funkig Red Hot Chili Peppers-stil över det hela ändå?). Så vill du uppleva den sidan av bandet också, så kan du klicka igång låten här nedan.

Tiger Suit

Vad tyckte du?
+1
1
+1
6
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011