Det var 2020 som Ida Staake senast släppte en ny singel. Det var då artisten släppte Hejdå tills vi ses igen. En pandemi senare och idag är Ida tillbaka med singeln Top of the Rock. En luftig poplåt med skönt drömliknande arrangemang. Du vet, perfekt filmiskt låt som i alla fall gav mig bilder i skallen när jag hörde låten.

Skicka in din musik

Jag bad Ida berätta mer om tiden sedan sist och arbetet med nya singeln.

Hej Ida! Nu ses vi igen!
Vad har du haft för dig sedan senaste singeln?

Hej! Ja, äntligen!
Sedan senaste singeln har studion varit mitt andra hem. Det har tagits många beslut som känts väldigt stora och det har resulterat i en hel del ny musik.
Jag har haft några få live-gigs och spelat med en ny bandkonstellation på fem personer som jag tycker väldigt mycket om.
Utöver musiken har jag även försökt uppfostra min dvärgtax Juno som blir två år nu i april. Han är snäll, men inte superlydig.

Vad är det finaste med Karlstad?

En solig promenad längs klarälven med kaffedoften från Löfbergs som omsveper hela Karlstad. Rätt fint eller hur?

Om man bortser från pandemitider, men hur är musikscenen i staden?

Det är så tråkigt, för jag flyttade till Karlstad från Örebro under pandemins början så jag har inte riktigt fått chansen att ta del av den. Men jag vet att det finns några ställen att uppleva musik på i Karlstad samt att det är många som uppskattar och håller på med musik.

Hur har du förresten gjort för att personligen hålla ångan uppe under pandemin?

Helt ärligt så har jag inte alltid lyckats hålla ångan uppe hela tiden. Jag avslutade min utbildning och planerade att satsa fullt på min musik och att spela mycket live. När planen ändrades kändes det kört för mig på något vis. Men jag försökte byta fokus och gick in i låtskrivar och “prodd”-mode. Inte fokusera så mycket på musikkarriären utan mer på själva skapandet. Det har hjälpt mig.

Ny singel ute idag! Berätta vad Top of the Rock handlar om.

Top of the Rock är en nostalgisk självreflekterande låt om relationen till sig själv och hur jag ofta tror att saker skulle se annorlunda ut om jag var på en annan plats än där jag är. En påminnelse om att jag är lika liten i de värmländska skogarna som i den högsta skyskrapan i New York eller i Japan.

Berätta hur du jobbade fram låten.

Jag hade en halvfärdig demo utan refräng som låg och skräpade på min hårddisk. Oftast blir det ingenting av de låtarna. Men just den här låten stannade kvar i mitt huvud. Och så plötsligt på en bilresa från Hagfors till Karlstad så dök refrängen upp och jag fick skynda mig att hitta en vägficka för att spela in en röstmemo. I demoversionen var låten elektronisk och poppig men efter en tids arrangerande hittade jag och min producent Pelle Håkman en allvarligare ton genom att hålla den mer organisk med piano, stråkar och pump-bas. Det är spännande att min första känsla av låten tillslut blev något helt annat.

Det verkar gå en liten trend i att döpa svenska låtar till engelska titlar – förutom att det faktiskt är en grymt bra titel, var det självklart att den skulle heta så?

Är det så? Fan, då va jag inte så originell som jag trodde. På tal om demos på hårddisken så finns det en gammal låt där som har med “Top of the Rock” i texten. Den låten fick stanna på hårddisken, men just Top of the Rock ville jag få med i en ny låt och visste redan då att det isåfall skulle bli titeln. Kul att du gillar den!

Läste att det var första av två nya låtar. Vad kan vi förvänta oss mer av dig under kommande månaderna? Blir det kanske någon spelning också?

Det är en hel del planerat framöver faktiskt vilket känns svinkul! Om två veckor, den 7 april, släpps musikvideon till Top of the Rock som filmats på Alsters Herrgård här i Karlstad. I slutet på maj släpps singel nr två så att man kan dansa in sommaren till den. De här två singlarna är en del av mitt debutalbum som släpps i höst.
Och ja, jag har några spelningar inplanerade framöver med bandet och vi kommer bjuda en jävligt bra show, om man får säga så. Börjar utforska Karlstads musikscen den 28 augusti på bakgården. Hoppas vi ses där!

Du hör nya singeln Top of the Rock här i bloggen.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Covered PSB
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Covered PSB
Skicka din musik till popmuzik

Bloggen fokuserar i första hand på de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

Send your music to popmuzik

The blog focus on all music submissions and enquiries we are receiving from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you can submit new singles.
You can read more about the blog's Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011