Nu när Putin och hans Ryssland startat krig mot Ukraina och med det det första stora kriget mot ett Europeiskt land sedan andra världskriget (den sidan av historieböckerna vill man ju vara på…) är det dags att lyfta fram lite Ukrainsk musik här i bloggen.

Jag börjar såklart med Ruslana som satte Ukraina på Eurovision-kartan när hon vann Eurovision Song Contest i Turkiet med låten Wild Dances 2004. Det var andra året som landet var med i tävlingen någonsin. Året innan kom de på en 14:e plats med låten Hasta la vista som framfördes av Olexandr.
Wild Dances vann tävlingen med 280 poäng och blev sedan en stor hit på dansgolven ute i Europa. Tror inte det var någon gång efter att låten vann som man inte kunde dansa till den på Gretas här i Göteborg och det är fortfarande en riktig publikfriare, snart 20 år senare.
I Belgien och Grekland blev låten etta på singellistan och här hemma i Sverige gick det också väldigt bra med en 8:e placering. Så

Låten framfördes på både ukrainska och engelska, vilket gjorde att låten blev den första låten att vinna som inte bara sjöngs på engelska efter att reglerna ändrades till att man fick sjunga på vilket språk man ville efter 1999.
Wild dances skrevs av sångerskan tillsammans med hennes man Oleksandr Ksenofontov, samt med Jamie Maher, Michael Fayne och Sherena Dugani.

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i allmänhet och husgudarna är inga mindre än Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång.