Kan man heta som en blåsig stad vid Michigans södra spets, så kan man definitivt heta som en delad stad i Tyskland. För det var precis det den amerikanska gruppen Berlin kallade sig för när de bildades 1978.
Gruppen fick en del hits under 80-talet med singlar som The Metro, Sex (I’m A…), No more words, med den absolut toppen av karriären kom med Tony Scotts film Top Gun från 1986 med Tom Cruise, Kelly McGillis och Val Kilmer i huvudrollerna. I den filmen framförde Berlin nämligen låten Take my breath away som den ultimata balladen när den spelades över Cruise och McGillis mer intima ögonblick i filen. Lägg sedan till en av musikhistoriens snyggaste tonartshöjningar. Det är inte många fel i denna låt, om ens några…

Popmuzik Lover Patreon

Take my breath away skrevs för filmen av Giorgio Moroder tillsammans med Tom Whitlock. De hade även skrivit en knippe andra låtar som användes i filmen. Bland annat Danger Zone som framfördes av Kenny Loggins och som inleder filmen.
Men som sagt, det blev Take my breath away som blev den stora hiten. Etta på amerikanska Billboard Hot 100, samt i Storbritannien, Belgien, Nederländerna för att nämna några länder. Här i Sverige blev singeln tvåa och själva soundtarcket till filmen har sålts i över tolv miljoner exemplar världen över.

För själva musiken i filmen vände sig producenterna Don Simpson och Jerry Bruckheimer till Harold Faltermeyer som ett par år tidigare gjort musiken till Beverly Hills Cop, vars låt Axel F blivit en enorm hit. I Top Gun kommer vi alla minnas den tunga gitarren och snygga synthslingan som skapar det pampiga temat för filmen, som blygsamt heter Top Gun Anthem.
Föga kunde vi popälskare ana att just denne Faltermeyer fyra år senare skulle vara producent till ett av världens bästa album. Jag snackar såklart om Behaviour med Pet Shop Boys. Men det, det är en annan historia.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Nordiska Favoriter

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011