Du har läst allt om Spotify och hur Neil Young lämnade. Du vet att de betalar artister en bråkdel av den bråkdel som de andra musikplattformarna betalar. Heck, du valde till och med att inte använda Foodora när deras arbetare inte hade kollektivavtal, men du tycker uppenbarligen det är okej att musiker inte får något för sitt jobb i och med att du stöttar den plattformen. Detta samtidigt som bara Spotifys HR-chef tjänar nästan lika mycket i årslön som vår statsminister.
Något är inte helt okej i landet Spotify och du vill så gärna lämna plattformen. Men du vågar inte. För du är rädd att du går miste om allt det bra som plattformen ändå erbjuder dig som användare.
Innehållsmässigt har ju alla plattformar samma mängd musik, så det finns liksom ingen plattform som slår den andre i utbud. Det är mest hur vi vant oss använda tjänsten som sticker ut och som gör det svårt att byta.

Följ på Apple Music

Lugn. Bara lugn.
Jag ska gå igenom vem som bör byta, varför du ska byta och även vem som faktiskt inte ska byta.
För det är så. Vissa bör inte byta bort Spotify.

Om det viktigaste i ditt musiklyssnande är att kunna dela på sociala medier, se vad dina vänner lyssnar på i detta nu, samt få en kul och delbar sammanställning av ditt musikår i början av December. Då ska du såklart inte byta tjänst. Det är uppenbarligen alldeles för viktigt för dig.
Om ditt musiklyssnande baseras till stor del på spellistan Release Radar så ska du nog heller inte byta, men kanske att du ska göra det ändå…

Med det tänker jag presentera några Spotify-profiler som alla kan byta till en annan tjänst idag. Redan nu.

Kalle med den perfekta spellistan.

Innan Spotify fanns gjorde Kalle fantastiska blandband för sina vänner. När MP3:n kom var det mappar med den perfekta blandningen som passade för middagsbordet, festen, gymmet och resan till jobbet.
Med Spotify har Kalle gjort 20 olika spellistor som han noggrant uppdaterar varje vecka. Han har även en total lista med all bra musik som sträcker sig ner till 2010, året när han skaffade Spotify.
Kalle säger att han inte kan byta för han måste ha med sina spellistor och det går ju inte att flytta dem.
Problemet med Kalle är att han uppenbarligen inte hört talas om Google. Detta lilla källarföretag som är tämligen okänt för så många. Hade bara Kalle googlat: ”move playlists from Spotify to…” hade han fått upp hur-många-förslag-som-helst på tjänster som hjälper honom göra just det. Helt gratis dessutom.
Välj spellista – välj destination – överför. Klart. -Beroende på storlek så kommer Kalle behöva lägga till ett par eller kanske ett tiotal låtar manuellt, men han får en lista på dessa låtar så det gör han på några minuter.
med andra ord; att inte välja annan plattform på grund av spellistorna håller inte.

-Mitt stalltips här är att testa tjänsten Tune My Music. Funkar väldigt bra för spellistor upp till 500 låtar. Betalar Kalle $5 en månad kan han konvertera sin stora spellista också.

Stefan, älskaren av album.

Stefan lyssnar inte på spellistor, inte heller på poddar, men han lyssnar gärna på äldre album och då gärna i sin fina stereo medan han sitter i sin fåtölj som är strategiskt utsatt för bästa ljud. Ja, då kanske Stefan är mer en vinyl-kille tänker du. Men saken är den att Stefan har haft Spotify länge och lyssnar på nya War On Drugs och Springsteen innan han beställer sin 180 grams vinyl. Kan man förhandslyssna innan ett köp, så ska man.
Stefan borde dock omedelbart byta till annan tjänst.
Både Tidal och Apple Music erbjuder lossless vilket i dagsläget inte ens finns på Spotifys roadmap för kommande funktioner inom närmaste tiden. Sedan är i alla fall Apple Music grymma på att lyfta fram album. Både nya och gamla. Något som faktiskt Spotify aldrig varit särsikt bra på.
Så i Stefans fall är det mest lathet. Jag antar till och med att han har en del album i iTunes på datorn när MP3 var en sak. Dessa special-album som i dagsläget inte finns på någon streamingtjänst kommer laddas up till Apples server och integreras med hans streamade musik om han väljer Apple Music. Så då kanske hans Dylan-bootlegs kommer till användning igen som ligger på hårddisken.
Med Tidal eller Apple Music får Stefan både bättre ljud när han lyssnar på musiken och bättre översikt över just albumen.
Så om man är albumlyssnare i första hand så är det som sagt inget som står i vägen.

Stina med algoritmen.

Med åren blir Spotify den där vännen som känner dig så bra att hen kan avsluta dina meningar. Den vännen som vet vad du vill lyssna på härnäst, för den vet vad du lyssnat på under de senaste 10 åren.
Med det kan Spotify skapa de perfekta spellistorna baserade på just Stinas musiksmak.
Det är svårslaget. Det håller jag med om. Spotify är väldigt bra på vad sina användare gillar.
Men allt går om man bara ger det lite tid.
Skaffar Stina i detta exemplet Apple Music kan Stina lära tjänsten vad just hon gillar. Stina måste bara vara duktig på att klicka på Älska-knappen på de låtar hon gillar extra mycket och ”Föreslå färre som den här” när det är något som hon inte älskar. För som med allt nytt behöver man mata algoritmen så den vet vad just du gillar. Det tar ett tag, ett par månader minst. Men snart kommer Stinas algoritm-baserade spellistor som Favourites Mix, Get Up! Mix och New Music Mix bli bättre och bättre. Tillslut känns de som att det är Stina själv som gjort dem.
Samtidigt är det väl här som Spotify har ett övertag över i alla fall Apple Music. Även om jag tycker de personliga spellistorna är bra, så är de bättre på Spotify. Tillexempel så är Release Radar baserad på veckans släpp, medan New Music Mix innehåller musik från senaste månaden och sällan något från den nuvarande veckan. (Plats för förbättring, Apple).
Visst, på Apple Music finns spellistan New Music Daily som uppdateras med nya lårar flera gånger i veckan. Men det är en generell spellista och inte anpassad efter Stina. Dock bra, om man vill hitta lite dagsfärsk musik under veckan.
På det hela borde Stina ändå kunna byta till annan plattform, om hon bara ger den nya plattformen lite tid att lära känna henne. Men är just Release radar det absolut viktigaste för henne så skulle jag nog vara kvar på Spotify – även om jag tror hon kommer bli nöjd med många av de aktuella spellistorna på Apple Music också.

Så om du känner att du är Stefan eller Kalle så kan du vara medveten konsumet och byta tjänst nu. Idag. Direkt efter att du läst detta. Är du Stina så kan du nog också göra det, men du behöver ge din nya tjänst lite tid. Se det som en två månaders smekmånad där du ger algoritmerna den kärlek de behöver.

I slutändan betyder det att du får bättre ljudupplevelse, minst lika roliga spellistor och artisten får lite mer pengar i plånboken. Du som medveten konsument vet ju redan nu vad du ska göra för val…

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

POPMUZIK LOVER 2

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011