East 17 slog självaste juldrottningen Mariah Carey i Storbritannien med singeln Stay another day julen 1994. Ja, det är faktiskt sant. Även om Mariah Carey ägt jularna sedan dess med singeln All I want for Christmas is you, så lyckades hon inte slå killarna från Walthamstow året hon faktiskt släppte sin numera legendariska singel.

Följ på Apple Music

Stay another day är tagen från East 17s andra album Steam och låten skrev Tony Mortimer efter att hans bror tagit livet av sig. Med låten önskar han att han fått ännu en dag tillsammans med sin bror, vilket jag antar kan kopplas till alla former av relationer där man förlorat någon, vilket gjorde låten så stark.

Men det var inte bara i Storbritannien som Stay another day blev en stor hit. Här i Sverige hamnade låten etta på topplistan i början av 1995, så inte ens vi svenskar gav Carey förstaplatsen från julförsäljningen det året. (Låten som låg etta under hela December var (håll i dig) Old pop in an oak med Rednex…) Det var faktiskt inte förrän 2018 som All I want for Christmas is you hamnade på förstaplatsen av den svenska singellistan. Så Carey kan definitivt tacka streamingformatet för sin sena succé.
Även i Danmark blev East 17 etta och sedan var det topp 10 i mer eller mindre alla länder i Europa, förutom i Finland och Island där låten hamnade på en 15:e plats i bägge länder.

I och med att låten slog så hårt vid jul och att den innehåller klockspel i slutet, så har den sedan dess blivit en modern jullåt i många länder. Absolut inte i samma storhet som just Mariah Careys låt. Men ändå tillräckligt för att ge låten cirka 40 miljoner streams på Spotify tills idag.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011