East 17 slog självaste juldrottningen Mariah Carey i Storbritannien med singeln Stay another day julen 1994. Ja, det är faktiskt sant. Även om Mariah Carey ägt jularna sedan dess med singeln All I want for Christmas is you, så lyckades hon inte slå killarna från Walthamstow året hon faktiskt släppte sin numera legendariska singel.

Stay another day är tagen från East 17s andra album Steam och låten skrev Tony Mortimer efter att hans bror tagit livet av sig. Med låten önskar han att han fått ännu en dag tillsammans med sin bror, vilket jag antar kan kopplas till alla former av relationer där man förlorat någon, vilket gjorde låten så stark.

Men det var inte bara i Storbritannien som Stay another day blev en stor hit. Här i Sverige hamnade låten etta på topplistan i början av 1995, så inte ens vi svenskar gav Carey förstaplatsen från julförsäljningen det året. (Låten som låg etta under hela December var (håll i dig) Old pop in an oak med Rednex…) Det var faktiskt inte förrän 2018 som All I want for Christmas is you hamnade på förstaplatsen av den svenska singellistan. Så Carey kan definitivt tacka streamingformatet för sin sena succé.
Även i Danmark blev East 17 etta och sedan var det topp 10 i mer eller mindre alla länder i Europa, förutom i Finland och Island där låten hamnade på en 15:e plats i bägge länder.

I och med att låten slog så hårt vid jul och att den innehåller klockspel i slutet, så har den sedan dess blivit en modern jullåt i många länder. Absolut inte i samma storhet som just Mariah Careys låt. Men ändå tillräckligt för att ge låten cirka 40 miljoner streams på Spotify tills idag.

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i allmänhet och husgudarna är inga mindre än Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång.

Leave A Reply