Det är få som tänker på Elvis Presley eller Brenda Lee när de hör låttiteln Always on my mind idag.
Låten skrevs 1972 av Wayne Carson, Johnny Christopher och Mark James och framfördes i original av Gwen McCrae. Sedan spelade som sagt Elvis in låten när han sjöng den för sin exfru Priscilla, bara månaden efter separationen. Always on my mind blev en av Elvis mer älskade låtar och definitivt hans starkaste release under 70-talet.

DOLBY ATMOS

Men det var julen 1987 som Always on my mind fick en helt annan dignitet i popkulturen.
Pet Shop Boys hade spelat in en version av låten inför ett minnesprogram i brittisk TV för just Elvis Presley. Borta var den country-doftande balladen och istället hade den brittiska duon gjort en disco-popversion av låten. Ett lysande drag i mitt tycke. Att göra en dansversion av ballader är alltid att föredra, jag menar, varför göra samma låt igen fast med annan sång när man kan göra något nytt och roligare?
Always on my mind tog sig in på den brittiska singellistans förstaplats under julen ’87 där den stannade i fyra veckor. Även ute i Europa blev Pet Shop Boys version av låten en enorm hit. Etta i Polen, Sverige, Spanien, Schweiz och Västtyskland. I USA blev låten 4:a på Billboard Hot 100.

Pet Shop Boys version av Always on my mind har i många omröstningar segrat som den bästa cover som någonsin gjorts och det är som sagt mer vanligt att just tänka Pet Shop Boys när man hör titeln idag är någon annan av de som spelat in låten. Men som sagt, det är det som jag personligen tycker är viktigt för att ens få göra en cover på en låt. Att göra något nytt av den. Det är så många karaoke-versioner av låtar som görs att de tyvärr inte ens har ett existensberättigande. Men när man tar en låt och gör den till sin egna och i detta fall bättre än originalet (som fan är svårt, för både Lee och Presleys versioner är helt makalöst bra), så har man verkligen lyckats.

Always on my mind blev Pet Shop Boys tredje etta på singellistan i Storbritannien. Den fjärde och sista blev Heart som släpptes i Mars 1988. Sedan var duon nära med deras cover av The Village Peoples låt Go West 1993. Men då fick de nöja sig med en andraplats…

Om du gillar dessa nostalgitrippar och att upptäcka musik i bloggen får du gärna bli Patreon och stötta arbetet med bloggen som Popmuzik Lover. Det hjälper bloggen leva vidare och sprida musikinspiration över landet som den enda musikblogg som uppdateras dagligen med nya musikinlägg.

Till videon för Always on my mind användes scenen med låten från duons surrealistiska musikfilm It Couldn’t Happen Here som släpptes 1988. I videon får vi följa Pet Shop Boys i en taxi tillsammans med en blind präst spelad av Joss Ackland. En scen som i musikvideon varvas med olika klipp från filmen regisserad av Jack Bond.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Följ på Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011