Jag minns när jag såg videon där Sinéad O’Connor framförde Nothing Compares 2 U första gången. Det var en starkt upplevelse. Inte bara för O’Connors starka och uttrycksfulla röst. Den John Maybury-regisserade videon i sig var en stor del av upplevelsen. Sångerskans ansikte i närbild över hela skärmen för större delen av videon. Ibland klipptes det in när hon vandrade i en park. Annars var fokuset sångerskan. Nästan obekvämt nära. Men så otroligt starkt tillsammans med den otroliga låten.

Svensk Pop Apple Music

Nothing Compares 2 U skrevs av Prince för han musikprojekt The Family och fanns med på deras debutalbum från 1985. När sedan Sinéad O’Connor spelade in sin version av låten 1990 till albumet I Do Not Want What I Haven’t Got blev det hennes största hit och stora genombrott för sångerskan. Singeln letade sig upp till förstaplatsen på topplistorna världen över, så även här i Sverige. Det var egentligen bara Spanien och Frankrike som låten inte gick hela vägen till toppen, men där var den ändå topp fem.
När man summerade 90-talets första år hade låten blivit en av de bäst säljande låtarna.

Nothing Compares 2 U producerades av sångerskan tillsammans med Nellee Hooper, som även arbetat med storheter som U2, Massive Attack (som han även var medlem i när de hette The Wild Bunch), Madonna och Björk för att bara nämna några få. Här skapar han och sångerskan en otrolig snygg och filmisk känsla av musiken.

Det är inte för inte som jag spelar denna låt idag. Dagen efter vi fick beskedet att Sinéad O’Connor gått bort, endast 56 år ung. En stor röst har tystnat. Men också en stark röst, inte bara sångmässigt utan även politiskt när hon bland annat kritiserade den katolska kyrkan för alla övergrepp präster gjort på barn. Hon var en kvinna med skinn på näsan och som vågade säga sina tankar. Men också en person som brottades med psykisk ohälsa och som vid flertal tillfällen försökt avsluta sitt liv. Det har med andra ord varit ett stormigt liv för sångerskan som nu fått frid och lämnat oss.

Vad tyckte du?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011