Idag släpper indiekvartetten Oskar &Vargarna sin debut-EP och det är med besked! På sex spår (med ett interlude inkluderat) får vi följa med på en resa genom nordvästra Skaraborgs slätter och bekanta oss med dessa stolta Skara-killar som nu mera gör musik från Brewhouse Göteborg. 

Skicka in din musik

Inför släppet mötte jag upp gruppen på Språkcaféet i Göteborg för att diskutera låtarna, deras bakgrund och hur denna vargflock bildades. För mig står det tydligt att bandet rymmer mycket talang, värme och musikglädje. Ett riktigt trevligt samtal ger upphov till en härlig intervju. Nedan tar ni del av resultatet med Oskar, Edvin och Miakel. Den fjärde medlemmen Alfred, bor för närvarande i Malmö därav blev det lite svårt att få med även han.

Nya EP:n heter Visor från nordvästra Skaraborg varför den titeln? 

-Vi satt i studion och hade som mission att komma på en EP-titel. Därav bollades det hejvilt fram och tillbaka, men den tydliga idén var ändå hela tiden att vi ville få in Skaraborg på något sätt. I sammanhanget blev det då nästan lite som ett internt skämt att Skaraborg var så viktigt eftersom inte så många vet exakt vart det ligger. När vi väl kom på namnet Visor från nordvästra Skaraborg blev det ännu roligare att vi definierar Skara så pass snävt. Därav blev det den titeln. Vi gillar ju faktiskt små shout-outs till Skaraborg. 

Det känns som att Skaraborgs län och Skara betyder mycket för er alla. Så hur skulle ni beskriva relationen? 

-Den är framförallt stark och man är stolt. Men samtidigt inte oproblematisk (haha). Vi bor ju faktiskt här i Göteborg numer av en anledning. Vår fjärde bandmedlem Alfred är den enda som inte flyttat hit än utan bor i Malmö, men även har har skaffat lägenhet här. Relationen till Skara skulle man kunna beskriva som den perfekt romantiserade bilden av ett ex. Vi kommer nog alla vara småstadsbor i hjärtat på något sätt och gillar den livsstilen som kommer med det. Men större städer har helt klart sina fördelar. 

Saknar ni Skara någon gång? 

-Ja, från och till kan vi ändå sakna det, men vi åker alla dit titt som tätt och får en liten portion. Satt i relation till livet här kan man ibland sakna enkelheten och att det inte finns några krav i Skara. Varje gång man kommer innanför den forna länsgränsen så är det ändå lite speciellt att se slättlandskapet och få känslan av att man inte behöver bevisa något. 

Foto: Isabelle Hjortfors

Vad skulle ni säga är temat för den här EP:n. Är det relationen till skara? 

– Nja, snarare att vi alla är i samma ålder och tampas med samma typ av frågeställningar. Det känns som att vi skriver texter om förvirring och beslutsångest. Där vi alla står någonstans i mitten och försöker spegla känslorna genom text och musik. Så egentligen tankar och reflektioner från 27-28-åringar. 

Förstår. För låten Konstigt som var först ut bland singlarna tycker jag har väldigt talande text. Så det känns som ni skriver om att vara vilsen i sin tillvaro? 

-Ja absolut! Men också att man befinner sig i startgroparna för lite vad som helst på något sätt. En låt på EP:n som heter Levande talar just om att vara öppen för att bli tagen med storm av livet. Därmed inte sagt att det är totalt mörker i vilsenheten utan det finns ett ljus. 

Hur skulle ni säga att det låter då? Vad är soundet? 

-Vi är inte full-blown pop utan har alla lite strävan åt lite mer alternativt än det popigaste. Så lite trasigt men tight skulle man kunna säga. 

Hur länge har ni jobbat på låtarna?

-Till och från i ett och ett halvt år. Vi hade nog nästan kunnat slappa ett helt album om vi hade jobbat lite hårdare. Målet med EP:n var att den skulle komma ut innan sommaren, men samtidigt är det bra att allting har fått ta sin tid. Ibland har vi till och med haft långa uppehåll och sedan tagit tag i det igen, då får man ändå en fräschare blick och kommer in med ny energi. Men den allra första sittningen var precis när COVID-19 slog till. 

Hur ser det ut när ni skriver låtarna? Har ni tydliga roller? 

-Edvin brukar producera, men på många låtar har jag (Oskar) kommit med utkast på gitarr och sång så har vi utgått ifrån de ackorden och den melodin. Men framförallt är det väldigt olika och förändras mycket, vi brukar oftast bara hänga i studion där det plinkas på ett piano och så tar det fart därifrån. Exempelvis Skalle on fire var en av de låtarna som kom till helt förutsättningslöst. 

De tre låtarna ni redan gett ut Konstigt, Skalle on fire och Problem & besvär. Var de självklara singlar från EP:n?

Konstigt och Problem & besvär var båda ganska självklara. Men om vi ska vara helt ärliga så har det nog inte varit spikat från start vilka låtar som skulle bli singlar från EP:n. Vi har mer gett ut låtar som vi gillar. Tanken var som sagt från början att EP:n skulle ut innan sommaren, men vi insåg snabbt att vi inte hann med det. Så då gjorde vi klart en låt till och släppte den som singel vilket fick bli Skalle on fire

Hur kom idén till omslaget på EP:n till? 

-Det är vår gemensamma vän Isabelle Hjortfors som är grymt duktig på att måla. Hon fick i stort sett fria händer, men lyssnade först på alla låtar och illustrerade utifrån hur musiken inspirerade henne. Från vårt håll fanns det dock en liten önskan om att fånga känslan av ”olle i skogen” temat. På något sätt blir omslaget en liten flört med ”allmoge Sverige” och är starkt kopplat till sagoberättande. 

Bild: Isabelle Hjortfors

Ja för det känns som ert namn Oskar & Vargarna antingen antyder på en otroligt starkt flockkänsla. Eller så finns det en historia som just kan kopplas till sagoberättande? 

-Jo men absolut, det blev det namnet för att det låter lite som en saga. Men anledningen till att det kom upp egentligen var mer kopplat till slumpen och att jag (Oskar) hade på mig en tröja med vargar på.

Om vi går tillbaka till EP:n är jag lite spänd på att få höra hur interlude spåret 1968 hamnade där?

-Ja varför hamnade det där (haha). Nä men vi ville ha ett interlude spår långt innan vi hade ett sådant. Så då fick Alfred uppgiften att göra något med synthar och mannen som talar på den låten är ifrån en studentexamen i Skara 1968. Så vi tyckte att det lät väldigt domedags-liknande och gick lite igång på tanken av att allt var lite wierd. Men även såklart att det kunde kopplas till Skaraborg. 

Om vi lägger fokus på de o-släppta låtarna, Susar förbi och Levande vad kan ni berätta om dem?

-Båda låtarna kom Oskar med och hade skrivit på gitarr (Edvin).

Oskar själv fortsätter: 

Susar Förbi skrev jag vid havet på ett anteckningsblock med en termos kaffe bredvid mig. Den låten gick faktiskt väldigt fort att skriva och helheten är ganska komplett eftersom den är relativt kort. Men båda låtarna var egentligen sådana som jag kom med ackord och melodi till. 

Någon låt som är favorit, eller som betyder extra mycket för er? 

Skalle on fire! Men när man spelar upp Konstigt för polare tycker dom ofta den. Någon har till och med lyssnat pinsamt mycket av våra vänner.  

Om vi backar bandet lite, hur kom det sig att ni började skapa musik ihop?

-Vi träffades på en spelning med Ljushuvud som Alfred från oss även är med i. Det var första gången vi satte oss ner och pratade. 

Men Edvin vill minnas annorlunda: 

-Det var på en fest på majvallen där vi satt bredvid varandra i soffan och Oskar spelade upp en liten idé på mobilen varpå jag sa att vi får göra något av det i studion. 

Oskar är beredd att hålla med med inflikar: 

– Jo men så kan det ha varit, men vi träffades nog första gången på spelningen och så spelade jag upp konkreta klipp för dig vid ett senare tillfälle på den festen. 

Mikael tillägger även att han och Oskar vid en spelning på Bråvalla under gruppen The 1975s set uttryckte en önskan att göra musik som lutade mer åt indie-hållet. Vilket mycket väl kan vara tidpunkten då fröet till Oskar & Vargarna planterades. 

Men killarna pointer att bandet inte skapades av någon slump utan att alla har varit i varandras liv länge på ett eller annat sätt och hängt mycket utanför musiken. Att starta ett projekt ihop föll sig ganska organiskt och tillfälligheterna gjorde att ingen motsätta sig idén när de väl började skriva ihop. 

Vad har ni för olika musikalisk bakgrund i bandet?

Edvin: Jag var Håkan-freak på gymnasiet och då blev det rätt automatiskt så att jag gjorde musik på svenska. Sedan blev jag väldigt pop-formad när jag studerade på Musikmakarna. Skulle jag placera oss i ett fack så skulle det något bli pop framför indie, men det har jag inga problem med. Lite på samma sätt som Nirvana och The Beatles är släkt liksom.

Mikael: Jag har alltid lyssnat på hårdrock sedan jag var liten och var med i ett band som hette Buller från Skara. Där lirade vi psykedelisk blues-rock inspirerad av Led Zeppelin och The Who. Vilket jag gjorde i sex år, därefter bökade jag lira med Oskar. Men utöver det lyssnar jag på väldigt mycket annan musik också (haha). Jag lyssnar faktiskt på rysk techno, östtysk marschmusik och tysk modern rap. Allt som får någon typ av känslosträng att slå an tycker jag är gött. 

Oskar: Det har varit lite upp och ned från att ledas in i musik rätt tidigt, till att starta skatepunk-band och sedan inte syssla med musik alls på flera år. Ett tag var jag till och med medlem i ett pop-band och för att tillslut inse att indie verkligen är det enda jag lyssnar på. Så det är lite där Oskar & Vargarna landar, det är en skön mix av allas influenser. Sedan är vi alla mer pop-formad än vi tror. Ofta tänker man att man gillar lite konstig musik, men så landar det ändå alltid i vers, refräng och bygga. Man söker efter den catchy pop-slingan likt förbannat. 

Foto: Austin Muirhead (Flocken Media)

När ni gör musik, skriver ni alltid ihop eller på varsitt håll? 

-Vi har inget krav på oss att alla ska vara med och vara delaktiga utan det är alltid fokus på låten först. Hur den kommer till spelar inte jättestor roll för oss. Men framförallt lägger vi inte för mycket prestige i något. 

Vad inspirerar er när ni skriver, har ni några husgudar ni går till?

-Vi har alla olika. Vi sätter aldrig på en specifik låt när vi skriver och tänker att det ska efterlikna eller hämta inspiration därifrån. Lirar vi inte något själva så är det ofta tyst. Men såklart kommer alla in med sina preferenser i projektet vilket också är det som skapar helheten. Lyssnar vi dock på något i studion så är det Mikaels ryska techno (haha). 

Vad är känslan inför släppet? 

-Spännande! Det är kul att se vilka låtar folk plockar upp för ibland kan det vara en oväntad låt som de fullkomligt älskar. Men ingenting känns speciellt laddat, utan det ska bara bli väldigt skönt och nice att ge ut det äntligen. Man har pratat så länge med vänner och familj om att vi ska släppa EP att de nästan börjat fråga lite när den faktiskt kommer. Så nu kan man äntligen säga att den är här! 

Var ser vi er härnäst? 

Live At Riga! Vi har faktiskt blivit lovade en spelning i Lettland. Men det är inte satt något datum än utan vi vet att vi ska få komma. Sedan har vi en liten hemlig fest på releasedagen när låtarna släpps. När det kommer till faktiskt spelningar har vi lirat en hel del både i sommar och höst. De flesta gig kommer faktiskt med rätt kort varsel där vi har flera av den typen på gång. 

Vad är framtiden för Oskar & Vargarna? 

-Vi fortsätter att släppa grejer, vi har några opolerade demos i gömmorna. Men vi ska såklart även skriva nytt material och vara ute och spela en hel del. Fokus kommer dock fortsätta ligga på att det ska kännas lustfyllt och vi ska drivas av att trivas med det vi gör. Vi har aldrig satt specifika datum för när saker ska vara klara. Något som absolut gjort att det tagit tid, men i slutändan resulterade det i att vi är extra nöjda. Så det arbetssättet kommer vi fortsätta med! Absolut inte inställningen ”det kommer när det kommer” utan mer att vi släpper låtar när de är färdiga. 

Något ni vill skicka med till de som ska lyssna på EP:n? 

-Bered er för en nostalgitripp genom Skaraborgs mörka skogar och ljusa toppar! 

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Nordiska Favoriter

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011