I natt tryckte Apple Music ut Lossless-ljudkvalité och Spatial Audio genom Dolby Atmos i tjänsten. Det sistnämnda är något som Apple i Sverige kallar för ”rumsligt ljud” vilket kanske inte det bästa namnet om jag ska vara ärlig. Det är i alla fall ett fylligt surround sound, eller om man ska vara helt ärlig så är det typ en bättre version av inställningen Live om man använder digital EQ. För ljudet får samma fylliga eller rymliga känsla, men bara lite bättre här. Live EQ+ kanske man kan säga.

Popmuzik Lover Patreon

Atmos-funktionen är ändå ganska snygg måste jag säga. Det ger just en mer livekänsla i musiken, vilket gör en snygg presentation av poplåtar. Det är nog inte för inte som spellistan som presenterar Atmos-låtarna inleds med Blindning Lights. Här kastar vi oss ut i ett ljudlandskap som verkligen får en att känna hur man åker igenom en tunnel av ljud och neonlamporna blinkar i takt till musiken. Sjukt effektivt. Eller hur Shawn Mendes röst ekar bort när han ropar på låten Wonder. Simpelt, men ack så snyggt.
Samtidigt tycker jag nog Atmos-ljudet verkligen står ut i de mer klassiska stycken jag lyssnat på. Då sitter man mer eller mindre mitt på scenen med orkestern runt sig. Ska du uppleva Atmos-ljudet i Apple Music så ska du definitivt lyssna på klassiskt.

Själv skulle jag säga att Atmos ger ett stort mervärde för musiken. Det är som sagt i grunden en mer lyxig equalizer, men det skapar också ett ljud som just känns runt en. Kanske inte funktionen som kommer revolutionerna musiken som Apple vill hävda, och kanske inte funktionen som får tusentals Spotify-användare att överge plattformen för Apple Music. Men definitivt en ny dimension till musiken som jag tror många kommer uppskatta när de lyssnar i sina hörlurar, och är du en person som inte känner dig allt för platformberoende så är det definitivt värt att kolla in.

Det svåra idag är dock att hitta låtar som är just mixade med Atmos. Det ska finnas ett tusental titlar och än så länge är det mer att testa sig fram. En Atmos-låt som finns på en platta gör inte hela plattan till Atmos, utan det kan vara just bara den låten eller singeln. Så jag hoppas Apple Music kommer vara duktiga på att visa upp katalogen. Just nu kan man tillexempel inte se på själva låtlistan att låten Youth med Troye Sivan är Atmos medan resten av albumet Blue Neighbourhood ”bara” är Lossless.
Sedan hoppas jag de är duktiga på att uppdatera låtar allt efter som. För det finns sällan något tråkigare än att testa ett nytt format och det bara kommer ett väldigt begränsat antal i det formatet. Men jag är imponerad över hur många äldre låtar de ändå mixat om till Atmos. Det känns lovande för att ett album som Chronology som ändå spelades in i surround när det begav sig på 90-talet nu kan upplevas så som Jean-Michel Jarre ville att det skulle upplevas.

Då är det lättare att hitta låtar och album med Lossless. Många av låtarna har nu Lossless-loggan när man spelar upp dem. Det är långt ifrån alla, men väldigt många.
När det gäller Lossless skulle jag nog inte känna att jag är killen att bedöma hur mycket bättre det blir i mina hörlurar. Jag har alltid tyckt att Apple Music redan haft en mycket högre ljudkvalité än Spotify. Men den mindre komprimerade musiken känns tydligare och jag har redan hört en hel del ljud jag aldrig tidigare hört i låtarna. Så det är definitivt med musik och mindre kompression.

För båda formaten måste du dock ladda ner musiken igen på mobilen om du haft dem i ”vanligt” format innan. Du kan ladda ner både i Lossless och Dolby Atmos. Så jag föreslår att du gör en ordentlig resning av dina offline-filer och laddar ner dem under natten igen. Då får du både mer ljud och mindre plats i mobilen.

För mig som redan använder Apple Music är Lossless och Atmos två riktigt starka argument att hålla kvar vid tjänsten. Att det är funktioner som ingår i abonnemanget är ett otroligt stort mervärde. Samtidigt tror jag som sagt inte det kommer få den stora massan att flytta över till tjänsten, även om de borde.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Lover Patreon

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011