Idag meddelade Apple Music att hela deras katalog på 75 miljoner låtar kommer att kunna streamas i Lossless från och med Juni i år. Detta utan att ta extra betalt för tjänsten.
Med hjälp av något som Apple kallar för ALAC (Apple Lossless Audio Codec) kommer de återge ljudet i originalljud så som det lät i studion innan det komprimerades för streaming. Lyssnarna kan sedan välja om de vill höra i komprimerad format för att spara mobildata eller plats på mobilen eller om de vill streama 24 bit 192 kHz.

Tillsammans med att Apple Music rullar ut Lossless släpps även Spatial Audio med Dolby Atmos. Här mixas musiken om till surround sound som funkar i Apples egna AirPods eller Beats-hörlurar med H1 eller W1-chippet. Har man andra hörlurar kan man sätta på Spatial Audio i inställningarna. Från början kommer en liten del album och låtar ha denna funktion men mer kommer att släppas månadsvis.

Mina tankar:

Att Apple Music nu uppdaterar hela sin katalog till Lossless är absolut välkommet. Apple har ju länge kört med AAC-kodning som i och för sig hållit väldigt hög kvalité och i mina öron låtit bättre än Spotify med hörlurar. Men att de nu tar steget till Lossless var den saknade pusselbiten för många att välja en streamingtjänst. Det ger i alla fall Apple Music för tillfället ett försprång till Spotify som kommer med liknande uppgradering under året.

Spatial Audio, hur coolt det än låter så känns det mer som en gimmick och något som jag personligen tror kommer att fasas ut med några år. Att ha musik i surround funkar med liveinspelningar, klassisk musik och vissa typer av temaalbum. Men att höra Taylor Swifts senaste singel eller något hiphop-artists röst köra runt huvudet tror jag folk kommer tröttna på ganska snabbt. Det är kul att det går, men känns lite som iTunes LP som var Apples försök att göra bonusmaterial till album för att få upp försäljningen av dem under Pirate Bay-tiden.
Här tror jag väl inte att den stora massan kommer att vara helt till sig.

Men Lossless tror jag kommer bli standard för all streaming, på alla plattformar och med det kommer bolagen tvätta bort den där stämpeln att streaming bara är dålig kvalité. Även om 95% av användarna inte riktigt bryr sig – för de hörlurar många har inte gör Lossless till sin rätt, så är det viktigt att funktionen finns för den lilla skara audiofiler som finns där ute.

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i allmänhet och husgudarna är inga mindre än Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång.

Leave A Reply