Efter singlarna Give me love, Do it again och When Harry met Sally är det dags för den svenska duon Honey. att ta oss in i sommaren med singeln Summer fling. En medryckande och härligt upplyftande poplåt med snygga disco-stråkar och funkiga gitarrer. Den ger en hint av CHIC och Blame it on the Boogie av The Jackson 5. Det är som Miranda Öhman och Magda Skyllbäcks välkomnar oss med öppna famnar till den svenska sommaren.
Just Sverige är dock något som de båda saknar när de själva bor i London och hemlandet har under senaste året känts än mer avlägset på grund av lockdown och covid.
Det är just tystnaden och naturen i Sverige som de båda längtar till när jag parar med Miranda och Magda över zoom. Att få gå i naturen och ha det lite mer folktomt samt mindre sirener runt dem än det är i just London.

Favoriter Apple Music

Miranda och Magda träffades första gången 2014 när de pluggade på BIMM. Magda hade först varit ett kortare tag i Boston som au pair men kände ganska snabbt att barnpassningslivet i USA inte var för henne utan hon åkte tillbaka till Sverige igen.

”Så jag satt hemma i Falun och kände att jag ville bort, hittade musikskolan BIMM i London där många svenskar går. Så jag tog ett nytt äventyr i London istället.”

Magda kommer som sagt från Falun i Dalarna medan Miranda kommer från Älvsbyn i Norrbotten.

Om resan till just BIMM berättar Miranda:

”Jag pluggade dans på gymnasiet och gjorde mycket musikaler plus att jag pluggade på Kulturama i Stockholm. Jag kände att jag ville prova på större städer när man som jag kommer från en liten by och jag har alltid älskat London. Så jag kollade musikskolor i London och hittade BIMM.”

På BIMM gick de i samma klass och fick tidigt komplimanger för deras röster och hur bra de sjöng tillsammans. Så någonstans där föddes idén att göra något ihop. Men det skulle dröja ytterligare några år innan alla bitar föll på plats.

Miranda fortsatte att plugga i tre år till efter året på musikskolan medan Magda började jobba.
Sedan träffades de under en midsommar i Hyde Park. Där och då bestämde de sig för att ta tag i musiken och på riktigt skapa låtar ihop.

-Har ni alltid haft den där förkärleken till just 70-talet med Eagles och ABBA eller är det något som kommit med gruppen?

Miranda: Lite både och skulle jag säga. Vi har alltid gillat den musiken men när vi väl skulle etablera vårt sound provade vi på olika stilar och tillslut hamnade vi där.

Magda: I min familj har det alltid varit väldigt mycket The Beatles, Eagles, Abba, Carole King. Mycket 70-tal. Tidlös musik. Så det har legat nära mitt hjärta.

Miranda: Vi hade också mycket 70-tal hemma, men en annan typ. Mycket Bee Gees. Sedan kommer det ju mycket från vad ens föräldrar lyssnade på.

-Varför blev namnet just Honey?

Magda: Honey var alltid där från början. Vi gillade verkligen det. Det passade bra in på oss och vårt projekt även om vi gick väldigt mycket fram och tillbaka mellan olika namn.

Miranda: Sedan var det lite ABBA med Honey honey. Så Honey satt liksom.

-Det är även ett namn som blir snyggt i 70-talstypsnitt.

Magda: Ja det ser väldigt bra ut i skrift.

Miranda: Vi fick använda en punkt efter för att det blev stilistiskt med en punkt.

Nu är duon aktuella med singeln Summer fling. En låt som faktiskt Miranda hade skrivit långt innan Honey bildades.

”Jag skrev låten när jag gick på skolan för ett slutprojekt och spelade in den på en gammal tape recorder tillsammans med min pojkvän och de begränsningar som det gav att bara använda fyra spår. Efter att jag skrivit den har den bara legat där.”

Magda fyller in:

”Jag minns när vi började skriva ihop och du visade mig låten då. Jag älskade Summer fling och sa att vi måste göra något med den.
Sedan tog vi låten till vår vän Isaac Shalam som producerat samt skrivit tillsammans med oss. Väldigt duktig multiinstrumentalist. Alla instrument du hör på låten har han spelat, trummor, bas, gitarr.”

Miranda: Låten hade ett helt annat vibe från början och var mer minimalistisk. Så den har genomgått många olika skeden för att hamna där den är idag.

Magda: Efter detta tunga året kände vi att vi behöver något ljusare med Summer fling. En sommarhit som folk kan må bra av.

Isaac träffade Miranda och Magda på musikskolan. Han är bassist i grunden och liksom duon är han väldigt inspirerad av musiken från just 70-talet.

-Vad är Isaacs styrka som producent?

Miranda: Han hör verkligen låtarna och det är precis vad dom behöver för att nå sitt fulla potential. Han hör smådetaljer som tar låten till en ny nivå.

Magda: Han vet verkligen hur han ska producera våra röster. Man känner sig väldigt bekvämt med honom.
Sedan mixar Mirandas pojkvän alla låtar, så vi är ett litet team som gör allt. Så det är kul att vi kan förmedla i våra låtar en bra feeling och att vi har kul när vi gör musiken.

Ytterligare något Honey har gemensamt med ABBA är deras förkärlek till musikvideor. Mirandas pojkvän är även regissör och med liten budget skapar de musikvideor till låtarna.
Videon till just Summer fling skapades med hjälp av green screen där duon dansar över olika bakgrunder. Det blir lekfullt och passar helt klart känslan i låten. Här fick i alla fal jag en härlig 90-talskänsla avs just videon.

Om videon berättar Miranda:

”Vi hade inspiration från videon till Mmmbop med Hanson. De hade också lite green screen i den.
Sedan finns en låt med Eddie Murphy och Michael Jackson som heter What’s up with you som vi också tagit massa inspiration från. Det är lite kitsch. Fult, men snyggt på något sätt, haha.”

Summer fling följs sedan upp av EP:n Sweet Like i slutet av Maj som kommer innehåll de redan släppta låtarna samt ett par bonusspår.

Magda: Det är dessa fyra låtar samt demon till Summer fling, plus en outrolåt. Den är lite skum, men vi gillar den. Den är också inspelad på just tape recorden som Miranda spelade in Summer fling på. Den är lite The Beatles och Beach Boys-aktig skulle man kunna säga.

Honey berättar även att de kommer släppa helt nya låtar efter sommaren. Så projektet i sig verkar inte bara bli en Summer fling, utan de vill utveckla sig själva och sitt sound ännu mer.
Det ser jag verkligen fram emot.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011