Efter singlarna I mina drömmar och Truth är det nu dags för Charlie Hay att återvända till sina svenska rötter med låten Jag vill ha hela dig. En låt som handlar om sårbarhet och att livet inte alltid blir som man tänkt sig då den baseras på den skilsmässa hennes föräldrar gick igenom när hon var 9 år.

Skicka in din musik

”Jag kommer ju ihåg när mina föräldrar berättade detta. Vi satt runt middagsbordet och grät och jag minns det som väldigt sorgligt. Sedan har jag själv återskapat minnet av att det var en positiv händelse. Medan min bror som är fem år äldre har berättat att jag var ledsen i flera månader vilket jag helt förträngt.
Som jag vill komma ihåg det så var mamma och pappa inte en fantastisk matching som par. Det kände jag alltid hängde som en skugga efter mamma. Så det bästa som kunde hända för dem var att de gick skilda vägar och kunde bygga sina med personer som var bättre för dem.
Samtidigt har de varit fantastiska på att samarbeta efteråt. Skolavslutningar och konfirmationer har de varit tillsammans och gjort det bästa dom har kunnat. Sedan har jag fått plastsyskon på köpet och extramammor och pappor.
Så det jag vill få fram i låten är att det är okej på något vis. Det viktiga är att ni mår bra och får vara lyckliga.”

Till sin hjälp med låten hade Charlie sin storebror Henrik Hörwing som även han är musiker och främst spelar dragspel.

”Jag hade skrivit låten men kände att den textmässigt fick lite lustiga uttryck i och med att det var den första låt jag skrev på svenska.
Så jag pratade med honom och tillsammans kunde vi dela upplevelserna och känslorna samt sätta ord på dem. Båda mina bröder är jätteduktiga med ord så det var kul.”

Jag pratar med Charlie Hay över zoom. Hon på en morgonpromenad i Hollywood Hills och jag hemma i Göteborg.
Bakom artistnamnet hittar vi Karolina Hörwing från Helsingborg som numera bor i Los Angeles sedan 2018.

”Namnet Charlie kommer från pappa, för han kallade mig alltid för det som liten. De hade förväntat sin en pojke ända till sista sekund, och de hade ändå två söner sedan tidigare. Så pappa brukade kalla mig för Charlie boy, haha.”

Hay i artistnamnet kom helt enkelt från hö och att just Hörwing inte lät så bra när man uttalade det på engelska.

När Karolina växte upp älskade hon att sjunga. Det blev framträdanden på skolavslutningar och konserter samt att hon spelade i band under högstadiet. Samtidigt kommer hon från en musikalisk familj, där farfar spelade saxofon.

”Jag har fått äran att sjunga en jullåt med honom tillsammans med Helsingborgs storband där han hade saxofonsolo”, minns Karolina. Men även hennes far spelade saxofon och hennes bror är som sagt duktig på dragspel.
Det var även anledningen till att Karolina valde att ha med just saxofonen i Jag vill ha hela dig.

”Det slöt samman låten som ändå handlar om familjen. Sedan finns det absolut ett vemod över låten, men det är mer att de behövde hålla ihop för familjens skull. Medan saxofonen fick vara livsglädjen.”

När Karolina började skriva musik var det på engelska. Hon hade pluggat några år i Melbourne i Australien där hon träffade sin nuvarande partner, och efter det tog de flyttlasset till Los Angeles där hon bland annat pluggat musik på UCLA.
Men under 2020, när hela världen stängdes ner av coronavisruet blev hemlängtan stor och Karolina gick in i minnenas korridor.

”Jag hamnade i en nostalgi och vill hem. Drömde om gamla dagar och gick igenom bardomen och tonåren. Jag har ju alltid processat igenom att skriva om det jag går igenom. Så då började jag skriva på svenska om det jag kände och tänkte på. Det kändes så hemma på ett sätt jag inte förväntat mig.”

Karolina fick en dagbok av sin mamma när hon flyttade hemifrån för studierna i Australien och just skrivandet har alltid legat henne nära hjärtat.

”För mig blir det någon form av terapi att skriva om det jag går igenom och känner. Att göra det varje dag hjälper. För då har jag en relation till mina känslor. Själva skapandet och musiken kan komma från en känsla till att man hör någon låt som inspirerar en eller sitta såhär ute i naturen och bara ta in. Det blir självreflektion och jag hjälper mig själv mycket i det jag skriver om för att förstå mig själv och min resa.
Samtidigt vill jag gärna nå ut till andra för att kunna hjälpa dem på sin sanningssökande resa. Om det så är att ha tre minuter att lyssna på en sång och få en stund att drömma sig bort, eller om det till och med kan hjälpa läka något i lyssnaren. Att dela med mig att min resa, så sårbart och transparent jag kan, hoppas jag kunna nå andra.”

När det nu blir låtar på svenska blir det lite knivigare att förmedla känslan till sina argentinska producenter. Men Karolina är noga med att översätta sina låtar så de förstår innebörden och att förklara känslan som hon vill förmedla. För någonstans är ju all musik universell.

”Just nu jobbar jag på en låt om att jag förlorade min kusin i en helikopterolycka 2019. Jag skrev låten på engelska till honom men för ett tag sedan vaknade jag en morgon och kände att den måste vara på svenska.
Det är en sorglig låt med hopp och kärlek. När jag sedan lyssnade på pianot så stämde det inte riktigt in med det jag sjöng. Så det finns definitivt en utmaning där. Men jag får öppna upp om allt jag skriver om för dem så det framgår.”

Som du ser så blir det alltså fler låtar med Charlie Hay att se fram emot. Själv försöker hon bygga på sitt varumärke som artist och planerar att släppa nya låtar regelbundet kommande sex månaderna.
Om allt vill sig väl hoppas hon kunna åka hem till Sverige igen under sommaren och kanske då kunna göra några spelningar också. Det hade definitivt varit en fin stund en ljummen sommarkväll på en uteservering tillsammans med Charlie Hays vackra musik.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Svensk Pop Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Lover Patreon
Skicka din musik till popmuzik

Bloggen fokuserar i första hand på de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

Send your music to popmuzik

The blog focus on all music submissions and enquiries we are receiving from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you can submit new singles.
You can read more about the blog's Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011