Låg volym på konserter

En av sakerna jag märkte med Madonnas konsert på Ullevi tidigare i somras var att ljudet var lågt.
Detta är något som tyvärr blir mer om mer vanligt på konserter i landet.
Någon har nämligen kommit på att en konsert inte bör låta mer än en hemmafest i volym, vilket är svårt att uppnå på en fotbollsarena med 40.000 andra människor. Där behöver volymen vara hög för att nå ut, samt att ett stort ljud är del av upplevelsen med att se en artist live.
Men samtidigt som jag upplevde konserten med låg volym mätte miljöförvaltningen att smärtgränsen som jag ska behöva tåla överskreds en – 1 – gång under konserten. Maxvärde för en konsert är 115 decibel och bör hållas kring 100 (en nivå som vissa till och med vill sänka till 90).
Detta ser miljöförvaltningen som en attack mot folk som betalar för att se sina artister och samtidigt är fullt medvetna att det kommer vara ljud där. Denna attack kan tvinga Gotevent – som är ansvariga för Ullevi – att betala upp till en halv miljon i skadestånd.
-För ljud under en konsert?
Ljud som redan är satt oskäligt lågt och kanske det största hotet mot konserter i dagsläget!
Jag håller med att man inte behöver kräma på volymen så folk knappt kan vistas i området. Men när det går åt andra hållet och man knappt kan uppleva konserten för att ljudet är för långt är för mig bara löjligt.
Men tyvärr är detta otroligt typiskt överförmyndar-Sverige. Där någon förståsigpåare som egentligen inte har någon aning om hur verkligheten ser ut, satt en nivå som ska vara behaglig. Antar att denna överförmyndare har läst att tinnitus är jobbigt och man får det av ljud som ligger över en viss nivå. Då fick hen en snilleblixt och ska rädda världen från bullerområden, som just konserter. Detta medan resten av det riktiga folket som faktiskt går på en konsert, inte skulle ta skada eller ens bry sig om decibelltaket höjdes lite från dagens onödigt låga nivå.
Vi är trots allt merparten vuxna människor och kan nog ta ansvar för att köpa öronproppar eller välja bort en konsert om vi känner att det kan vara skadligt för oss.
-Jag anser att överförmynderi och skitsnack är mer skadligt för folkhälsan än just ljudvolymen under en konsert.

Vad tyckte du?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
You have reacted on "Låg volym på konserter" A few seconds ago

Comments are closed.