Idag på själva invigningsdagen av Stockholm Pride, släpper House of Wallenberg singeln Keep On Dancing (Until We’re Free) tillsammans med JWL B och Lady Bunny . En låt vars intäkter oavkortat går till välgörenhet för att hjälpa offren och dess anhöriga i massakern på Pulse i Orlando.
Jag ringde upp Petter Wallenberg för att prata lite om tankarna kring Orlando-attacken och engagemanget med nya singeln.

Vad var det första du tänkte när du hörde om Pulse-attacken?

Jag blev jätte nedslagen och var helt förstörd i flera dagar.
För mig slog det så nära i och med att jag levt på klubbar halva mitt liv och att det alltid varit en frizon för mig. Det är också ett ställe där man skapar vänskap över de sociala gränserna och en otroligt viktig del av ens identitet och frigörelsen för gayrörelsen.
Så när detta hände kände jag att detta inte längre fanns kvar. Att friheten och säkerheten var borta. Efter det har jag börjat titta efter nödutgångar och varit mer observant när jag varit ute på klubbar, om nu någon skulle komma ner med maskingevär eller kasta in en brandbomb.

Strax efter massakern pratade jag med JWL B som är ena halvan av Yo Majesty som jag jobbat mycket med igenom åren. Hon är från Florida och hade förlorat vänner i attacken. Vi pratade på att vi måste göra något.
Lady Bunny hörde av sig till mig efter mitt första album och vi har pratat om att vi skulle göra nåt tillsammans i två år utan att fått till det tidsmässigt. Så vi satte oss alla tre ner över telefon och började skriva. Sedan åkte jag till London för att börja jobba i min studio där. Lady Bunny gick in i en studio i New York och JWL B i en studio i Florida.

Vi fick ihop detta jättefort vilket var viktigt. Dels för att hedra offren medan det fortfarande är aktuellt, men också för att få ut folk på klubbarna så de vågar mötas igen. Vi måste komma ut och fortsätta dansa.

Keep on Dancing är ju en viktig uppmaning att aldrig ge upp, utan bara fortsätta. Tror du själv att det kan komma en dag då Pride-rörelsen inte behövs för dess politiska budskap utan bara för gemenskapen och glädjen?

Det enda som man vet är konstant i mänsklighetens historia är förändring. Man kan aldrig veta vad som kommer hända. Det jag vet nu är att vi har långt kvar. Orlando påminde verkligen om det.
Själv blir jag mer och mer engagerad i HBTQ-frågor. Jag jobbar bland annat med frihetskämpar i Afrika och ska till världens farligaste Pride nästa vecka i Uganda.
Orlando radikaliserade mig på ett sätt att bli påmind om att det är långt ifrån över, även här i västvärlden. Det går inte att jämföra med hur det är i Uganda, men det är ändå långt ifrån över.

Se videon till Keep On Dancing (Until We’re Free) här.


House of Wallenberg
@Facebook

Stötta gärna mitt arbete med att lyfta artister och deras musik via Patreon!

Become a Patron!

Vad tyckte du?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
You have reacted on "House of Wallenberg – Keep On Dancing (Un..." A few seconds ago

Comments are closed.