Uzo Emenike är här i Göteborg för P3 Guld. Han sitter i en av loungerna på Elite Park i toppen av Avenyn i en skinngrupp och pratar med journalister. När jag kommer in i rummet och presenterar mig, säger han glatt att jag ska sätta mig bredvid honom för det blir trevligare då. Inte mig emot, jag gillar när intervjuer blir trevliga och personliga.
Många i Sverige upptäckte den 21-åriga sångaren Emenike – eller MNEK som han förkortat sitt efternamn till när han skapade sin artistprofil – med singeln Never Forget You , som han sjöng tillsammans med Zara Larsson .
De båda träffades i Los Angeles för att jobba på material till Zara och skrev låten tillsammans med Arron Davey .
”Det gick väldigt snabbt. Vi skrev låten på typ två timmar innan vi spelade in den första gången.
Jag älskade låten så mycket att jag ville testa att sjunga en av verserna. Saken är den att jag har skrivit åt så många människor att jag kände jag ville experimentera lite och se hur det kunde bli. Våra skivbolag gillade idén med duetten, så Zara åkte sedan till London för att spela in den som en duett med mig.”
MNEK berättar att de två har fortsatt jobba efter Never Forget You , men då har hans roll enbart varit som producent.
”Hon är en så otroligt stor talang! Jag verkligen älskar när man träffar en sådan person där man direkt känner att hon kan bli riktigt stor.
Sedan är hon fortfarande såpass ung och kommer utvecklas ännu mer, vilket jag märkt under den tiden vi jobbat tillsammans. Jag menar när jag hörde henne första gången så imponerades jag av hennes röst. Men nu när vi jobbat tillsammans är jag faktiskt ännu mer imponerad av henne. Hon är verkligen en förmån att få jobba tillsammans med.”

Popmuzik Podcast

MNEK växte upp i London i en familj som älskade musik.
Hans föräldrar var inte musiker eller så, men MNEK berättar att de alltid hade musik på hemma.
”Pappa lyssna på New Jack Swing när han körde mig till skolan, och mamma var ett stort Whitney Houston -fan. Sedan hade jag själv idoler som Mariah Carey , Janet Jackson , Bobby Brown , Luther Vandross och George Michael , så det var ett brett spektra av musik hemma hela tiden.”
MNEK berättar att han snodde sina föräldrars CD för att rippa ner dem i datorn för att sedan sampla låtarna i egna låtar. MNEK började skriva egen musik när han var nio för att sedan börja sjunga när han var 11. Vid 14-års ålder kunde han göra det mer professionellt efter att ”rätt öron” hört honom via MySpace – så helt klart ett musikaliskt underbarn.

Foto: Johan Alexed
Foto: Johan Alexed

MNEKs första riktiga release som låtskrivare och producent var med The Saturdays All Fired Up , som kom 2011.

-Hur kom du ens i kontakt med Xenomania?

I och med att jag verkligen älskar popmusik så älskar jag även Xenomania. På den tiden kunde jag sitta och analysera deras låtar för att se hur de var uppbyggda.
Jag skickade ett meddelande till Miranda Cooper och berättade hur mycket jag älskade Girls Aloud och Sugarbabes , och att jag skulle vilja träffa henne någon dag.
En vecka senare fick jag ett svar att Miranda hade sett mig i en artikel i NME och ville träffa mig. Hon introducerade mig till Brian Higgins och det var väl så allt började. Efter det spenderade jag mer eller mindre alla helger och ledig tid från skolan i deras studio.

-Men vad var din reaktion när du helt plötsligt skulle jobba på en låt för The Saturdays?

Grejen med Xenomenia är att man vet ju inte vad man jobbar på när man väl gör det. Jag blir fortfarande creddad som upphovsman på låtar de släpper. Som 2014 när jag träffade Brian på Glastonbury och han berättade att jag varit med och skrivit den nya The Saturdays-singeln som de skulle släppa precis då (What are you waiting for? ). Jag bara, åh, har jag? Haha.
I alla fall. Jag skulle sjunga in en melodi till det som skulle bli All Fired Up . Jag stod i studion och bara sjöng olika meningar från texten, så när jag sjöng ”on your radar ” skrek Brian att ”den där melodin är lysande!”.
Då kände jag att jag var hemma. Jag menar, jag var 16 år och fick mina första royalty pengar. Haha.

-Du har ju även gjort en del remixar. Hur brukar du gå tillväga när du mixar en låt?

Åh, jag verkligen älskar att remixa. Det får mig att ”leka gud” med en låt. Haha.
Jag försöker alltid att göra om låten till hur jag hade gjort den om jag fick göra allt från början. Det är sjukt kul och väldigt kreativt. Speciellt älskar jag att reimagine låtar, som de covers jag gör. Då får jag möjlighet att göra om låtar jag älskade när jag var liten, vilket var på det sättet jag ändå började skapa musik.

-Då passade det ju ändå bra att du remixat Bastille, för de har ju gjort samma med Other People’s Heartache.

Sedan ligger vi på samma skivbolag. Men ja, jag älskar verkligen Dan och hans låtar, så det var sjukt kul.

Foto: Johan Alexed
Foto: Johan Alexed

-Sedan har du ju jobbat med ingen mindre än Madonna på hennes Rebel Heart-album. Vilket självklart är en stor sak.

Åh, är du ett stort Madonna-fan?

-Inte så stort som jag borde vara.

Vad menar du?

-Antar att alla bögar ska älska Madonna, men jag har aldrig varit ett så stort fan.

Haha. Bögar är så roliga. När jag hade profil på Tinder, innan jag träffade min pojkvän, var alla bögar antingen Lady Gaga , Madonna eller Britney -fan.

-Eller Kylie.

Och jag har jobbat med både Kylie och Madonna, så jag antar att jag är the Queen of ’em all. Haha!

-Men hur fick du kontakt med Madonna?

Jag gjorde en låt tillsammans med Gordon City som heter Ready for love . Sedan träffade de Diplo på någon festival där han frågade dem om de visste någon han skulle kunna jobba med. Så de rekommenderade mig. Vi träffades i Diplos studio för att jobba på lite olika låtar, och Madonna gillade några av de låtar vi jobbat på.
När man tänker på det är det verkligen helt otroligt. Jag är så otroligt lyckligt lottat som fått göra detta jag ändå velat göra sedan jag var barn. Nu har jag liksom fått jobba med de artister jag dyrkade på TV när jag var liten.

Ikväll uppträder NMEK tillsammans med Zara Larsson på P3 Guld, och under 2016 kommer han fortsätta jobba på sitt debutalbum.


[wpbanners id=”5″]

MNEK
@Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Följ på Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Skicka in din musik

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011