Filip Lundgren släppte idag sitt fina debutalbum Där inget annat finns , hoppas att du haft tillfälle att lyssna på det under dagen. Filip gav oss tidigare i år sin debutsingel Är det du och har efter det följt upp med ytterligare två singlar där han visar att han är ett namn att räkna med i framtiden. Det är ett album fyllt med norrlandspop när den är som allra bäst. Vi fick en intervju med Filip där han berättar om albumet och vad han har på gång framöver.

Popmuzik Podcast

Berätta lite om dig själv!

Jag är från Piteå i Norrbotten men bor nu i Luleå och har precis tagit studenten. Så nu satsar jag helt på musiken!

När bestämde du dig för att satsa fullt ut på musiken?

Jag har skrivit popmusik sedan jag gick på högstadiet. Förr hade jag ett band som hette Barnen och de spelade mina låtar. Vi höll på under hela högstadiet och spelade en hel del i Norrbotten. Jag har alltid skrivit på svenska.

Du släpper 16 oktober ditt debutalbum Där inget annat finns. Hur kom albumet till?

Det var Är det du, min första singel, som jag skrev till mitt gamla band. Men det kändes inte som att den passade för det bandet och då kände jag att jag ville satsa på ett soloprojekt. Jag började jag spela in en demo med en kompis här i Luleå och samma vecka träffade jag Magnus Ekelund på stan, han bodde också i Luleå då och vi var bekanta med varann, nu är vi goda vänner! Han frågade vad jag gjorde och jag berättade att jag spelade in och ville satsa på en solokarriär. Han blev intresserad och ville höra och tyckte att det lät skitbra och ville producera. Sedan så växte skivan fram längs vägen. Vi började med att spela in två låtar och så blev det åtta till slut.

Du påminner lite som Hurula och Magnus Ekelund, tycker att ni förmedlar lite samma känsla genom musiken. Inspireras du av andra musiker från norr?

Jo, jag lyssnade mycket på Magnus Ekelund och Stålet när jag började skriva sologrejerna. Hurula släppte sin skiva efter att jag började jobba med albumet, men jag har lyssnat på hans skiva hur mycket som helst sedan han släppte den.

Finns det något genomgående tema på skivan?

Det är väl det här att skivan har kommit till under gymnasietiden. Så det är tonårstexter med frågor som norrbottniska ungdomar ställer sig. Vad ska man göra kvar här? Ska man sticka någon annanstans? Men jag tror att det finns en speciell kärlek till Norrbotten för de som är därifrån.

Blir du kvar?

Det lutar väl åt att jag inte blir kvar, det blir väl en flytt till Stockholm längre fram. Det är en närhet till branschen och det bor många musiker från Norrbotten där. Det är lättare att ta sig till spelningar och så också.

Filip följde upp debutsingeln med den härligt drivna poplåten På väg och visade med det att han är en artist att räkna med i framtiden.

Finns det något spår på skivan som betyder extra mycket för dig?

Mitt mörka hem  sticker ut väldigt mycket, det är bara piano och sång egentligen. Den texten är stark för mig personligen. Ett litet ”fuck you” till alla som inte förstår vad jag håller på med och inte tror på att det går.

Vad inspireras du annars av?

Matti Alkberg har jag lyssnat mycket på också. Även om han är ganska så spretig i sound och så där. Hans texter är jag väldigt fascinerad av, men det kanske inte är så mycket referenser till honom på den här skivan. Nu lyssnar jag ganska mycket på elektroniska grejer. Men det kanske är på nästa skiva som man kommer höra det.

Kan vi alltså förvänta oss en annan ljudbild till nästa skiva?

Ja det tror jag, men jag jag vet inte ännu åt vilket håll det kommer att gå. Nu inför nästa har jag gjort låtar som är mer elektroniska men även låtar som är mer råa.

Du har varit ute på många spelningar under året. Hur har det varit?

Tror att det har blivit 28 stycken hittills. Det har varit kul men är olika från gång till gång hur det har varit med responsen. För min del i det läget jag är i nu är det mycket chansningar. Min största publik har jag här i Luleå men jag kan ju inte spela där hur många gånger som helst. Det är ju ingen som vet vem jag är i Växjö till exempel, men kanske är det någon som upptäcker min musik.

Vad har du för planer under resten av året och nästa?

Jag hoppas att jag ska kunna spela lite till utöver de spelningar jag har nu och även spela med mitt kompband som spelat med mig tidigare i år. Och hoppas även på att börja spela in nytt. Ska försöka ägna tid till det.

Får vi höra något nytt från dig under nästa år då?

Jo men det blir nog något till våren hoppas jag. Något blir det, det kan jag nästan lova.

Vad lyssnar du själv på för musik just nu?

Jag har inte lyssnat på så mycket musik i sommar, det har blivit mer podcast. Vasas Flora och Fauna har jag lyssnat på och ett band som heter Pale Honey har jag nyss upptäckt, jag såg dem i förrgår här i Luleå.

Nu åker du iväg på turné. Är du peppad? Hur tar du dig fram?

Det ska bli spännande! Jag ska köra bil själv hela vägen, jag har inget band med mig denna gång men ska hälsa på lite vänner längs vägen.

Om du inte har något planerat en dag, vad gör du helst en dag då du inte har något planerat?

Då ligger jag bara och tar det lugnt, kollar Netflix och pillar i naveln.

Debutalbumet Där inget annat finns tycker jag att du tar och lyssnar på här:

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Susanna heter jag och är skribent på Popmuzik. Jag älskar att snöa in på en bra låt. Oftast lyssnar jag på indiepop/rock men en bra låt är en bra låt oavsett genre. Artister som spelas flitigt i mina lurar är exempelvis Hurula, Kitok, Rhodes, Arctic Monkeys och Brian Fallon.

DOLBY ATMOS

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011