Duon Boeoes Kaelstigen blev kända för sin minimalistiska techno, där herrarna målade upp rymdliknade ljudbilder som tog med oss ut på ett mörkt och pulserande dansgolv. Låtar för den som bara ville slukas av musiken och dansa.
Leo Nathorst-Böös och Tor Rauden Källstigen har under åren hyllats för sin musik och till och med varit nära att få en grammis för sitt album Tanum Teleport .
Samtidigt har de två herrarna en fascination för det som de själva kallar bulkpop, eller på ren svenska: kommersiell topplistemusik, som är så långt ifrån minimalistisk techno man kan komma.
Under åren som gått från debutalbumet till nu har duon jobbat en hel del med att remixa andra artister. Samarbeten, som sakta men säkert vridit den ljudbild Tor och Leo en gång börjat med i en helt annan riktning.
”Vi har ju gjort ganska mycket musik mellan då och nu, framförallt i form av remixar. Med det har vi hittat massa saker åt det mer poppiga hållet som låtit spännande” berättar Leo när vi alla tre sitter uppkopplade via Skype för att snacka om kommande skivan.
”Vi sådde ett frö till detta med låten Desolate View med Stefan Storm som inte är oceaner från det vi gör idag.” fortsätter Tor.

DOLBY ATMOS

Leo : ”Sedan är det väl en mognadsgrad i sitt musiklyssnande. Jag har alltid varit intresserad av musik som funnits på sidan av topplistorna. Sedan har både jag och Tor närmat oss kommersiell pop i och med att den blivit så sjukt bra de senaste åren.”

Tor : ”Lite för att den närmat sig vår värld och blivit mer dansmusik och EDM-aktig, vilket är en fördelaktig förändring av popmusiken. Samtidigt är det en strävan att ge sig ut på nya äventyr. Nu har vi utforskat den där tech-house:aktiga musiken ganska grundligt och då är det skönt att testa något nytt.”

-Var hittar ni inspiration till er musik?

Tor : ”Vi har vår lilla musiktråd som vi skickar fram och tillbaka mellan oss. Den är väldigt random. Det känns som det blivit lättare att hitta kul musik med online musiktjänster.”

Leo : ”Man kan ju både bli inspirerad av stämningen och ett brett sound i något. Eller bli inspirerad av en liten grej som man vill sno, typ ’den här fillen är så jävla snygg’, så tar man den. Eller den här ljudbilden är väldigt härlig.”

Arbetet med nya skivan påbörjades på allvar i början av 2014, efter att de satt upp en plan över vad de ville göra.
På skivan finns även en hel del spännande samarbeten. Vi har tillexempel redan hört Be the Light som framförs av Name the Pet och Our Story som sjungs av Vanbot .

-Hur kom dessa samarbeten till?

Leo : ”Vanbot mixade vi för några år sedan, och Hanna har vi gemensamma kompisar med, så det har varit lite olika. Vi har ett samarbete med en australiensisk tjej på plattan som heter Stax Osset , där vi helt kallt gillade hennes låtar.”

Tor : ”Hon hade en singel som hon släppte för ett litet tag sedan som var jättefin. Än så länge är hon ganska okänd, men vi hittade henne bland internets oceaner av musik. Vi pingade henne på Twitter och sa att det var en fantastisk låt. Sedan har vi faktiskt bara haft kommunikation via direktmeddelanden på Twitter, vilket är en väldigt minimal form av samarbete.”

-Blir det fler samarbeten på skivan?

Tor : ”Dels har vi gjort nästa singel som är tillsammans med Asha Ali , som är en riktig dänga och som dyker upp innan skivan släpps är det tänkt.
Sedan har vi gjort en till låt med Name The Pet. Avslutningsspåret talas av en svensk yrkesdiplomat som heter Erik Cornell , och han berättar hur det är att leva i en intellektuell tyngdlöshet. Så det är en bra bredd av generationer och platser i världen.”

-Låten Damm var ju ett steg tillbaka till där ni var innan med det instumental-trance-aktiga. Får vi mer av den varan på skivan också?

Tor : ”Absolut. Det är en egen liten stam av låtar på skivan som härstammar från det äldre vi gjort.”

-Har ni något drömsamarbete som ni skulle vilja göra?

Tor : ”Med den här skivan har vi gett oss ut i lite obekväm treäng med samarbeten vi kanske inte gett oss på tidigare. Men att göra ett samarbete med en riktig radiopop-person vore ju briljant, och säkert svårt. Men en seger som jag personligen skulle vilja göra.”

Leo : ”Absolut! Samtidigt är det skönt att göra prestigelösa samarbeten, och inte behöva massa industri som är inne och petar.”

Tor : ”Jag har hört att Katy Perry ska vara väldigt jordnära.”

Leo : ”Katy Perry vore helt sjukt roligt att göra något tillsammans med, men det känns ju väldigt onåbart.”

-Vem vet? Ni får väl twittra henne också, och se om hon nappar.
Ni gjorde ju en liten annorlunda Icona Pop-cover. Varför just den?

Tor : ”Vi blev tillfrågade av radion att göra en cover på valfri låt på rotation, vilket tar oss tillbaka till vår fascination av bulkpop. Det är ju en jättefin låt och vi kände att vi kunde transformera den och göra en acid-elektronisk version av den. Vemodig och med vocodersång.”

-Vilken remix som ni gjort är ni mest nöjda med?

Leo : ”Jag tycker nog allra bäst om vår remix av Jonathan Johanssons låt Aldrig Ensam .”

Tor : ”Det måste ju vara den som flest tycker om och då är det Seinabo Sey -remixen av Younger .”

-Vad händer efter släppet av skivan nu då?

Tor : ”Då börjar världsdominansen i en helt utstakad plan.
Men jag tror det är smälta och se hur skivan tas emot först och av vilka. Det ska bli jätteintressant att kunna ta vårt interna projekt ut i verkligheten.”

-Blir det livespelningar, och framförallt kommer ni till Göteborg?

Tor : ”Ja, det blir det garanterat. Men inget spikat just nu. Men en storslagen releasespelning blir det nog.”

Leo : ”Vet faktiskt inte hur stor fanbase vi har i Göteborg. Det har varit väldigt svårt att komma dit och spela. Vi har faktiskt bara varit där en gång.”

Tor : ”Men det var en fin gång.”

-Var KLF världens bästa grupp?

Leo : ”Nej.”

-Vilken var det då?

Leo : ”Får de finnas nu?”

-Ja, det får de.

Leo : ”Den var inte lätt den…”

Tor : ”Då svarar jag att Giorgio Moroder är världens bästa grupp. Haha.”

Leo : ”Jag vet inte om jag ens kan svara på det…” *tänker länge*
”Det närmaste jag kan komma till är The Cure , men det finns så mycket med The Cure som jag inte gillar. Så jag kan inte riktigt stå för det heller.”

Leo tänker en liten stund till, innan han utbrister:
”Det ändras varje månad i och med att det släpps så mycket bra musik hela tiden.”

Snart släpper Boeoes Kaelstigen väldigt bra musik, när deras album Overcomes Love, Time & Space landar den 20:e Maj.


boeoes kaelstigen 212
Boeoes Kaelstigen @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Följ på Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011