Ord och inga visor med Thomas Di Leva (Intervju)

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

Thomas Di Leva är tillbaka med singeln Ord och inga visor och med den har precis börjat på sitt senaste kapitel i sin karriär.
En karriär som påbörjades så tidigt som 1982 med albumet Marginal Cirkus , och som tog fart ordentligt med På ett fat från 1985. Ledordet då som nu var att han ville göra ”stor konst i form av enkel musik för den breda publiken”.
Att publiken fortfarande finns där råder ingen tvekan om. Thomas får regelbundet frågor om att komma till olika städer i vårt avlånga land för att uppträda, och med tanke på att han gör ett 60-tal konserter om året blir det svårt att nå alla.
Den teknikvänliga artisten har omfamnat möjligheterna med internet och sociala medier för att nå ut med sin musik och budskap, så ikväll håller han en streamad konsert via sin hemsida klockan 20.
 Rakt in i hans publiks läsplattor, datorer eller mobiler.
”Jag tänkte att jag skulle ha en konsert från vardagsrum till vardagsrum. Att istället för att göra en kort konsert för TV, gör man den lite mysig istället. Alla är ju ändå alltid uppkopplade via mobilen, plattan eller datorn, så varför inte göra en konsert ifrån det?
Själv tror jag det är viktigt att våga gilla ny teknik. I framtiden kommer det blir mer vanligt att mötas över nätet, och för varje år ger det större och större möjligheter.”

Det blir med andra ord en intim och personlig konsert med Di Leva, där tittarna kan ställa frågor, samt uppleva hits från den över 30-åriga karriären. 
De får även höra hans senaste singel, som släpptes för någon vecka sedan.
”Jag skrev Ord och inga visor dagarna efter terrorattacken i Paris.
Vi satt i studion och pratade om det. Ur det fick jag en ingivelse och började skriva hur det kändes där och då. Det är ju mycket med terrorism, miljöförstöring och arbetslöshet just nu. Det finns liksom ingen ände på det hela.”
Di Leva berättar att de ville få musiken att kännas lite mer som 90-tal. Likt de ravelåtar som spelades på MTV i början av 90-talet.

-Är temat och stilen genomgående för det du skriver nu?

”Jag skriver mycket utifrån att ta tempen på hela världen just nu, för den har definitivt feber.
Sedan lever vi ju i en internetbaserad värld, och då blir det mer och mer viktigt med varje enskild låt. Då vill jag inte måla in mig i ett hörn och bara skriva låtar som Ord och inga visor.”

-Så det blir mer singlar än ett album med andra ord?

”Ja, just nu är det mer singlar.
Det finns absolut ett album längre fram, men det behöver jag inte stressa fram. Detta är mycket roligare. För nu kan jag göra något som är just nu, och sedan kan jag börja tänka på nästa låt.
Jag tycker det är roligt att jobba med internet på det sättet, att allt går mer mot streaming.”

-Du har ju kostym i videon – vad hände med kaftanen?

”Jag tyckte det passade bättre med kostym till denna låten, så jag ville gå hela vägen ut.
Om jag skriver en låt som kräver att jag ser ut som en anka nästa gång så gör jag det. Men det måste låten bestämma. Haha!”

-När du började som artist var det mycket fokus på din androgynitet medan nu är det mer vardagsmat i samhället. Hur tycker du att debatten om bilden av könsrollerna utvecklats?

”Jag tycker det utvecklats på ett positivt sätt.
Förr kunde jag inte gå någonstans utan att det haglade glåpord. Jag blev ju stenad under vissa konserter i folkparkerna.
Men idag känns det som det är högt till tak, vilket inte varit gratis dock. Alla från 80-talet har hjälpts åt att flytta fram gränserna för att detta skulle bli möjligt, för man ska få vara den man är och slippa passa in i någon norm.”

-Man kan säga att världens synsätt kommit ikapp Thomas Di Levas.

”Ja, det är väldigt skönt att vi har en grej vi kan bock av.
Sedan finns det många andra problem runtom i världen, så som demokrati och yttrandefrihet.”

-Ja, det är ju något jag själv känner som homosexuell att samhället blivit mer tolerant. Samtidigt händer saker som lagarna i Ryssland, och då förstår man att vi fortfarande inte är där.

”Ja, vi måste fortsätta fira livet och allas rätt att få vara här, så som man tillexempel gör med Pride.
Saken är den att vi behöver nog mer än Pride, där vi kan ha en parad där alla känner tillhörighet. Även om just androgynitet, bi- och homosexualitet normaliserats finns det ju alltid grupper som behöver hjälp, för några ses alltid som syndare eller fiender av somliga.”

-Du har varit artist över 30 år nu. Vad är du mest stolt över i din karriär?

”Att jag hållit på i över 30 år. Haha.
Det är inte lätt kan jag säga för man får inte en millimiter gratis.”

-Vad inspireras du som artist av idag?

”Jag hittar min inspiration på internet.
Inspirationskällan är faktiskt inte längre något man ser på TV eller hör på radion, utan det ligger på internet. Sedan läser jag väldigt mycket böcker i min mobil.”

-Vad brukar du läsa?

”Jag läser mest böcker om meditation och personlig utveckling. Sedan tycker jag det är roligt att läsa om den tekniska utvecklingen i och med att den går så fort idag. När jag började skickade man en demokassett på posten, så är det inte riktigt idag. Haha.”

-Jag och en vän pratade om singeln Dansa din Djävul . Var den aldrig med på ett album?

”Den var en fristående singel.
Den kom mellan Vem ska jag tro på? och Rymdblomma , och jag tycke aldrig att den passade in på Rymdblomma.
Idag hade jag lagt med den, men då var jag 26 år och hade bestämda idéer som kanske inte var det smartaste. Men jag var bestämd i alla fall.”

-Efter alla år. Har du kommit fram till vem du ska tro på?

”Man ska tro på sin egna förmåga att kunna utveckla sina drömmar, så man kan berika sitt egna och andras liv med det man tror på.
Alla som föds har ju något fantastiskt att komma med, men om det får komma fram är ju en annan fråga. Men man måste tro på sig själv och sin förmåga.
När jag är ute och spelar i landet kommer det fram människor till mig efter konserterna och alla har otroliga saker att berätta och ge. Det känns väldigt hoppfullt.”

Thomas Di Levas har precis släppt sin nya singel Ord och inga visor .
Du kan se konserten med på Di Levas hemsida från klockan 20:00


Thomas Di Leva 782
Di Leva @
Facebook


Bjud på en kaffeBjud på en kopp kaffe?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.